Mer ryddemagi av Marie Kondo


Tittel: Mer ryddemagi,  flere praktiske tips fra ryddedronningen
Org. tittel: Spark Joy, An Illustrated Master Class on the Art of Organizing and Tydying Up
Forfatter: Marie Kondo
Forlag: Bazar
År: 2017

Fra forlaget
Med sin bok Magisk opprydding kom Marie Kondo som en tornado inn i norske hjem og fikk nordmenn til å gå løs på skuffer og skap, kjeller og loft. I Mer ryddemagi gir hun flere og mer detaljerte råd om hvordan du skaper orden rundt deg, og trinn for trinn-illustrasjoner viser hvordan du bretter, sorterer og organiserer. Mer ryddemagi gir deg nøkkelen til et enklere liv

Min opplevelse av boka
Det var tidlig i boka anbefalt å lese den før en satte i gang. Det var lettere sagt enn gjort. Mens jeg leste så jeg for meg hvordan lærdommen skulle settes ut i praksis. Tiden for det praktiske er godt i gang. Klærne er redusert ved at det som var «krympet» og det som ikke var brukt på en stund ble fjernet. Startet ikke med bøkene, som det er anbefalt. Må bekjenne at de har jeg orden på.

Jobber et sted der det er rikelig tilgang på esker i diverse størrelser, så i stedet å la noen fine gå i papirkontaineren, ble de med hjem. Nå er ledninger av ymse slag samlet, Det samme er skjerfene i gangen. Før lå de bare hulter i bulter i skuffen. Nå er de blitt stablet. Fant igjen ett jeg ikke husket engang. Det burde vært kastet ifølge boka, men jeg fikk lykkefølelse når jeg holdt det, så ned i stabelen med de andre, oppreist og klar til bruk.

Har såpass god plass at jeg lar klærne få henge stedet for å brettes til en klump, men  lærdommen kan nok med hell brukes i en koffert på reise.

Når det gjelder kjøkkenet med rydding og organisering er jeg ikke enig om å kaste tørrvarer gått ut på dato. En bør lukte og smake på varen først for å minske matsvinnet. Kondo nevner selv luktesans og dømmekraft i en bisetning, Redskapene på kjøkkenet og bruken av dem er jeg derimot enig i og blir å gjennomføre. Godt det finnes loppemarkeder.

Alle rom blir gjennomgått med lik entusiasme. Bakerst i boka er det et stikkordsregister, slik at det er lett å finne tilbake hvis en ikke husker f.eks. bretting av bukser når det blir behov.

Nå gjenstår bare resten av leiligheten. Det vil nok ta litt tid. Det er så mye annet moro en har lyst til å gjøre.

Leseeksemplar

Andre som har skrevet om boka
Fant ingen utenom bokhandlere

 

 

Piken fra Europa av Jana Weidemann

Tittel: Piken fra Europa – En families reise gjennom det 20. århundret.
Forfatter: Jana Weideman
Forlag: Pax
År: 2017

 

Forlagets omtale

Piken fra Europa er en fascinerende generasjonsfortelling som beveger seg fra Prahas slott og restaurantliv sent på 1800-tallet, via Gestapos fengsel i Berlin under andre verdenskrig, for til slutt å ende i Norge. Familien Grafs historie er flettet inn i noen av de mest sentrale hendelsene fra 1900-tallet, der særlig motstandsarbeidet til den nasjonalsosialistiske utbrytergruppen Schwarze Front bringer familien inn i begivenhetenes sentrum.

Rett før jernteppet faller etter krigen, og skiller øst og vest i Europa, forlater den 18 år gamle Handula Tsjekkoslovakia for å studere. Hun velger å bli i Norge, og etablerer seg med familie og karriere som lektor på Lillehammer gymnas. Ved å nøste opp historien hennes og familiens hemmeligheter, fortelles en historie om flukt og gjestfrihet og overlevelse – og gir et særegent stemningsfullt bilde av Europas varme og kalde kriger.

Min opplevelse

Var på lanseringen av boka 2. mai. Der var det mange til stede. En interessant dialog mellom Jana Weidemann og direktøren for Holocaustsenteret Guri Hjeltnes om historien til Praha. Det bodde mange jøder før krigen i 1939-45 i Praha. Historien til Jana Weidemann er nært knyttet til noen sentrale handlinger i Praha under krigen, men familien var ikke jøder. Handlingen i boka starter på slutten av 1800-tallet og frem til 2014 da forfatterens mor døde.

Brorparten av innholdet er fra 1939 til 1945. Starten av Hitlers makt i Tyskland og hvilken påvirkning dette hadde for Tsjekkoslovakia.

Savnet litt mer om morens opplevelser da hun slo seg ned i Trondheim og Lillehammer. Hennes virke som lærer og mor var ikke gått så mye ned i dybden, bare at hun jobbet og hadde diverse verv.

Er en interessert i historie og vil vite mer om Tjekkoslovakias historie på 1900-tallet, er denne boka et riktig valg.

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget

Andre som har skrevet om boka

Rose-Maries litteratur- og filmblogg

 

Salg av hagebøker

Da jeg drev veldig aktivt med hagen min, kjøpte jeg mange bøker om emnet både i inn og utland. Har nå bodd i leiligheten min i 10 år. På disse årene er ikke bøkene blitt åpnet tror jeg. Det er på tide å kvitte seg med dem. Hvis det er mulig så kunne jeg i tillegg tenkt å få litt for dem, da mange var veldig dyre i utgangspunktet.

Bøker er tunge saker, så det blir dyrt å sende i post. Må nok hentes hjemme hos meg ved Lillestrøm. Ta kontakt via mail eller telefon:

sisssel.dalhoi@gmail.com  – mobil: 41 47 13 20

Denne boka har masse fine bilder av hardføre stauder. Bygd opp som et leksikon med plantene alfabetisk sortert. Dette gjør at det er enkelt å finne et navn en lurer på. Flotte bilder av plantene.

287 sider

Pris. 150,-

 

 

Readers Digest New Encyclopedia of Garden Plants & Flowers
En uunværlig bok for den som samler på stauder. Bygd opp som et leksikon med flott bilder av hver plante som er beskrevet.

865 sider

Pris: 200,-

 

Denne boka var den første dyre og flotte hageboka jeg eide. Elsket å sitte å bla i den og drømme om å få til like fine planter som det var bilder av. den er ikke alfabetisk, men seksjonsdelt på forskjellige nivåer. Vanskelig å forklare skriftlig hvordan.

744 sider

Pris: 200,-

 

Andre bøker som selges billig:
Blomsterbedet i hagen – Bjørg A. Raybo og Odd Løvmo (kr. 10,-)
Cacti and other succulents – Thomas C Rochford  (gis bort)
Cappelens store staudebok – Jane Schul (kr. 100,-)
Dried flowers – Marie van den Berk-Mertens (gis bort)
Fuchsia – David Clark (kr. 10,-)
Garden design (kr. 10)
Hagestell Trinn -for-trinn-forklaringer – Steven Bradley  ( kr. 20,-)
Kompost – Inger Olausson (gis bort)
Nordens orkideer – Bo Mossber, Sven Nilsson (gis bort)
Staudene i hagen – Dag Tjernshaugen (kr. 10,-)
Stauder – Timothy Leese  (kr. 30,-)
The plant guide  (kl. 10,-)
The Royal Horticultural society FUCHSIAS (gis bort)
Tors tusen hagetips – Tor småland  (kr. 50,-)

 

 

 

 

 

Gåten av Jessie Burton

Tittel: Gåten
Org.tittel: The Muse
Forfatter: Jessie Burton
Forlag: Font
År.2017

 

 

 

Om forfatteren
Jessie Burton (født 1982 i London) er en britisk forfatter og skuespiller. Hun studerte ved Oxford University og The Central School of Speech and Drama. Burton brakdebuterte I 2014 med romanen Miniatyrmakeren som har solgt i over en million eksemplarer verden over. Gåten er hennes andre roman. (fra vedlegg til boka)

Forlagets omtale
England, 1967. Odelle Bastien er en karibisk immigrant som prøver å skape seg en karriere i London. Da hun begynner å jobbe på prestisjetunge Skelton Institute of Art, oppdager hun et maleri som etter sigende skal være et verk av Isaac Robles, en talentfull og visjonær ung kunstner hvis mystiske død har vært en gåte for kunstverdenen i flere tiår. Spenningen rundt maleriet forsterkes av motstridende historier om hvordan det ble oppdaget. Odelle blir trukket inn i et komplisert nett av hemmeligheter og bedrag, og vet ikke hva hun skal tro eller hvem hun kan stole på.

Spania, 1936. Olive Schloss, barn av en anerkjent jødisk kunsthandler, flytter med familien til en fattig landsby på sørkysten av Spania. Hun får et nært forhold til den unge husholdersken Teresa og hennes halvbror Isaac Robles som er en idealistisk og ambisiøs maler som nylig er hjemkommet fra Barcelonas salonger. Fylt av revolusjonær glød, drømmer Isaac om å bli like kjent som sin landsmann Picasso. Olive trenger Teresa og Isaac, men forholdet mellom dem og familien Schloss får ødeleggende konsekvenser som gir gjenlyd i de neste tiårene.

Min opplevelse
Det første jeg gjorde var å se bokens opprinnelige tittel. Å oversette «The Muse» til Gåten føltes rart, men bokens opprinnelige tittel er vanskelig å oversette direkte. Gåten er veldig korrekt, da det var en gåte som ble nøstet opp. Boka spenner over 30 år. Spania 1937 og London 1967.

I Spania leier familien Schloss et herskapshus. De hyrer Teresa for å stelle for seg. Isac, hennes bror hjelper også litt til.  Sarah er veldig tilbaketrukket og trives ikke noe særlig. Hennes datter Olive elsker å male. Har kommet inn på maleakademiet i London, men velger å ikke si noe til foreldrene og reiser med dem til Spania. Moren oppdager at Isac er maler, og vil at han skal male et portrett av henne i gave til hennes mann. Når bildet skal avdukes starter forviklingene. Samtidig pågår den gryende borgerkrigen i Spania å ta form og kamphandlingene høres på avstand.

I London 1967 får Odelle Bastien jobb på et galleri. Hun skriver litt på si, men har ikke utgitt noe. Idelles nye sjef får se en novelle hun hadde skrevet og sendte den inn til et blad i hemmelighet. Den ble publisert. Hennes beste venninne og romkompis skal gifte seg og hun bestiller et dikt. I bryllupet møter hun Laurie Scott. Han hadde fått vite at hun jobbet i et galleri, og ville at hun skulle verdsette et maleri han hadde arvet fra moren. Odelle var ikke selv i stand til det, men avtalte at han måtte komme til arbeidsplassen hennes. Når de som jobbet der, fikk se maleriet, begynte ting å skje. Det er dette maleriet historien er bygget opp om.

Takk til forlaget for leseeksemplar

Andre som har skrevet om boka

Bokstaver.no

 

 

Verdens beste bygd av Arto Paasilinna,


Tittel: Verdens beste bygd
Org.tittel: Mallman paras kylä
Forfatter: Arto Paasilinna
Forlag: Aschehoug
År: 2016

Fra forlaget
Asser Toropainen ligger på dødsleiet med dårlig samvittighet etter å ha satt fyr på flere kirker. Nå vil han at barnebarnet Eemeli skal gjøre opp for hans synder ved å grunnlegge en Dødskirkestiftelse og bygge en kirke i stedet for de han har brent. Den fantastiske stavkirken lokker til seg alle slags mennesker, og etter hvert utvikler et underlig lite samfunn seg.

Og mens Europa går til grunne og USA drukner i sin egen skit, bryter verdenskrigen ut. Forholdene er ikke ideelle i Finland heller, men livet i det lille kirkesoknet ved Ukkosjøen preges av langt mer fornuft, selv om Eemeli får nok av problemer på nakken.

Min opplevelse av boka
Å komme inn i Paasilinnas fantasi har alltid vært morsomt. Til i dag er det kun en bok jeg ikke har likt, før nå når han har gitt seg hen til sci-fi. Boka kom ut på orginalspråket i 1992. Måtte finne det ut da det i boka henviste til år som var nær i tid og opp til begynnelsen av 2020-tallet. At Paasilinna har fantasi er vel alle enige om. Det skulle nå ha vært utbrutt den 3. verdenskrig.

Den såkalte Dødskirkestiftelsen fant et vakkert sted å bygge kirken sin. Startet byggingen og med den kom jo håndverkere og andre folk til stedet. Det lå noe øde til. Det kom flere og flere og bosatte seg der. Fikk assosiasjoner til Øystein Sundes sang “Danske med campingvogn” Det blir et lite samfunn for seg selv i Finland. De var selvberget. Hadde mer enn nok mat når resten av Finland sultet. Alt hadde de felles, i ren sosialistisk stil.

Etter at 3. verdenskrig var slutt, kom det en komet som ble nøye overvåket. At verdens beste bygd fremdeles består er vel ingen hemmelighet.

Synes ikke denne boka var så morsom som mange av de andre bøkene Passilinna har skrevet.

Kilde: Lydbok fra biblioteket

Andre som her skrevet om boka:

erikvalebrok   (fant bare en utenom salgssteder)

 

 

1000 piskeslag – fordi jeg sa det jeg tenkte av Raif Badawi

Tittel: 1000 piskeslag fordi jeg sa det jeg tenkte
Org.tittel: Alf jalda
Forfatter: Raif Badawi
Forlag: Gyldendal
År: 2016

Fra forlaget
Bloggeren Raif Badawi ble dømt til 10 års fengsel og 1000 piskeslag for å ha kritisert islam og det saudiarabiske regimet. 50 piskeslag fordelt på 20 uker. Hva var det han sa som de konservative herskerne ikke tålte?

Badawi utfordret saudisk tenkning rundt religiøse, moralske og sosiale temaer da bloggen hans ble stengt og han havnet i fengsel. I denne pamfletten er noen av Badawis viktigste tekster samlet, slik at leseren selv kan se hva det er Badawi er anklaget for.

Saudi-Arabia nevnes stadig oftere som både arnested for terror og religiøs ekstremisme. Dødsstraff og pisking for kritikere av regimet forekommer jevnlig. Mange vestlige land – deriblant Norge – blir jevnlig klandret for sin unnfallenhet i møter med saudiarabiske myndigheter. Både Amnesty International og PEN har engasjert seg i Raif Badawi og andre saudiarabiske samvittighetsfangers kamp for ytringsfriheten.

Utarbeidet i samarbeid med Constantin Schreiber.

Forord av Knut Nærum.

Min opplevelse

Det er ikke alle land som har ytringsfrihet. Saudi-Arabia er ett av dem. Raif Badawi hadde en blogg hvor han satte på trykk sine tanker på hvordan religionen praktiseres i landet hans. Særlig kommer det frem på en godt skjult måte at kvinner er undertrykt. De må skjule ansiktene sine i offentligheten. Hans bestemor hadde fortalt ham at for 30 år siden jobbet kvinner og menn side om side i jordbruket. Ingen dekket seg til i hennes landsby. Han tar også opp at også kvinner har behov for å jobbe for å få mat på bordet. Påpeker at i Koranen står det ikke noe om at kvinner skal dekke seg til og ikke skal kunne be i samme rom som menn. Der står det til og med at de før i tiden vasket seg fra samme fat og bad sammen. Det er synd at forfatteren ble fengslet på grunn av disse tekstene, de var ikke så sterke. Nydelig skrevet.

«Boka» fant jeg på  eBokBib. Det tar ikke lang tid å lese den.

Fant masse på nettet om forfatteren, men det var at han var fengslet i 10 år og 1000 piskeslag fordelt på 50 hver uke. Etter at vesten fikk vite om straffen og protesterte, er de utsatt.

 

 

 

Jane Ashsland gradvise forsvinning av Nicolai Houm

Tittel: Jane Ashslands gradvise forsvinning
Forfatter: Nicolai Houm
Forlag: Tiden
År: 2016

Forlagets omtale
En amerikansk kvinne våkner alene i et telt i den norske fjellheimen. Utenfor er det tett tåke og kuling. Mobiltelefonen er utladet. Hun har verken kart, kompass eller mat.

Hun har egentlig kommet til Norge for å oppsøke fjerne slektninger hun aldri har møtt. Da besøket skjærer seg på alle tenkelige vis, tar hun kontakt med en zoolog hun tilfeldigvis møtte på flyet. Hun ender med å følge med ham på moskusvandring i Dovrefjell, men også her går det meste galt.

Ut av tåken tegner det seg gradvis et bilde av en fortid, en personlig katastrofe, en desperat jakt på ny mening. For selv den som har mistet alt, har noe å tape.

I Jane Ashlands gradvise forsvinning viser Houm stor psykologisk innsikt og tegner et sjeldent sorgportrett det er vanskelig å forbli uberørt av.

Min opplevelse
Boka er på kortlista til bokbloggerprisen, synd. Den apelerte ikke til meg. Avbrøt når omtrent halvparten var lest.
Andre må øyensynlig ha likt den veldig godt.

60 damer du skulle ha møtt av Marta Breen og Jenny Jordahl

Tittel: 60 damer du skulle ha møtt
Forfattere: Marta Breen og Jenny Jordahl
Forlag: Forlaget Manifest
År: 2016

Forlagets beskrivelse
8 av 10 biografier som kommer ut i Norge i dag, handler om menn. 87 prosent av alle omtalte personer i de vanligste svenske lærebøkene er menn. I visse skolebøker er det flere navngitte nazister enn kvinner…

Marta Breen (forfatter) og Jenny Jordahl (illustratør) synes det var deprimerende å innse at historiene om mennesket i så stor grad blir fortalt med kvinner i en evig birolle. De har derfor laget sin egen historiebok – og det i tegneserieform!

Her kan du bli kjent med fascinerende personligheter som krigsreporter Lise Lindbæk, presten Ingrid Bjerkås, samepionér Elsa Laula Renberg, kommunist Ellisif Wessel, jazzsanger Radka Toneff, ostegründer Synnøve Finden og 56 andre gode kvinnfolk.

Breen og Jordahl har tidligere samarbeidet om boka «F-ordet. 155 grunner til å være feminist» (Manifest, 2015), som nylig ble tildelt Kulturdepartementets fagbokpris for ungdom.

Min opplevelse
Denne boka er jokeren i kortlisten på bøker som var nominert til Bokbloggerprisen for 2016. For min del har jeg aldri som voksen lest en tegneseriebok i hardcover. Det tok ikke så lang tid heller. Om jeg husker alle damene som e portretert er usikkert. Mange var kjente, andre var damer jeg ikke hadde hørt om. Sikkert fordi som det står i innledningen; historien handler om menn. Innledningen er også tegneseriestriper. Lånte boka på biblioteket. Planen var å sitte der og kose meg med den og ikke ta en med hjem. Lørdag på biblioteket er ikke stedet for rolig lesing. Den ble med hjem til godstolen. Om jeg vil anbefale boka? Ja, alltid interessant å lese om damer som har gjort seg bemerket i historien. Bakerst i boka var det en tidalinje hvor damene står oppført i rekkefølge på når de gjorde bragdene sine.

Kilde: Biblioteket

Andre som har skrevet om boka
Artemisas verden
Dagsavisen
Elikkens bokhylle
nrk
Tine

Og til slutt kom Paulette av Barbara Constantine

 

Tittel: Og til slutt kom Paulette
Org.tittel: Et puis, Paulette
Forfatter: Barbara Constaine
Forlag: Bazar
År: 2017

 

 

 

Fra forlaget
Enkemannen Ferdinand har en gård på landet, med masse plass etter at sønnen og hans familie flyttet til byen. Da en storm ødelegger taket til naboen, inviterer han henne og det griske eselet hennes til å bo hos ham. Midlertidig, selvfølgelig.
Etter hvert flytter flere inn og danner er slags kollektiv på gården. Den nyslåtte enkemannen Guy, de gamle søstrene Lumière, som blir jaget ut av huset sitt, et par villfarne studenter og noen dyr. Inntil en siste ubuden gjest truer med å velte lasset…

En sjarmerende bok om vennskap, generøsitet og omtanke på et bakteppe av pastis og provencalsk landsbyidyll.

Min opplevelse
En søt liten roman om å ta vare på hverandre. Ferdinand, ved hjelp av naboens hund, finner Marceline halvdød i et gammelt hus og det luktet gass. Han tok henne med seg hjem.

“Siden ingen noen gang har kommet tilbake fra den andre siden og sagt det er bedre der, er det kanskje best å ikke forhaste seg med å stikke av, eller hva Marceline? Det er faktisk viktig å vente” s.21.

Det var barnebarna til Ferdinand som spurte ham om ikke hun kunne flytte inn inntil taket hennes var reparert. Morfaren til barna mistet kona si og ble helt satt ut, sluttet å spise og sluttet med personlig hygiene. Ferdinad som har et stort hus, mener det er bedre at han kommer hjem til ham og Marceline for å bo en liten stund. Slik ble de flere og flere. Ungdommene kom til da de trengte mer hjelp.

Boka har vært på bestselgerlistene i flere land i Europa.  Absolutt en bok jeg vil anbefale.

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

Andre som har skrevet om boka:
Fant ingen

 

Um sakne springe blome av Catherine Blaavinge Bjørnevog

 

 

Tittel: Um sakne springe blome
Forfatter: Catherine Blaavinge Bjørnevog
Forlag: Samlaget
År: 2016

 

 

 

Omtale fra forlaget

Mørk og mytisk sørgjesong fortald i eit heilt særeige lyrisk språk.

I Um sakne springe blome ventar ei kvinne på ein mann. Er det ho sjølv som er skuld i fråværet hans, i at ho sit åleine med barna, og at ho også mistar dei, eitt etter eitt? Kva har ho gjort for å fortene denne straffa? Kvinna vev ei forteljing, utanfor tid, der håp kjempar mot sorg og undergang.

Debutboka til Catherine Blaavinge Bjørnevog tek lesaren inn i eit mørkt univers, prega av folklore og mytologi. Dikta utmerker seg gjennom eit heilt særeige språk som kan minne om gammalnorsk og ymse norske målføre. Dei skaper ein suggererande rytme som byssar og lullar og sørgjer.

Min opplevelse
Denne boka med lyrikk er på årets kortliste for bokbloggerprisen for 2016.
Fikk sjokk da jeg åpnet boka i bibliotekets eboksamling. Hva var dette for et språk? Hvilken norsk dialekt kunne dette være? Leste høyt for meg selv for å samtidig høre teksten. Fikk ikke med meg alt, men fikk vel med essensen av handlingen som er fortalt av forlaget. Boka er inndelt i flere bønner.
E ber Ongen
E ber Ongen
E ber ei saks av guld
E ber og ber
E finn inkje at stigane
meist Ongen veit

Bærer ho ungene eller ber ho for dem?

Tror at den beste opplevelsen er å høre bønnene lest av en som kan lese denne dialekten.

Andre som har skrevet om boka
Beathesbokhjerte
Ellikkensbokhylle