» Uncategorized » Når ting ikke helt blir som man tenkt seg

Når ting ikke helt blir som man tenkt seg

Rett før jul var det full fokus på eksamen, sen helt plutselig ble det jul. Det ble nyår og nytt år hvor alt gammelt skulle bort og inn skulle det nye.
Det var løfter og det var såå mye energi og motivasjon infor det nye året, og man gledet seg. Nå?

Nå er jeg bare drit stressa over alt som jeg egentlig skulle ha gjort i juleferien og allt som jeg burde ha begynt med nå i starten av året. Mine planer i juleferien var å lese nyttige bøker, jeg skulle lage en egen portfolio for å ha klar til å søke jobb med. Jeg skulle være aktiv med trening når jeg endelig hadde litt tid til det, men hva skjedde..
Jo jeg sov i stort sett ti timer hver dag, jeg fant min beste posisjon i sofaen og der ble jeg, mye av tiden ihvertfall :p Jeg trente ikke noe uten isteden “unnet” jeg meg masse sjokolade, julmust, ja i praktisk taget alt unyttig jeg kunne få tak i og tenkte at; Dette er jeg verdt.
Så etter nesten to ukers ferie ble jeg så slapp at motivasjonen bare sank, min kondisjon ble alldeles meg ikke bedre og ikke ble hverken noen bok lest eller portfolio laget.
Det eneste som økte under de to ukene var vekta, haha…og skønhetssøvnen :p

Når da det nye året kom..da kom angsten. Angsten for at jeg ikke fått gjort noe som helst av det jeg planlagt, at energin min nå helt plutselig var så lav at tanken på å begynne skolen igjen..uff..den var tung.
Så den ferien som jeg følte var så velbehøvelig for å kunne komme tilbake med enda mer energi, den ble motsatt.

 

Å komme tilbake

Jeg har slitit endel med å komme tilbake. Skolen føles veldig tung, selv om det fortsatt er veldig interessant.
Før juleferien gikk jeg et kurs som heter Universal Design of Interactive Systems hvor jeg la ned mye tid og energi i et prosjekt vi gjorde. Nå etter jul får jeg beskjed om resultatet og den bare..BOOM..in your face, you suck!
Jeg er nok ikke den første som forventer et resultat men som sen viser seg til å bli noe helt annet. Jeg trodde at jeg gjort en god jobb og jeg trodde at det jeg hadde lagt ner meg i skulle synes, men aj så feil man kan ha.
Dette vil jeg ikke si økte min motivasjon akkurat, men jeg bestemte meg for å be om en begrunnelse for å finne ut hva det i så fall er som jeg gjort “feil” eller ikke godt nok.
Det er noe vi har rett til hvis man lurer på hvorfor man fått den karakteren man blitt tildelt.
På hioa går man bare inn på lenken her; https://begrunnelse.hioa.no/ , fyller ut brukernavn og passord, deretter hvilket kurs osv man sikter til.
Det kan være greit å vite, hvis noen opplever detsamme som jeg gjør nå.
Før jul skulle vi også velge hvilket masterprosjekt vi vill jobbe med nå fra og med våren til neste år.
Vi skulle gjøre tre valg med første, andre og tredje prioritering.
Jeg satt lenge før jeg bestemte meg, jeg begynte lage en plan og jeg tenkte ut hva jeg eventuellt ville evaluere eller designe på nytt. Alt dette tok sin tid og mine valg ble registrert ganske så seint. Jeg var innenfor dealine såklart men når nye året kom så fikk jeg beskjed om at jeg ikke gjort noe første valgs prioritering :/ Dette resulterte i at jeg fikk min tredje prioritering og det var ikke noe jeg hadde planlagt for å si det sånn, haha. Følelsen ble ikke detsamme som å få en uventet dårlig karakter men jeg hadde lagt en plan for mitt første valg, så skuffelsen ble der uansett.

 

Alt som alt, det første 2017 har lært meg er akkurat det; at ting ikke alltid blir som man tenkt seg.
Hva jeg kan gjøre med det, eller gjøre åt det, det å andre siden bestemmer jeg selv. Utifra det må man også se på hva man faktiskt KAN gjøre og hva man kan påvirke. Hvis ikke, dropp det.
Ta då et dypt andetag, akseptere situasjonen og gå videre.

Det meste ordner seg alltid, og detsamme gjelder garantert her :).
At jeg slappet så mye av i ferien er bare å innse at jeg trengte det. Det kroppen sa til meg var å ta en ordentlig brake og forhåpentligvis vil det gi utslag for det nå fremover. At energien min sakte men sikkert øker og dermed kunne gi full gass med en herlig positiv innstilling igjen 🙂

 

Studier innenfor Data våren 2017

 

For meg

Året begynner med et kurs som heter Research Methods and Research Ethics. Skal jeg være helt ærlig så føler jeg ikke at dette kurset er noe for meg, men vi får se, kanskje blir jeg positivt overrasket 🙂 .
Læreren vi har vet jeg er veldig god så kanskje han inspirerer meg til å endre mening om emnet 🙂 . Første innlevering er på fredag og da skal jeg skrive en refleksjon om emnet i seg. Så vi får se hvor mye rader jeg får ihop, haha.
Under våren vil jeg skrive litt mer om kursene jeg går og hva de innebærer. Det vil kun være to kurs dette semestret før mitt masterprosjekt drar igang så utover det vil jeg også skrive litt om tidligere fag jeg haft og jeg vil også poste endel happenings fremover 🙂

 

For første klassinger

 

Anvendt datateknologi

Dette semestret vil dere komme dypere inn på PHP og hvordan man bruker det i web.
Dere vil få kunnskap i Databaser og hvordan man bruker SQL og dere vil få en innblikk i hvordan man planlegger og hva man bruker for metoder når det gjelder systemutvikling.
Personligen syntes jeg at dette semesteret var mest gøy, så gled dere 😀 hehe.

 

Informasjonsteknologi

Detsamme gjelder for dere med en dypere kunnskap i PHP og SQL. Dere vil ikke ha Systemutvikling som et obligatorisk fag uten her vil dere isteden få dypere kunnskap i Java programmering.
Ta godt være på den kunnskapen. Å være god i Java fører godt med for å si det sånn. Jeg angrer at jeg ikke tok den sjansen og våget meg på det, for uansett om du skal holde på med front-end, back-end eller for eksempel apputvikling, så er det mye Java.
Jeg tok apputvikling i tredje året og der fikk jeg jobbe veldig, veldig hardt for å henge med, og det grunner seg mest i at jeg ikke hatt Java fra før.
Så følg med, lær dere mye. Har hørt at det kan være vanskelig i starten, men antar at det er litt som matte. Når man skjønt logikken, så skjønner man utregningen 🙂

 

Dataingeniør

Dere vil i dette semester få kunnskap i Databaser og SQL, akkurat som de andre studiene og dere vil få dypere kunnskap i Java i faget Programutvikling.
Det dere vil ha dog som ingen av de andre studiene har er Matematikk 1000. Noen har sagt at dette kurset var vanskelig, noen har sagt det motsatte så her er det vel individuellt på hvor flink man er i matte. Jeg har ikke gått kurset selv og er i tillegg super dålig i matte så derfor har jeg ikke noe særlig råd å gi, mer enn; lykke til 😀

 

 

For andre klassinger

 

Anvendt Datateknologi

Det som er nytt for meg er at det nå er et obligatorisk kurs som heter Testing av programvare. Dette er noe vi savnet når jeg gikk der så det vil jeg si er veldig bra at det kommet som et obligatorisk fag.
Testing er veldig relevant kunnskap i den her bransjen. Noe annet jeg kan se er også at man kan velge et praktisk IT-prosjekt som valgemne, hvilket man også tidligere savnet i studiet.
For å være ærlig så vet jeg veldig lite om hvordan faget er lagt opp men det skal jeg prøve å finne ut av. Høres utrolig spennende ut ihvertfall 🙂
Ellers er det Informasjonsarkitektur som obligatorisk fag og andre valgemnen er Programutvikling (rekommenderes) og Operativsystemer (her kreves hardt arbeid, mye informasjon å ta inn på veldig kort tid).

 

Informasjonsteknologi

Datanettverk og skytjenester, og Operativsystemer er obligatoriske fag. Jeg har dessverre ikke noe kjennedom til det første kurset men det andre har jeg tatt og der kreves som sagt hardt arbeid for å følge med. Hvis det er samme lærere som jeg hadde så er han utrolig flink. Han legger også opp alle forelesinger på video hvilket gjør at man også kan sitte hjemme etterpå og gå gjennom forelesingen på nytt. Dette var utrolig nyttig.
Det er mye man skal lære seg og derfor kan det være tøfft å få med seg alt i forelesningen. Valgemnene er veldig utbredt her så her bør man kanskje tenke litt hvilken retning man vil gå, eller hva som intresserer en mest.
Vil du bli en hardcore programmerer vil kanskje C og C++ være noe, er du interessert i brukervennlighet og design vil kanskje informasjonsarkitektur være noe, osv.

 

Dataingeniør

Dette semesteret vil det ikke være noe valgemner uten kun obligatoriske fag. Fysikk og kjemi, Datanettverk og skytjenester og Operativsystemer. De to førstnevnte kursene har jeg dessverre ingen kunnskap om, den tredje har jeg nevnt i studiet ovenfor.

 

 

For tredje klassinger

 

Dette semestret er det jo bachelorprosjektet som gjelder og der har jeg kun et tips; god planlegging!
Det føles kanskje nå som dere har all tid i verden men vipps så er dere der med en måned igjen og masse ting som fortsatt må gjøres.
Lag en god plan, arbeid etter Scrum metoden eller ihvertfall etter en smidig metodikk. Det pleier fungere bra når man er mange som arbeider sammen i et stort prosjekt.
Last ned Github Desktop om dere ikke allerede har gjort det såklart og va ikke redd for å be om hjelp. Om det gjelder utbytte av kunnskap eller ved brukertesting eller hva det nå må være. Folk er mer behjelpelig enn hva man tror iblant 🙂

Med det sagt, så håper jeg dere fått en bra start på det nye året og at dere er klare for nye utmaninger 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *