Blåkoll

Denne sommeren har jeg oppdaget blåkoll, en flerårig plante som tilhører Leppeblomstfamilien. Det vil si – jeg har vel “alltid” visst om den, og til og med (ergelig) luket den vekk fra hagen min.  På min tur til Åkollen kom jeg over denne flotte kolonien blåkoll eller Prunella vulgaris. Iflg NKS-forlagets Norsk fargeflora fra 1982, en plante som vokser i kratt, langs veikanter og i kultivert jord opp til Finnmark. Alminnelig juni – august. Den kan bli 5-20 cm høy. Kort, krypende og rotslående, oppstigende stengel; bladene stilkete, grunt tannete. Blomster blåfiolette, i kranser samlet i et tett hode; begeret brunt, toleppt, overleppen med tre spisse tenner, underleppen dypt kløvd (sitat slutt).

Blåkoll
Kristin Holte Haug©

Et googlesøk forteller meg at blåkoll er primært en sårhelende urt som kan brukes ved ulike typer sår og blødninger. Den kan også anvendes ved sår hals, feber, blødende tannkjøtt, diaré, hemoroider og høyt blodtrykk. Videre får jeg greie på at det forskes på urten i forbindelse med HIV og AIDS, og som mulig kreftmedisin.

Med andre ord; en flott plante, vel verd å merke seg.

2 kommentarer

  • Ranveig Solberg on 10. juli 2017 at 13:27
  • Svar

  Hei Kristin!

  Det er sikkert en flott plante, men jeg vil ikke ha blåkollplen i stedet for gressplen.Det sprer seg
  fortere enn jeg får nappet den opp. Har du et forslag på hvordan jeg blir kvitt den? Har du evt.
  oppskrift på vidundermedisin?

  1. Hei. Beklager sent svar. Av ulike grunner har ikke denne bloggen blitt vedlikeholdt på nesten et år. Ngd. Blåkopi i plenen har jeg dessverre ingen råd. Jeg har den samme utfordringen. Har nok gitt opp og heller se det vakre i planten 🙂 se ellers denne lenken: https://www.plantevernleksikonet.no/l/oppslag/1523/ Lykke til!

Legg igjen en kommentar

E-post adressen din vil ikke bli offentliggjort.

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.