Underveis – Prosessarbeid i prosjekt Installasjon

Prosjekt Installasjon

Installasjon er ett prosjekt der vi har fått tildelt en kunstner som vi skal inspireres av.
Som studenter lærer vi oss å syntetisere materiale – kunstners filosofi, tankesett, utrykk og stil, arbeider de har produsert – for så å lage noe som kunne være «kunstnerens neste verk».

En prosess fra idé til endelig verk kan foregå på så utrolig mange måter.
Det er noe man virkelig får erfare i studieretningen Kunst og formidling.
Man får prøve ut flere forskjellige metoder og finner frem til de verktøy som fungerer best for deg.

Jeg har en idé/skisse/moodboard-bok, hvor jeg samler tanker, sitater, sangtekster eller dikt, skisser og ideer, samt limer inn bilder som inspirerer meg, viser teknikker jeg vil utforske, eller motiv jeg kunne tenke meg å arbeide videre med. Boken brukes ved starten av ett nytt prosjekt, for å se om noe kan kickstarte en idéprosess.

Prosessarbeid i prosjekt Installasjon

I prosjekt Installasjon gikk jeg annerledes frem. Prosjektet startet allerede første dagen med en workshop.
Vi fikk utforske materialer og lære teknikker for å støpe ved hjelpav leire og gips. Det var ikke så viktig hva vi endte opp med å lage. Det viktige var å bli kjent med, leke og føle på materialet, samt komme i gang med praktisk arbeid så tidlig som mulig. Dette kan forhindre det at man blir sittende å spinne på ideer, og kjøre seg fast før man starter å prøve de ut i praksis.

Jeg valgte å være åpen for hva denne type prosess kunne gjøre, altså nysgjerrig og mottakelig for innfall og tilfeldigheter. En organisk prosess – jeg flyter med strømmen og ser hvor disse tilfeldighetene tar meg på veien mot endelig verk. Mange spennende ideer har kommet ut av dette, som materialutforskning i gips, 3D print og benyttelse av film i endelig verk.

På en måte er det veldig befriende å jobbe slik. Men det kan også være frustrerende å ikke ha en plan fiks ferdig, slik at man kan se endemålet på prosjektet tydelig og planlegge deretter. Kunsten blir en fin balansegang mellom å ikke ha kontroll og det å ta kontroll.

I denne siste prosjektuka vet jeg fortsatt ikke hvordan det endelige verket vil bli. En del raske avgjørelser må tas for å ferdigstille og avslutte prosessen. Og det er spennende!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *