» Uncategorized » Brukeropplevelse og brukervennlighet

Brukeropplevelse og brukervennlighet

Brukeropplevelse (User Experience) og Usability (Brukervennlighet)

Brukeropplevelse er ekstremt viktig når det gjelder webb, eller alle typer systemer egentlig. Det har ganske mye å si hvis brukeren din opplever frustrasjon eller fornøyelse. Men hvordan vet man at det er brukervennlig?
Mange mennesker har forskjellig utgangspunkt, bakgrunn, erfaring eller behov, hvilket gjør det vanskelig å lage noe som passer for alle.
Det vi kan gjøre som webbdesignere og webbutviklere for eksempel er å se på design prinsipper eller retninglinjer for universell utforming.
Når det gjelder User Experience så finnes det et selskap som heter Nielsen Norman Group som skriver veldig mange bra artikler om akkurat dette.
De sier seg selv være ledende på det feltet og gjør mye forskning basert på brukertesting blant annet. Reel data med andre ord 🙂

Via linken her kommer du til deres nettsted
Nielsen Norman Group

Usability.gov er også et nettsted som lister opp forslag når det gjelder forbedring av brukeropplevelse.

 

WCAG (Web Content Accessibility Guidelines)

WCAG er noe man hører ofte når det gjelder universell utforming (eng: Universal Design). WCAG innholder ulike standarder og retninglinjer for at vi skal kunne lage nettsted tilgjengelig for folk flest, noe som i utgangspunktet er veldig bra.
Derimot kan de oppleves som veldig generelle og litt utfordrende når det gjelder å tolke de forskjellige.
WCAG 2.0 er lagt opp med 4 hoved prinsipper, under de finnes de forskjellige retningslinjene med ulike nivåer. I følge norske loven skal nettsteder som rikter seg mot det offentlige oppfylle level A og AA, og det er forholdsvis tydelig. Det som er mer uklart er hva som må oppfylles i de forskjellige nivåene og kan føre til at noen tolker disse feil.
Står mye om det på nettet og det er faktisk litt ironisk at dette er et problem. At noe som skal føre til høyere tilgjengelighet og forsovet brukeropplevelse, ikke er brukervennlig for oss som skal designe ut etter de.
Så her håper jeg på en forandring fremover.
Imens bruker jeg andre kilder i tillegg, som blant annet Nielsen Norman Group og Don Norman’s design prinsipper .
Difi.no skriver de også endel om universell utforming og tilgjengelighet.

Litt tips på veien ihvertfall 🙂

Nå skal jeg i vei på en gjesteforelesing som handler om bruker mangfold. En person som kommer fra Toronto og skal forelese for oss her på HiOA. Dette blir spennende 🙂

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *