Innlegg 3- Etisk Dilemma

Innlegg 3- Etisk dilemma:

Kunde kom innom og skulle ha noe på resept, men hadde glemt igjen legitimasjonen sin hjemme. Vedkommende hadde ikke med seg noe annet som kunne bekrefte identiteten. Kunden var ukjent for apoteket.

Siden mitt apotek befinner seg på et senter og i nærheten av T-bane og buss kommer det flere kunder innom apoteket hver dag. I tillegg er apoteket lokalisert på et sted der det bor veldig mange folk fast. Da vil ikke alle kundene som kommer innom apoteket være kjent for apoteket. Derfor kreves det gyldig legitimasjon som førerkort, bankkort med bilde eller pass hver gang kunder skal hente noe på resept. Norsk utlendingspass, europeisk identitetskort og asylsøkerbevis er også gyldige.

Mange har ikke noen av de nevnte gyldige formene for legitimasjon, men noen har da fått et identitetskort fra posten der det står samme informasjon som på for eksempel et førerkort.

Det skjer en del ganger der kunder som skal ha noe på resept har glemt legitimasjonen sin. Jeg skriver om en av situasjonene som har skjedd i forbindelse med dette.

Denne kunden ville hente ut Ventoline på resept, men hadde glemt igjen legitimasjonskortet sitt hjemme. På bakgrunn at kunden skulle ha Ventoline ble farmasøyt og jeg enig om å utlevere Ventoline. Det ble spurt om fødselsnummer og bostedadresse og kunden ble påmint om at til neste gang må det tas med gyldig legitimasjon. Jeg fikk beskjed om og kun gi ut informasjon om Ventoline og ikke andre legemidler som kunden også hadde på resept.

Situasjoner der kunden ikke har med gyldig legitimasjon skjer ofte på mitt apotek. Hver situasjon vurderes og i de fleste tilfellene får kundene hentet ut medisinene som de vil ha. Derimot så får de beskjed om at de må ha med gyldig legitimasjon til neste gang. For en del kunder kan det virke litt strengt, men på grunn av det som er nevnt tidligere i innlegget er mitt apotek ganske strenge på det med fremvisning av gyldig legitimasjon ved henting av resept. Når det gjelder veterinærresepter krever ikke mitt apotek å vise frem legitimasjon siden det er legemidler til dyr.

 

 

 

5 kommentarer til «Innlegg 3- Etisk Dilemma»

 1. Hei Anh Thu. Dette er en utfordring jeg selv ofte møter, så jeg kjente meg godt igjen i problemstillingen. Så lurt av dere å vurdere hvert tilfelle individuelt. Og du viste bra farmasøytisk skjønn. Ventoline er jo for mange en ganske nødvendig medisin.
  Hva var dine egne tanker og refleksjoner du gjorde deg rundt situasjonen?
  Lykke til videre.

  1. Hei, Jeg ble litt betenkt der en del av meg måtte egentlig få sett gyldig legitimasjon for å få bekreftet identitet siden loven sier at identitet må være bekreftet. Likevel visste jeg at Ventoline var ganske nødvendig for denne kunden. Da prøvde jeg å finne ut om det kunne være en annen løsning som kunne løse denne situasjonen kun denne gangen.

 2. Hei, jeg møter også samme utfordring nesten hverdag. Mange som glemmer å ha med seg legitimasjon og nå har jo flere bank ført inn bankkort uten bildet på. Mange eldre har ikke førerkort og de går ikke rundt med pass…
  Bra gjort av apoteket ditt å ikke utlevere informasjon om andre medisiner som vedkommende hadde på resept. Jeg hadde også gjort det samme. 🙂

 3. Hei
  Du beskriver situasjonen bra, og det er vel en velkjent situasjon i apotek, kan jeg tenke meg. Jeg savner din refleksjon over kommunikasjonen, samt at håndteringen av den knyttes til etisk teori, og etiske retningslinjer for farmasøyter og annet relevant lovverk. Ved å arbeide slik bygger du deg opp et grunnlag for farmasøytisk skjønn og blir tryggere i din praksis. Lykke til videre, mvh Grethe

 4. Hei.
  Ja mange som glemmer eller ikke har med et gyldig legitimasjon. Bra dere tar alle hver for seg og viser farmasøytisk skjønn. Ikke alltid lett og er selv borti mange slike kunder. Ofte går det bra til slutt men ikke alltid.
  Lykke til videre 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *