Skip to content →

Kunst eller utsmykning?

Den tidligere yrkesskolen på sogn har nå blitt til Blindern VGS. I den forbindelse har skolen fått en oppussing. Det er blant annet brukt penger på å gjøre uteplassen mer attraktiv ved hjelp av landskapsarkitekter. Fasaden har ikke fått så mange synlige endringer, men jeg legger merke til et stort bilde montert på folie som henger utenfor, ved siden av inngangen til svømmehallen. På den grå fasaden er det montert et digert bilde med et abstrakt motiv. Motivet kan minne om mønstrene du ser igjennom speilene som reflekteres i et kaleidoscope. Etter en prat med Blindern VGS får jeg vite at dette bildet er det arkitektkontoret som har stått for. Bildet skal være en bølge sett fra flere vinkler. Det er altså ingen kunstner, men en arkitekt som står bak initiativet og produksjonen av bildet. Betyr dette at bildet kan ses mer som utsmykning og en del av designet for uteplassen og fasaden? Begrepet utsmykning er noe jeg ikke helt blir klok på, jeg ser det bli brukt særlig i sammenheng med kunst på arbeidsplasser eller i offentlige bygninger. Hva er egentlig forskjellen på kunst og utsmykning? Er utsmykning noe mindre flott en kunst? Er utsmykking et ord som er til for å skille den flotte kunsten fra noe mindre verdig? Er utsmykking egentlig et pent ord for pynt?  Er utsmykning visuelle objekter som ikke provoserer eller diskuterer, men heller noe som kan oppleves som et sanseinntrykk uten å støte noen? Kan kunst være politisk, mens utsmykning “bare” har som mål å være estetisk og fungere som dekor? Eller blir kunsten kalt utsmykning når den er produsert i forbindelse med et oppdrag fra en kommersiell kunde? Jeg blir ikke klokere, men tenker at det kunne vært interessant med en debatt rundt ordet utsmykning, og bruken av dekor.

Published in Ukategorisert

Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *