Ivy & Abe av Elizabeth Enfield

 

Tittel: Ivy & Abe

Forfatter: Elizabeth Enfield

Forlag: Panta forlag

År: 2017

 

 

 

Forlagets omtale
Er våre liv kartlagt fra fødselen av? Er våre valg egentlig våre egne? Eller kan tilfeldige hendelser endre fremtidige utfall, disse tilfeldige hendelsene vi kaller «skjebne»? Vi møter Ivy og Abe på slutten av deres liv, hvor skjebnen har brakt dem sammen igjen. De forelsker seg og lever ut det siste kapittelet i livet ved å vite at deres kjærlighetshistorie var ment til å være. At de var ment for hverandre. To mennesker. En kjærlighet. En million muligheter … Men, hva hvis, i et parallelt univers, skjebnen hadde grepet inn og de hadde møttes før? Tidens lag blir skrellet vekk i denne storslåtte fremstillingen av en altoppslukende kjærlighet som utfolder seg i en serie av parallelle universer – hvor skjebnen er uunngåelig. Og det store, dystre spørsmålet vi alle stiller oss selv i hvert fall én gang i løpet av livet, sakte men sikkert fyller leseren med håp: Hva om…?

Min opplevelse
Ble spurt av forlaget om jeg var interessert i å lese en bok som kommer ut til høsten. Boka har verdensomspennende lansering samtidig. I posten kom det et manuskript. Satte i gang med å lese.
Det hele starter i London 2026 hvor Ivy møter Abe McFaddn i en butikk. Da Ivy hadde med sitt barnebarn, avtales de å møtes senere for en drink og mimre om gamle dager. Så starter reisen bakover i tid med 2015 som første stopp. Vi får vite hvem Ivy var gift med og at hun traff Abe på si. Og slik fortsetter det bakover i tiden til vi møter Ivy i 1965 som ung pike på ferie med sine foreldre og søsken. Hele tiden i bakgrunnen lå det en grusom sykdom på lur. Det var 50/50 prosent at moren hadde gitt genet til sine barn. Når en kommer bakover i tiden, lurer en på om det er paralelle historier eller ønsket situasjon. Hvorfor ble det aldri Ivy og Abe som ble par for livet ut?

Oppbyggingen var nok litt anderledes enn vanlig. Her startet den inn i fremtiden og jobbet seg bakover i tid. Hovedpersonene var hele tiden de samme. De gikk på Ivys møte med Abe som om de møttes for første gangen. En uvanlig oppbygging på en roman.

Takk til forlaget for leseopplevelsen

Sommerferielesing

Anne B. Ragde er ikke en av mine ynglingsforfattere, men da jeg i min søken etter lydbøker på biblioteket fant 2 av henne som jeg ikke hadde lest, men hadde hørt litt om, ble de med på ferien. Det er herlig å ligge utstrakt i sola med lydbok i øret.

Tittel: Jeg skal gjøre deg så lykkelig

Forfatter: Anne B. Ragde

Forlag: Oktober

År: 2011

 

Fra forlaget

1965: I den norske velferdsstaten er alt lagt til rette for glansfylte dager. Husmødrenes arbeid er blitt enklere, med innlagt vann, kjøleskap og vaskemaskiner, i effektive borettslag tilpasset en ny tid. Oppgang A i borettslaget Ungdommens Egen Heim utenfor Trondheim er en verden av frodig livslyst og sosial kontroll, hvor åtte familier lever tett på hverandre. De hjemmeværende vurderer hverandres påkledning og livsvaner med kritiske blikk og stikkende kommentarer. Her tilbys hjemmepermanent og sladder, posesuppe og barnepass – og er man riktig heldig, får man et glimt av damen i fjerde som utfører fredagsvasken splitter naken. Og en dag kommer en ung altmuligmann som tilbyr seg å installere kikkhull i dørene. I Jeg skal gjøre deg så lykkelig tegner Anne B. Ragde et presist tidsbilde, samtidig som hun viser frem hemmelige lengsler og undertrykt redsel i en verden som søker å ligne en idyll.

Min opplevelse

Som født og hadde min første 10 år i Trondheim, kjente jeg igjen undertonen i boka. Bodde i en leiegår hvor forholdene ikke var så forskjellig fra blokka Anne B. Ragde skiver om på Moholt. Husker at min mor sydde klær så vi alltid skulle være hele og rene i tøyet. Har i ettertid hørt at dette ikke var så enkelt på meg som var så vilter. Min mor var tilfeldigvis med meg på ferie i år, og hun hadde også lest denne boka. Vi hadde en god mimrestund da vi snakket om den.
Ragde har nok tatt oppgangen på kornet, for det var stor konkurranse om å være best. At det ble installert kikhull, gjorde at kvinnene kunne følge bedre med hvem som gikk i trappene.

Fremdeles den dag i dag reiser selgere rundt for å selge dette. Da jeg flyttet inn her jeg fremdeles bor for 10 år siden, ringte det på, og fyren utenforfor ville selge kikhull. Blokka var helt ny og alle hadde dette, men en dør hadde det ikke. Han spurte om ikke de som bodde der trengte hull, svarte jeg at dette var bøttekottet og der var det sikkert ikke stort behov…..

 

Tittel: Jeg har et teppe i tusen farger

Forfatter: Anne B. Ragde

Forlag: Oktober

År: 2014

 

 

 

Fra forlaget

-Det er så fint å snakke om mat med deg, mamma.
– Lage det, spise det, snakke om det. Men husker du at jeg noen gang tok deg på fanget og koste med deg? Var nær deg?
Jeg rakk akkurat å la mitt eget blikk flyte vekk før det møtte hennes.
– Ikke akkurat husker, men du leste veldig mye for meg, sa jeg.
Nå hadde jeg havnet på dypt vann, jeg skjønte det med det samme ordene forlot munnen.
– Herregud … For en mor jeg har vært. Leste! Som om det kan erstatte kjærlighet.

Anne B. Ragde har skrevet frem et motsetningsfylt portrett av en sterk og kompromissløs alenemor med jobb som maskinkjører på en plastposefabrikk, en kvinne med en stor, men ubenyttet intellektuell kapasitet og en usvikelig tro på høyresiden i norsk politikk, kombinert med en usedvanlig evne til å trylle frem overdådige måltider fra et tomt spiskammer. Denne kvinnen er Annes danske mor, Birte, som døde på senvinteren i 2012. Med humor og kjærlighet skildrer Ragde gode og onde dager fra oppveksten i Trondheim før og etter foreldrenes skilsmisse, og fra årene da Anne selv flyttet hjemmefra og stiftet familie. Den siste tiden Birte levde, var preget av unødige lidelser på et underbemannet sykehjem. Det var rystende å se sin egen mor dø som en fremmedgjort og uverdig pasient.

“Jeg har et teppe i tusen farger” er en gripende roman om livsmot og trass, om savnet av nærhet, om takknemlighet og ukjent lengsel – og om hvordan man unngår at kalkunen blir tørr.

Min opplevelse

ikke så mye mer å si om denne boka enn at det var rystende lesing om morens siste år og at det ene sykehjemmet som er omtalt har sikkert i ettertid gått inn i seg selv og vurdert driften.

 

 

Tittel: Alt i et øyeblikk

Org. tittel: Summer at the lake

Forfatter: Erica James

Forlag: Bastion

År: 2016

 

 

Fra forlaget

Noen øyeblikk varer livet ut …

I det Floriana mottar invitasjonen til vakre Comosjøen i Italia for å se sitt livs kjærlighet gifte seg med en annen kvinne, vet hun umiddelbart at hun vil takke nei.

Et øyeblikks uoppmerksomhet gjør henne til midtpunktet i en bilulykke. Redningen dukker opp fra tilfeldig hold og plutselig knyttes tre ulike liv sammen.

Alt i et øyeblikk er en vakker og rørende historie om kjærlighet og de små øyeblikkene som forandrer livene våre for alltid.

Min opplevelse

Handlingen er lagt til Oxford i England og til Comosjøen i Italia. På starten av boka er Randolf nevnt flere ganger. Det er et fasjonabelt hotell i Oxford. Har vært der på en konferanse en gang for lenge siden.
Det starter med en påkjørsel av Floriana Day, da hun en dag var på vei fra jobben. Esme og Adam hjelper henne og ringer etter ambulanse. Der starter et vennskap mellom 2 unge og et gammelt menneske. Livene deres flettes sammen og vi får lese om Esmes ungdom i 1950. På reise i Italia og Comosjøen sammen med sin far.

“Hun elsket påskeliljer. De var så tapre og likefremme, og med sine perfekt formede trompeter utbasunerte de optimisme og serenader etter de lange, mørke vintermånedene” s. 269

Dette er en kjærlighetsroman med flere brudd og flere som finner kjærligheten.

Kilde: Arvet bok og gitt videre.

 

Tittel: Orkanger

Forfatter: Johan Mjønes

Forlag: Ashehoug

År: 2010

 

 

 

Fra forlaget

I denne romanen følger vi Terje som blir mobbet, og Børge som mobber. Fra hver sin kant oppleves de samme hendelsene, og maktforholdet endres etter hvert som de blir eldre.

“Orkanger” er en roman om mobbing, hevn og livslangt skjebnefellesskap. Børge og Terje, mobber og offer. Fra hver sin kant opplever de de samme hendelsene, og maktforholdet dem imellom forandrer seg, fra barndom til voksen alder og alderdom. For hva er den største synd, å begå urett eller å hevne urett? “Orkanger” er en overbevisende oppfølger til Johan Mjønes debutroman “Terminalhastighet” som utkom i fjor.

Min opplevelse

Må innrømme at å lese hva som står bak på omslaget når lydbøker velges fra hylla på biblioteket ikke er min sterkeste side. Husker ikke at den var hørt fra før, så med meg på ferie gikk den.

Da jeg hadee hørt litt og forsto at det var 2 stemmer og at det var stemmen fra et mobbeoffer og hans mobber, ble jeg overrasket. Det var også to forskjellige innlesere. Litt uvant er det også å høre samme historie fortalt av mobberen.
Hevnen som ble gjort i voksen alder var litt utspekulert. Den kan få barn og unge til å tenke seg godt om før de mobber andre. Skulle ønske jeg kunne hevnet meg på mine mobbere på en utspekulert måte. Godt de ikke er i mine omgangskretser.

Kilde: Lånt på biblioteket

 

Den hemmelige kvinnen av Anna Eklund


Tittel: Den hemmelige kvinnen
Org.tittel: Den hemmelige kvinde
Forfatter: Anna Eklund
Forlag: BAZAR
År: 2017

Fra forlaget
Louise lever et harmonisk liv med sin store kjærlighet, Joachim. Så dukker det opp en fremmed mann som påstår at han er Louises ektemann og far til hennes barn … Det viser seg at Louise slett ikke heter det, men Helene. Hun er mor til to og arving til et forretningsimperium. Men hun lider av hukommelsestap. Nå må hun forsøke å avdekke sannheten om natten for tre år siden, da hun forsvant og alt forandret seg.

Min opplevelse av boka
Var til stede da boka ble presentert av forfatterne den 9. mars i år. Er ikke så glad lenger i å lese krim, derfor har boka blitt liggende på vent til sommerferien. ‘Selv da ble den valgt helt til slutt da alt det andre var lest.

Måtte lese den i små porsjoner for å fordøye handlingen. Når en kommer inn i handlingen, skjer det mye med Helena og Joachim på hvert sitt hold. De har annet hvert kapittel for seg selv. De slutter når det er på det mest spennende. Hva vil skje videre? Så er det den andres tur til å ta ordet. Denne oppbyggingen gir boka et godt driv fremover.

På omslaget på boka står det at mennene bak Anna Ekberg er Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich. De samme forfatterne står også bak pseudonymet A.K Kazinsky. Hvorfor bytte pseudonym som er veldig kjent?

Kilde: Takk for boka på lanseringen
Andre som ha skrevet om boka
Bentebing
Tine
Tor Hammerø

 

Slottet i regnskogen av Elise McCune

Tittel: Slottet i regnskogen
Org.tittel: Castle og Dreams
Forfatter: Elise McCune
Forlag: BAZAR
År: 2017

Fra forlaget
En slottsruin langt inne i regnskogen i Australia bærer på en hemmelighet som forener tre generasjoner kvinner: to søstre som forelsker seg i samme mann under andre verdenskrig, og flere tiår senere en ung kvinne som avdekker hemmelighetene i bestemorens fortid. De to søstrene Rose og Vivien vokste opp sammen på et mystisk slott nord i Queensland i Australia. De sto hverandre svært nær, men i løpet av andre verdenskrig blir forholdet deres anstrengt når begge forelsker seg i den samme amerikanske soldaten. Roses datter Linda har lenge ant at moren skjuler noe om sin fortid, men Rose har alltid unngått datterens spørsmål og foretrukket å fokusere på nåtiden. Mange år senere blir Roses barnebarn Stella også fascinert av alle hemmelighetene som omgir bestemoren. Oppsatt på å få fram sannheten, besøker hun ruinene av slottet der Rose og Vivien vokste opp for å se om hun kan finne ut mer.

Min opplevelse av boka

Gammel kjærlighet ruster ikke!

To søstre ble i 1942/43 forelsket i den samme amerikanske soldaten. Søstrene var vokst opp i et slott i regnskogen nord i Australia. Vivien hadde giftet seg med en eldre mann, William, men det hindret ikke en romanse med en kjekk soldat som hun og mannen hadde blitt kjent med. Hennes søster Rose hadde også en kort afære med soldaten. 60 år senere begynner Roses barnebarn å lete i fortiden. Å, for noen innviklede hemmeligheter hun avdekker!

Andre som har skrevet om boka
Elise Cathrin

Mer ryddemagi av Marie Kondo


Tittel: Mer ryddemagi,  flere praktiske tips fra ryddedronningen
Org. tittel: Spark Joy, An Illustrated Master Class on the Art of Organizing and Tydying Up
Forfatter: Marie Kondo
Forlag: Bazar
År: 2017

Fra forlaget
Med sin bok Magisk opprydding kom Marie Kondo som en tornado inn i norske hjem og fikk nordmenn til å gå løs på skuffer og skap, kjeller og loft. I Mer ryddemagi gir hun flere og mer detaljerte råd om hvordan du skaper orden rundt deg, og trinn for trinn-illustrasjoner viser hvordan du bretter, sorterer og organiserer. Mer ryddemagi gir deg nøkkelen til et enklere liv

Min opplevelse av boka
Det var tidlig i boka anbefalt å lese den før en satte i gang. Det var lettere sagt enn gjort. Mens jeg leste så jeg for meg hvordan lærdommen skulle settes ut i praksis. Tiden for det praktiske er godt i gang. Klærne er redusert ved at det som var «krympet» og det som ikke var brukt på en stund ble fjernet. Startet ikke med bøkene, som det er anbefalt. Må bekjenne at de har jeg orden på.

Jobber et sted der det er rikelig tilgang på esker i diverse størrelser, så i stedet å la noen fine gå i papirkontaineren, ble de med hjem. Nå er ledninger av ymse slag samlet, Det samme er skjerfene i gangen. Før lå de bare hulter i bulter i skuffen. Nå er de blitt stablet. Fant igjen ett jeg ikke husket engang. Det burde vært kastet ifølge boka, men jeg fikk lykkefølelse når jeg holdt det, så ned i stabelen med de andre, oppreist og klar til bruk.

Har såpass god plass at jeg lar klærne få henge stedet for å brettes til en klump, men  lærdommen kan nok med hell brukes i en koffert på reise.

Når det gjelder kjøkkenet med rydding og organisering er jeg ikke enig om å kaste tørrvarer gått ut på dato. En bør lukte og smake på varen først for å minske matsvinnet. Kondo nevner selv luktesans og dømmekraft i en bisetning, Redskapene på kjøkkenet og bruken av dem er jeg derimot enig i og blir å gjennomføre. Godt det finnes loppemarkeder.

Alle rom blir gjennomgått med lik entusiasme. Bakerst i boka er det et stikkordsregister, slik at det er lett å finne tilbake hvis en ikke husker f.eks. bretting av bukser når det blir behov.

Nå gjenstår bare resten av leiligheten. Det vil nok ta litt tid. Det er så mye annet moro en har lyst til å gjøre.

Leseeksemplar

Andre som har skrevet om boka
Fant ingen utenom bokhandlere

 

 

Piken fra Europa av Jana Weidemann

Tittel: Piken fra Europa – En families reise gjennom det 20. århundret.
Forfatter: Jana Weideman
Forlag: Pax
År: 2017

 

Forlagets omtale

Piken fra Europa er en fascinerende generasjonsfortelling som beveger seg fra Prahas slott og restaurantliv sent på 1800-tallet, via Gestapos fengsel i Berlin under andre verdenskrig, for til slutt å ende i Norge. Familien Grafs historie er flettet inn i noen av de mest sentrale hendelsene fra 1900-tallet, der særlig motstandsarbeidet til den nasjonalsosialistiske utbrytergruppen Schwarze Front bringer familien inn i begivenhetenes sentrum.

Rett før jernteppet faller etter krigen, og skiller øst og vest i Europa, forlater den 18 år gamle Handula Tsjekkoslovakia for å studere. Hun velger å bli i Norge, og etablerer seg med familie og karriere som lektor på Lillehammer gymnas. Ved å nøste opp historien hennes og familiens hemmeligheter, fortelles en historie om flukt og gjestfrihet og overlevelse – og gir et særegent stemningsfullt bilde av Europas varme og kalde kriger.

Min opplevelse

Var på lanseringen av boka 2. mai. Der var det mange til stede. En interessant dialog mellom Jana Weidemann og direktøren for Holocaustsenteret Guri Hjeltnes om historien til Praha. Det bodde mange jøder før krigen i 1939-45 i Praha. Historien til Jana Weidemann er nært knyttet til noen sentrale handlinger i Praha under krigen, men familien var ikke jøder. Handlingen i boka starter på slutten av 1800-tallet og frem til 2014 da forfatterens mor døde.

Brorparten av innholdet er fra 1939 til 1945. Starten av Hitlers makt i Tyskland og hvilken påvirkning dette hadde for Tsjekkoslovakia.

Savnet litt mer om morens opplevelser da hun slo seg ned i Trondheim og Lillehammer. Hennes virke som lærer og mor var ikke gått så mye ned i dybden, bare at hun jobbet og hadde diverse verv.

Er en interessert i historie og vil vite mer om Tjekkoslovakias historie på 1900-tallet, er denne boka et riktig valg.

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget

Andre som har skrevet om boka

Rose-Maries litteratur- og filmblogg

 

Salg av hagebøker

Da jeg drev veldig aktivt med hagen min, kjøpte jeg mange bøker om emnet både i inn og utland. Har nå bodd i leiligheten min i 10 år. På disse årene er ikke bøkene blitt åpnet tror jeg. Det er på tide å kvitte seg med dem. Hvis det er mulig så kunne jeg i tillegg tenkt å få litt for dem, da mange var veldig dyre i utgangspunktet.

Bøker er tunge saker, så det blir dyrt å sende i post. Må nok hentes hjemme hos meg ved Lillestrøm. Ta kontakt via mail eller telefon:

sisssel.dalhoi@gmail.com  – mobil: 41 47 13 20

Denne boka har masse fine bilder av hardføre stauder. Bygd opp som et leksikon med plantene alfabetisk sortert. Dette gjør at det er enkelt å finne et navn en lurer på. Flotte bilder av plantene.

287 sider

Pris. 150,-

 

 

Readers Digest New Encyclopedia of Garden Plants & Flowers
En uunværlig bok for den som samler på stauder. Bygd opp som et leksikon med flott bilder av hver plante som er beskrevet.

865 sider

Pris: 200,-

 

Denne boka var den første dyre og flotte hageboka jeg eide. Elsket å sitte å bla i den og drømme om å få til like fine planter som det var bilder av. den er ikke alfabetisk, men seksjonsdelt på forskjellige nivåer. Vanskelig å forklare skriftlig hvordan.

744 sider

Pris: 200,-

 

Andre bøker som selges billig:
Blomsterbedet i hagen – Bjørg A. Raybo og Odd Løvmo (kr. 10,-)
Cacti and other succulents – Thomas C Rochford  (gis bort)
Cappelens store staudebok – Jane Schul (kr. 100,-)
Dried flowers – Marie van den Berk-Mertens (gis bort)
Fuchsia – David Clark (kr. 10,-)
Garden design (kr. 10)
Hagestell Trinn -for-trinn-forklaringer – Steven Bradley  ( kr. 20,-)
Kompost – Inger Olausson (gis bort)
Nordens orkideer – Bo Mossber, Sven Nilsson (gis bort)
Staudene i hagen – Dag Tjernshaugen (kr. 10,-)
Stauder – Timothy Leese  (kr. 30,-)
The plant guide  (kl. 10,-)
The Royal Horticultural society FUCHSIAS (gis bort)
Tors tusen hagetips – Tor småland  (kr. 50,-)

 

 

 

 

 

Gåten av Jessie Burton

Tittel: Gåten
Org.tittel: The Muse
Forfatter: Jessie Burton
Forlag: Font
År.2017

 

 

 

Om forfatteren
Jessie Burton (født 1982 i London) er en britisk forfatter og skuespiller. Hun studerte ved Oxford University og The Central School of Speech and Drama. Burton brakdebuterte I 2014 med romanen Miniatyrmakeren som har solgt i over en million eksemplarer verden over. Gåten er hennes andre roman. (fra vedlegg til boka)

Forlagets omtale
England, 1967. Odelle Bastien er en karibisk immigrant som prøver å skape seg en karriere i London. Da hun begynner å jobbe på prestisjetunge Skelton Institute of Art, oppdager hun et maleri som etter sigende skal være et verk av Isaac Robles, en talentfull og visjonær ung kunstner hvis mystiske død har vært en gåte for kunstverdenen i flere tiår. Spenningen rundt maleriet forsterkes av motstridende historier om hvordan det ble oppdaget. Odelle blir trukket inn i et komplisert nett av hemmeligheter og bedrag, og vet ikke hva hun skal tro eller hvem hun kan stole på.

Spania, 1936. Olive Schloss, barn av en anerkjent jødisk kunsthandler, flytter med familien til en fattig landsby på sørkysten av Spania. Hun får et nært forhold til den unge husholdersken Teresa og hennes halvbror Isaac Robles som er en idealistisk og ambisiøs maler som nylig er hjemkommet fra Barcelonas salonger. Fylt av revolusjonær glød, drømmer Isaac om å bli like kjent som sin landsmann Picasso. Olive trenger Teresa og Isaac, men forholdet mellom dem og familien Schloss får ødeleggende konsekvenser som gir gjenlyd i de neste tiårene.

Min opplevelse
Det første jeg gjorde var å se bokens opprinnelige tittel. Å oversette «The Muse» til Gåten føltes rart, men bokens opprinnelige tittel er vanskelig å oversette direkte. Gåten er veldig korrekt, da det var en gåte som ble nøstet opp. Boka spenner over 30 år. Spania 1937 og London 1967.

I Spania leier familien Schloss et herskapshus. De hyrer Teresa for å stelle for seg. Isac, hennes bror hjelper også litt til.  Sarah er veldig tilbaketrukket og trives ikke noe særlig. Hennes datter Olive elsker å male. Har kommet inn på maleakademiet i London, men velger å ikke si noe til foreldrene og reiser med dem til Spania. Moren oppdager at Isac er maler, og vil at han skal male et portrett av henne i gave til hennes mann. Når bildet skal avdukes starter forviklingene. Samtidig pågår den gryende borgerkrigen i Spania å ta form og kamphandlingene høres på avstand.

I London 1967 får Odelle Bastien jobb på et galleri. Hun skriver litt på si, men har ikke utgitt noe. Idelles nye sjef får se en novelle hun hadde skrevet og sendte den inn til et blad i hemmelighet. Den ble publisert. Hennes beste venninne og romkompis skal gifte seg og hun bestiller et dikt. I bryllupet møter hun Laurie Scott. Han hadde fått vite at hun jobbet i et galleri, og ville at hun skulle verdsette et maleri han hadde arvet fra moren. Odelle var ikke selv i stand til det, men avtalte at han måtte komme til arbeidsplassen hennes. Når de som jobbet der, fikk se maleriet, begynte ting å skje. Det er dette maleriet historien er bygget opp om.

Takk til forlaget for leseeksemplar

Andre som har skrevet om boka

Bokstaver.no

 

 

Verdens beste bygd av Arto Paasilinna,


Tittel: Verdens beste bygd
Org.tittel: Mallman paras kylä
Forfatter: Arto Paasilinna
Forlag: Aschehoug
År: 2016

Fra forlaget
Asser Toropainen ligger på dødsleiet med dårlig samvittighet etter å ha satt fyr på flere kirker. Nå vil han at barnebarnet Eemeli skal gjøre opp for hans synder ved å grunnlegge en Dødskirkestiftelse og bygge en kirke i stedet for de han har brent. Den fantastiske stavkirken lokker til seg alle slags mennesker, og etter hvert utvikler et underlig lite samfunn seg.

Og mens Europa går til grunne og USA drukner i sin egen skit, bryter verdenskrigen ut. Forholdene er ikke ideelle i Finland heller, men livet i det lille kirkesoknet ved Ukkosjøen preges av langt mer fornuft, selv om Eemeli får nok av problemer på nakken.

Min opplevelse av boka
Å komme inn i Paasilinnas fantasi har alltid vært morsomt. Til i dag er det kun en bok jeg ikke har likt, før nå når han har gitt seg hen til sci-fi. Boka kom ut på orginalspråket i 1992. Måtte finne det ut da det i boka henviste til år som var nær i tid og opp til begynnelsen av 2020-tallet. At Paasilinna har fantasi er vel alle enige om. Det skulle nå ha vært utbrutt den 3. verdenskrig.

Den såkalte Dødskirkestiftelsen fant et vakkert sted å bygge kirken sin. Startet byggingen og med den kom jo håndverkere og andre folk til stedet. Det lå noe øde til. Det kom flere og flere og bosatte seg der. Fikk assosiasjoner til Øystein Sundes sang “Danske med campingvogn” Det blir et lite samfunn for seg selv i Finland. De var selvberget. Hadde mer enn nok mat når resten av Finland sultet. Alt hadde de felles, i ren sosialistisk stil.

Etter at 3. verdenskrig var slutt, kom det en komet som ble nøye overvåket. At verdens beste bygd fremdeles består er vel ingen hemmelighet.

Synes ikke denne boka var så morsom som mange av de andre bøkene Passilinna har skrevet.

Kilde: Lydbok fra biblioteket

Andre som her skrevet om boka:

erikvalebrok   (fant bare en utenom salgssteder)

 

 

1000 piskeslag – fordi jeg sa det jeg tenkte av Raif Badawi

Tittel: 1000 piskeslag fordi jeg sa det jeg tenkte
Org.tittel: Alf jalda
Forfatter: Raif Badawi
Forlag: Gyldendal
År: 2016

Fra forlaget
Bloggeren Raif Badawi ble dømt til 10 års fengsel og 1000 piskeslag for å ha kritisert islam og det saudiarabiske regimet. 50 piskeslag fordelt på 20 uker. Hva var det han sa som de konservative herskerne ikke tålte?

Badawi utfordret saudisk tenkning rundt religiøse, moralske og sosiale temaer da bloggen hans ble stengt og han havnet i fengsel. I denne pamfletten er noen av Badawis viktigste tekster samlet, slik at leseren selv kan se hva det er Badawi er anklaget for.

Saudi-Arabia nevnes stadig oftere som både arnested for terror og religiøs ekstremisme. Dødsstraff og pisking for kritikere av regimet forekommer jevnlig. Mange vestlige land – deriblant Norge – blir jevnlig klandret for sin unnfallenhet i møter med saudiarabiske myndigheter. Både Amnesty International og PEN har engasjert seg i Raif Badawi og andre saudiarabiske samvittighetsfangers kamp for ytringsfriheten.

Utarbeidet i samarbeid med Constantin Schreiber.

Forord av Knut Nærum.

Min opplevelse

Det er ikke alle land som har ytringsfrihet. Saudi-Arabia er ett av dem. Raif Badawi hadde en blogg hvor han satte på trykk sine tanker på hvordan religionen praktiseres i landet hans. Særlig kommer det frem på en godt skjult måte at kvinner er undertrykt. De må skjule ansiktene sine i offentligheten. Hans bestemor hadde fortalt ham at for 30 år siden jobbet kvinner og menn side om side i jordbruket. Ingen dekket seg til i hennes landsby. Han tar også opp at også kvinner har behov for å jobbe for å få mat på bordet. Påpeker at i Koranen står det ikke noe om at kvinner skal dekke seg til og ikke skal kunne be i samme rom som menn. Der står det til og med at de før i tiden vasket seg fra samme fat og bad sammen. Det er synd at forfatteren ble fengslet på grunn av disse tekstene, de var ikke så sterke. Nydelig skrevet.

«Boka» fant jeg på  eBokBib. Det tar ikke lang tid å lese den.

Fant masse på nettet om forfatteren, men det var at han var fengslet i 10 år og 1000 piskeslag fordelt på 50 hver uke. Etter at vesten fikk vite om straffen og protesterte, er de utsatt.