Kirkekonsert 12. og 13. oktober – Lillestrøm- og Vang kirker

Sankoret Raumklang fra Skedsmokorset og Øvre Vang Sangkor holder kirkekonserter i Lilestrøm kirke og i Vang kirke ved Hamar.

Jeg synger 2. sopran i Raumklang og har lovet koret mitt sangtekstene. har i sommer og i høst skrevet ned tekstene på noen av sangene. Hvis det er noen som har tekstene på de jeg ikke har i programmet vårt blir jeg glad om de manglende blir sendt til meg. De kan publiseres her.

Gjør oppmerksom på at det med smått skal ikke 2. sopran synge. Den som har lyst til å bruke dette og som ikke er 2. sopran, må gjøre om på teksten.

Her er programmet:
TOTUS TUUS av Henryk Mikolaj Górecki
I-ll make music av Karl Jenkins
ADIEMUSav Karl Jenkins
AKK MON MIN VEI av Olai Skallerud
Jeg ser dig, o Guds lam av Hans Adolf Brorson
Guds fred av john Rutter
The Lord Bless you and keep you av John Rutter
The prayer av Carole Bayer Sager og David Foster
Misa Criolla av Ariel Ramirez

 

 

Krenket – en uforglemmelig kveld på Nationaltheatrets hovedscene

Medvirkende:
Assad Siddiqu – Amir Kapoor
Marte Ingebrigten – Emily
Torgeir Thune – Isaac
Amina Sewali – Jory
Fabian Svegaard Tapia – Abu

Marit Moen Aune – regisør

 

Stykket ble skrevet i 2012 av Ayar Akhtar og han mottok publizerprisen for stykket i 2013. Det var meget interessant å se et stykke som er såpass nytt og som har et innhold som ikke bare er akuelt i New York, men over hele den vestlige verden.

I korte trekk er handligen at advokat Amir Kapoor holder hemmelig sin bagrunn fra Pakistan og sier han er fra India. Etter 11/9-2001 ble frykten for Islam forsterket i USA. Han har alt på stell når det gjelder jobb, leilighet og kjæreste og gjør alt han kan for å skjule sin bakgrunn. han blir overtalt til å møte i en rettsal han egentlig ikke ville til, og det valget forandrer hans liv totalt.

Dette er et stykke til ettertanke og refleksjoner. Etter stykket snakket min teatervenninne og jeg om at dette var høyaktuelt også her til lands.

Hvis dette teaterstykket ikke får frem 5-ere og 6-ere på terningene i avisene, er noe feil.

Gå på teater folkens!

 

Engelen på det syvende trinn av Frank McCourt

 

Tittel: Engelen på det syvende trinn

Org.tittel: Angela’s Ashes

Forfatter: Frank McCourt

Forlag: Lydbokforlaget

År: 1997/2006

 

Forlagets omtale

«Når jeg ser tilbake på barndommen min, fatter jeg ikke at jeg slapp levende fra det. Selvfølgelig var det en ulykkelig barndom: Lykkelige barndommer er ikke mye å samle på. Verre enn en normalt ulykkelig barndom er en ulykkelig irsk barndom, og enda verre er en ulykkelig irsk-katolsk barndom.» Slik begynner Frank McCourt sin skildring av oppveksten i slumstrøket i den irske byen Limerick på 30- og 40-tallet. Og det er med humor og varme han forteller videre om familiens strabasiøse liv: Om faren som drikker opp de få pengene han tjener, og om morens umenneskelige slit med å brødfø alle barna. Men tross fattigdom og svik har faren en rikdom å gi videre til sønnen; han kan fortelle historier. Og Frank lytter begjærlig når han forteller om den uovervinnelige Cuchulain som reddet Irland, og om engelen på det sjuende trinn, som kommer til foreldrene med alle Franks småsøsken.

Engelen på det sjuende trinn har vunnet både National Book Critics Circle Award i USA og den prestisjetunge Pulitzerprisen for 1996. Boken ble også kåret til årets bok av Time Magazine.

Min opplevelse

Ikke visste jeg at jeg hadde en bokskatt stående på vent i bokhylla. Som forlaget skriver så startet boka slik og du blir dratt inn i ulykkelig irsk fatig katolsk barndom i 1930-1940 årene. Barn skulle være uvitende om livets realiteter og hvis de spurte fikk de en ørtæv eller fikk beskjed om ikke å spørre om slike ting. At alkohol og fattigdom hører sammen fikk vi til fulle vite i denne boka. (En kan være fattig uten å drikke alkohol)

Boka hendler om å overleve og om å leve fra dag til dag og ikke vite om det er brød i huset neste dag. ikke ha penger til husleia, brensel og om en liten gutt som gjerne vil hjelpe familien sin, men som også vet at om han skal komme seg derfra, må spare litt hver uke slik uten at moren vet noe.

Måtte nå når jeg skulle skrive litt om boka sjekke O’Connel navnet. Vet jo at en av hovedgatene i Dublin heter O’Connel street. I Limerick heter den O’Connel avenue. På nettet fant jeg også at de har en egen Angela’s Ashes walkong Tour og Frank McCourt museum. Skulle nok ha vist litt mer om Limerick og reist en tur dit en av de gangene jeg har vært i Dublin.

Kilde: Kjøpt lydboka

 

Havsang av Anne Østby

 

Tittel: Havsang

Forfatter: Anne Østby

Forlag: Gyldendal

År: 2019

 

 

 

Forlagets omtale

I godt voksen alder forlot Ingrid, Sina, Lisbeth og Maya Norge til fordel for venninnen Kats kakaoplantasje på Fiji. Med varm sand mellom tærne og blomster bak øret kjempet, elsket og slet de seg fram til biter av lykke.

Det er Maraia som skal arve plantasjen og sjokoladefabrikken. Alt er for henne. Men Maraia må følge sin egen vind. Hun hører havsangen – den som både kan lokke mildt i måneskinnet og brøle i grusom og grådig storm. På Fiji er havet både venn og fiende.

Da en uventet invitasjon bringer de norske kvinnene og deres fijianske venner til Norge, er det duket for både friske kulturkollisjoner og følelsesladede møter med fortiden. Og for Maraias del gir turen ny innsikt om hva som skal komme til å forme fremtiden hennes.

Min opplevelse

Denne boka er en frittstående fortsettelse etter Biter av lykke. Språket i boka er nydelig, den inviterer ikke til skumlesing, for da kan det hende at en går glipp av velskrevne setninger. Fremdriften er delt mellom hovedpersonene Maraia, Ateca, Sina, Kat og Ingrid. De har hver sin måte å snakke til leseren på.

Hva er havsang? Dette le fortalt flere ganger, men den beste sto på side 220 etter min mening:

Noen ganger synger havet i høye brøl, noen ganger hvisker det med pusen til et sovende dyr. Det sender oss glede og store fester, eller tomme garn og død fisk som flyter med buken opp. Det gjemmer skatter vi ikke kan forestille oss og uhyrer vi ikke tør møte. Havet svelger og tar imot, renser og reparerer.

arrangementet hos Gyldendal den 4. juni, viste forfatteren bilder fra Fiji. Morsomt å ha de i bakhodet under lesingen, men aldeles ikke nødvendig. Anne Østby kan kunsten å fortelle i bilder. Jeg så for meg sydhavsøya og landsbyen Korototoka.

Da handlingen ble flytter til Norge og en øy nord for polarsirkelen i Nordland, ble også naturen beskrevet nydelig.

Anbefaler denne boka på det varmeste.

Kilde: Kjøpt selv.

 

Forfattermøte/lesetidfest hos Gyldendal

Gyldendal hadde 4. juni invitert til lesetidfest for sine lesere. Det var veldig menge til stede.

Etter åpningen var det Liv Gade som skulle inspirere til lesing. Hun fortalte litt om handlingen i bøkene til de fire forfatterne som var inviterte uten å røpe for mye.

Rosie Walsh – uten et eneste ord
Dette må bli årets roman var hennes ord. Det er noe med stemningen og språket. Syv dager kjærlighet til å romme et helt liv også avslutningen er veldig bra konkluderte Liv Gade med.

Katherine Webb – Spor i støvet
Handlingen er lagt til Bath i England under 1. og 2. verdenskrig. Vekslingen er elegant gjort. Boka handler om å miste noen som står deg nær.

Kristine Storli Henningsen – Den som elsker deg høyt
Et dypdykk i menneskers sinn. Handlingen er lagt til Spania hvor hun bor. Stemningen er kripy i følge Liv Gade.

Anne Østby – Havsang
Det er en fortsettelse fra boka Biter av lykke, men den kunne godt leses som enkeltbok. Handlingen er lagt til Fiji hvor forfatteren har bodd.

 

Bokbad med Kjersti Johnsen

Først ute var Henningsen og Østby.  De er begge forfattere som bor i utlandet og bøken er plassert i kjente omgivelser der. Det må være riktig skrevet, for en vet ikke hvem leserne er og om de kan bli tatt på noen feil. Begge har svart magi med i bøkene og det handler om en ny start i livet.

Så var det Walch og Webb sin tur. Det ble snakket om oversettelse og at forfatterne ikke vet hva som står i bøkene. De fikk vite at i Norge blir de oversatt som de er skrevet.

Mestermøte på Nationaltheateret

Det er ikke dagligdags at kringkastingsorkesteret spiller på Nationaltheateret. Der spilte de musikk av Bertolt Brecht og Kurt Weill. De ble nødt til å flykte fra Tyskland og dro til New York i USA. Der fortsatte de å komponere og satte opp spill på Broadway.

I første avdeling stilte skuespillerne i fattigslige klær og skulle vise at de var horer, arbeidere og vanlige folk. Etter pausen var det mer glamour og tydelig at vi nå var på Broadway. Herrene i smoking og sjakett og damene i lange pyntede kjoler.

At mange av nationaltheaterets skuespillere kan synge har de vist frem ved flere avdelinger. Her fikk de virkelig skinne.

I skrivende stund er det vel bare tre forestillinger igjen som en kan kjøpe billetter til. har en anledning så benytt den.

https://www.nationaltheatret.no/forestillinger/teaterkonsert-fra-berlin-til-broadway/

 

Mat for livet av Linn Stokke og Sine Stokke

 

 

Tittel: Mat for livet

Forfattere: Linn og Sine Stokke

År; 2019

 

 

 

Om boka fra forfatterne

Mat for livet, helsen og jorden vår, er skrevet av Linn Stokke og datteren Sine (23 år). Den handler om hvordan vi kan enkelt kan bistå helsen og jorden vi lever på, ved å spise mer plantebasert mat. Boken inneholder 100+ oppskrifter( veganske) som passer i en travel hverdag, og du behøver ikke lage alt fra bunnen. Oppskriftene er samlet fra ernæringsterapi, venner og prisbelønte kokker. Du kan også lese om hvordan du dyrker spirer på kjøkkenbenken , faster, og om miljøbevisst livsstil og nye studier. Boken er anbefalt av HePla- helsepersonell for plantebasert kosthold.

Min opplevelse

Så presentasjonen av denne boka på frokost-TV og fikk veldig lyst til å kjøpe den. I og med at jeg selv er vegetarianer, har jeg allerede lært mye fra boka. Den er flott inndelt med steg for steg hvordan bli veganer. Det viktigste var å begynne i det små ved å erstatte noe. Blir nok å utprøve mange av oppskriftene som finnes i boka. Bruker i dag mange oppskrifter som er beregnet til veganere, men er ikke fanatiker.

Selv bestemte jeg meg at fra den datoen skulle det være slutt på kjøtt og fisk. Jeg hadde på forhånd lest litt om autonome sykdommer og kosthold og tømt fryseren for kjøtt (mat skal ikke kastes). Merket forskjell på kroppen min når det var gått 2 uker.

Prøvde å leve som vegetarianer fra 1992, men måtte gi opp etter et par år. Det var ikke så mange oppskrifter å få tak i som i dag, og det var vanskelig når en var ute og spiste. Atskillig enklere i dag.

Kilde: Kjøpt selv

Etter vinteren av Isabel Allende

Tittel: Etter vinteren

Org. Tittel: Más allá del invierno

Forfatter: Isabel Allende

Forlag: Lydbokforlaget

År: 2018

 

Fra forlaget

Professor Richard Bowmaster kjører inn i bilen til den unge, ulovlige innvandreren Evelyn Ortega fra Guatemala, midt under den verste snøstormen i New York i manns minne. Det viser seg å få mer dramatiske konsekvenser enn ventet, og professoren henvender seg til sin kollega og leietaker Lucía Maraz for å be om råd. Disse tre svært forskjellige personene bringes sammen i en fortelling som beveger seg fra dagens Brooklyn til 1970-tallets Latin-Amerika – og kaster Richard og Lucia inn i et forhold ingen av dem hadde kunnet se for seg.

En aktuell fortelling om migrasjon og identitet – med hovedpersoner som finner håp og muligheter gjennom møtet med kjærligheten.

 

Min opplevelse

Handlingen i boka foregår over noen få dager. Det er en bok som hopper i tid, da vi får innblikk i forhistorien til de involverte partene.

Richard som er jøde og sønn av foreldre som dro til USA via Portugal. han drev med veldedig arbeid i Brasil. Der forelsket han seg og giftet seg. Fikk jobb i New York og tok med sin unge kone dit.

Lucia Maraz er leieboer til Richard og opprinnelig fra Chile. Hun forteller om militærdiktaturet og noe av grusomhetene som rammet hennes familie,

Evelyn Ortega er illegal flykning som kommer fra Guatemala. Fra henne blir volden i dette landet beskrevet. Her kommer det også frem på hvilken måte hun ble smuglet inn i USA på.

De tre fikk et felles prosjekt å finne ut av, nemlig å kvitte seg med en bil og et lik midt under den verste snøstormen i manns minne.

Kilde: Biblioteket

Faust som musikal

Englekoret – bildet hentet hos nationaltheateret.no

På Nationaltheatret går det nå et stykke som heter «Vi må nakke om Faust». Er så heldig å ha sett det, og jeg sier heldig. Stykket var rett og slett helt topp. Dramaet Faust del I ble skrevet i 1790 på vers. Stykket er nå hentet opp til vår tid, men ikke helt. Skuespillerne har kostymer som skal være fra gammelt av, men ikke alle.

Starten av teaterstykket var nesten som i boka, en kjente seg igjen, men så var det slutt. Det er masse moderne teknikk som er brukt som kulisser.

På God morgen Norge på TV2, var det en reporter og intervjuet noen av skuespillerne og da viste de drakter som damene skulle ha på seg. De var «nakne» utkledd som menn og en mann utkledd som naken kvinne. Resultatet i stykket ble en elskovsstund i skogen med 3 menn og en dame. Tror samtlige i salen hylte av latter.

Faust solgte jo sin sjel til djevelen, og det ble vist som om Faust steg ned i flammehavet hos djevelen, utrolig effektfullt. Djevelen selv fløy rundt på scenen med sko med hjul, så han fikk god fart.

Det var masse flott musikk og skuespillerne fikk vist at også de kunne spille og synge.

Frøydis Armand r med på starten og slutten. Hun er nå 69 år gammel, men noe må ha skjedd med henne, for hun så så skrøpelig ut, fikk hjelp inn og ut av scenen.

Jeg har vist i noen uker at jeg skulle på dette stykket, så jeg har vært på biblioteket og lånt Goethes Faust.

 

 

Tittel: Faust

Forfatter: Johann Wolfgang von Goethe

Forlag: Det Norske Samlaget

År: 1993

Har funnet ut at Faust som er skrevet i 1790 (del 1) og 1797 (del 2) ble første gang oversatt til norsk i 1873.

Selv lånte jeg som sagt litt lengre oppe boka på biblioteket. I og med at det er Samlaget som hadde gitt den ut, var den på nynorsk.

Fikk ikke lest den helt ferdig før jeg var på teateret, og det skyldes at boka var for meg vanskelig, selv om jeg leste høyt for meg selv, var handlingen vanskelig å få tak på.

 

Akkurat passe av Jostein Gaarder

 

Tittel: Akkurat passe

Forfatter: Jostein Gaarder

Forlag: Lydbokforlaget

År: 2018

 

Fra forlaget

På sin første studiedag kommer Albert inn i pauserommet på Universitetet i Oslo. Foran en kaffeautomat legger han merke til ei jente – Eirin. De har aldri møtt hverandre før. Likevel skvetter begge idet de får øye på hverandre. 37 år senere, i april 2009, er Eirin på en kongress for ferskvannsbiologer i Melbourne, og Albert er alene når han mottar en uhyggelig beskjed fra Marianne. Kan han leve videre med det han har fått vite? Han tar seg opp til Eventyrhuset, Eirins og Alberts ankerfeste gjennom mange år. Her gir han seg selv en tidsfrist på 24 timer til å skrive om sitt eget og Eirins liv. I løpet av dette døgnet vil han ta sitt livs viktigste avgjørelse.

Min opplevelse

Albert får av sin fastlege vite at han har fått ALS. Hans kone er i Australia på en konferanse, så han er alene om sykdommen. I sin fortvilelse drar han opp til hytta de har hatt i mange år. Der bestemmer han seg til å skrive ned sine tanker. De skifter mellom å ta livet sitt og leve til han ikke puster selv lenger. Hva som blir utslaget kommer ikke før de siste setningene.

Det å få beskjed om at du har fått en sykdom som gjør at du vil dø i løpet av få år må være grusomt. Det finnes foreløpig ingen medisin, bare indring av plagene med sykdommen.