×

Hvordan kapre lærerjobben?

av bodili

60 positive og nysgjerrige lærerstudenter møter opp i et splitter nytt undervisningsrom i Pilestredet 42 en grå vintermorgenen i slutten av januar.

De er inne i sitt siste semester på grunnskolelærerutdanningen og studentlivet går ubønnhørlig mot slutten. Nå starter for alvor jakten på den første lærerjobben. Spørsmålene de stiller seg nå er «Hvordan lager jeg en god CV og søknad?» og «Hvordan presenterer jeg meg på et jobbintervju?».

Disse og flere andre spørsmål var temaer på 2-timers kurset «Alt om jobbsøking» i regi av HiOA Karriere 25. januar.

Bli bevisst din kompetanse

Å bli bevisst sin kompetanse og kunne sette ord på den, er en forutsetning for å kunne skrive en god CV og søknad og gjennomføre et godt jobbintervju, sier kursholder og karriereveileder i HiOA Karriere Bodil Innset. I en CV og søknad skal du skriftlig formidle din kompetanse som er relevant for jobben du søker og på et jobbintervju må du kunne muntlig formidle din relevante kompetanse på en klar og tydelig måte.

Det er viktig å kunne formidle alle de fire delene av din kompetanse for en arbeidsgiver:

  1. Faglige kunnskaper, ferdigheter og erfaringer
  2. Personlige egenskaper
  3. Verdier og holdninger
  4. Motivasjon

Din erfaring kan bli avgjørende

At faglige kunnskaper, ferdigheter og erfaringer består både av formell kompetanse som du har dokumentert i vitnemål og kompetansebevis og uformell kompetanse som du kan tilegne deg på andre arenaer enn skole og studier og betalte jobber, var nytt for mange av studentene.

Gjennom en praktisk øvelse der studentene skulle kartlegge sin uformelle kompetanse, ble mange positivt overrasket over hvor mye verdifull kompetanse de har fått gjennom bl.a. deltidsjobber og engasjement i studentforeninger og frivillig arbeid, og hvor mye av denne kompetansen som kan være overførbar og nyttige i en lærerjobb. Den kan bidra til at du skiller deg ut fra andre i søknadsbunken.

«Jeg har ikke tenkt på at Kiwijobben og jobben som fotballtrener har gitt meg relasjonskompetanse som jeg kan bruke i en fremtidig lærerjobb, var en kommentar fra studentene.

Skreddersy CV og søknad

Både CV og søknad skal skreddersys til den aktuelle stillingen man søker, var et viktig budskap på kurset. Det er derfor viktig å lese stillingsannonsen nøye og sette seg godt inn i hva jobben innebærer. Finn svar på spørsmålene: Hva er de viktigste arbeidsoppgavene og hva kreves for å løse dem? Hvilken ”rolle” skal den som ansettes ha?

Dette var for nytt for mange av studentene og et nyttig tips de vil ta med seg inn i jobbsøkerprosessen.

Elektroniske jobbsøkerportaler bidrar til ryddig og rettferdig søknadsprosess

Mange skoleeiere benytter elektroniske jobbsøkerportaler og mange av HiOAs lærerstudenter vil møte dette i jobbsøkerprosessen. Når arbeidsgivere bruker elektroniske portaler vil de kunne basere ansettelsen på mer objektive kriterier enn magefølelse og fine farger i CV-en og rekrutteringsprosessen blir mer rettferdig, sa produktkonsultent Julie Henriksen fra Webcruiter, som var invitert til å fortelle om elektroniske jobbsøkerportaler.

Gidd å fylle alle feltene i en elektronisk løsning! var et tips fra Julie Henriksen. Dersom du ikke legger inn alt i CVen og kun henviser til et vedlegg, skaper du hodebry for arbeidsgiver og kan fort havne bakerst i køen. Arbeidsgiver har ikke tid til å lese mye per søker – så finn essensen! Ikke gjenta hele CVen i søknadsteksten! var også et av rådene fra Julie Henriksen.

Nøkkelord

Mange arbeidsgivere bruker søkemulighetene i de elektroniske løsningene, f.eks. søker de etter pedagoger. Tenk på hva arbeidsgiverne kan søke etter for å finne slike som deg og sørg for at de ordene finnes i CVen din, f.eks. der du legger til tilleggsopplysninger. Vær informativ og konkret – arbeidsgiver har ikke mye tid å bruke på hver søknad.

Har du f.eks. fordypning i arbeidslivspedagogikk og erfaring med E-læring, så sørg for at disse ordene er med i din CV.

Når du først søker jobb søker du sikkert flere, og det er greit å holde oversikten. Har du registrert CVen din en gang i en elektronisk jobbsøkerportal, kan den gjenbrukes og oppdateres ett sted. Dette hjelper deg å holde oversikten i jobbsøkerprosessen.

Forbered deg godt til jobbintervju

Er du nervøs for jobbintervjuet? «Husk at kommer du til intervju, er du aktuell for jobben! Du er kvalifisert for jobben og arbeidsgiver synes du er en interessant søker, sa kursholder og karrierekoordinator ved LUI Vibeke Seland Ramm.

Arbeidsgivere ønsker seg reflekterte medarbeidere med god selvinnsikt. Forbered deg godt og øv på å fortelle hvorfor du er motivert for den aktuelle jobben!

Bruk nettverket ditt! Send en sms til venner og familie og be de beskrive dine 3 sterkeste og 3 svakeste sider, var et av tipsene fra Vibeke Seland Ramm, da får du god innsikt i hvordan du oppfattes av andre og dette er nyttig å ta med seg til jobbintervjuet.

Klar for jakten på første lærerjobb!

Det var en inspirert og motivert gjeng som forlot det nye undervisningsrommet i Pilestredet 42 ved lunsjtider, klare for jakten på sin første lærerjobb. Her er noen av tilbakemeldingene fra kursdeltakerne:

«Dette var lurt å være med på – jeg plukket opp noen nye triks!»

«Kurset inneholdt gode, konkrete og nyttige tips til en jobbsøknad!»

«Dette inspirerte meg til å begynne søknadsprosessen og nå vet jeg hvordan jeg kan gjøre det, så dette kurset vil jeg anbefale til ande studenter.»

Er du nysgjerrig på HiOA Karriere sitt kurstilbud? Du finner det her.

Publisert av:

user
bodili

Skriv en kommentar