Tung tids tale av Olaug Nilssen

 

Tittel: Tung tids tale

Forfatter: Olaug Nilssen

Forlag: samlaget

År: 2017

 

Fra forlaget

Dette er inga heltehistorie. Det er ei kjærleikshistorie. «- Der er bilde av mamma, sa du, frå baksetet. – Kor er mamma? svarte eg, frå framsetet.
Du brukte lang tid på å formulere deg, fordi språket ditt var i ferd med å gå i oppløysing, eller fordi du leitte etter ei poetisk linje. – På øyret til bilen.»

Ein liten gut mistar språket og forandrar personlegdom. For mora byrjar ein kamp, først for å forstå kva som skjer med guten, og så for å få hjelp til å gi han den omsorga og oppfølginga han treng. Familien er plutseleg i ein svært utfordrande livssituasjon, og dei må igjennom lange og utmattande prosessar for å få hjelp. Mødrer skal aldri gi opp, blir det sagt, men kva er aksept, og kva er å gi opp? Tung tids tale er ei sterk historie om å vere foreldre til eit autistisk barn. Om kampen for at barnet skal bli sett som den han er, og få den støtta han og familien treng.

Min opplevelse

Boka er på nynorsk, men jeg velger å skrive på bokmål. Selv om nynorsk ikke er mitt foretrukne språk, er denne boka lettlest. Dette er en av tre bøker som er nominert i klassen sakprosa til bogbloggerprisen. Lånte boka på EbokBib. Heldigvis ikke venteliste.

Syntes tittelen på boka virket kjent, og fikk svaret på siste side; den er hentet fra diktet til Haldis Moren Vesaas med samme tittel. Når jeg startet å samle informasjon til bloggen (bilde og forlagets omtale) så jeg til min forbauselse at boka hadde fått veldige gode omtaler og vant Brageprisen for 2017.

I forlagets omtale sies det veldig fint om hva boka handler om, en mors kamp om å få den hjelpen de har krav på. Boka er veldig sterkt skrevet. Autisme finnes i mange varianter, selv kjenner jeg en som ikke er så hardt rammet som ham i denne boka.

Anbefaler å få lest denne prisbelønte boka.

Anorektisk av Ingeborg Senneset

 

Tittel: Anorektisk

Forfatter: Ingeborg Senneset

Forlag: Cappelen Damm

År: 2017

 

Forlagets omtale

Ærlig, nådeløs og usentimental skildring fra anoreksiens innside. Skrevet over tre år, gjennom en langsom tilfriskning, av en forfatter med den unike kombinasjonen pasient, journalist og sykepleier.

Hvordan oppleves norsk psykiatri for en pasient med anoreksi og tvangslidelser? Hvilke kamper utspiller seg i et menneske som vil gjøre det slutt med en sykdom som har vært både livline og livsfarlig siden hun var barn? Hva skal til for å gi slipp? Hvor mye betyr egentlig vekt?

“Det handler ikke om å skrive mindre om spiseforstyrrelser, slik noen har antydet, men selvsagt om å skrive bedre. Det vanskelige bør løftes frem, med all sin kompleksitet. Å skrive bedre betyr å ligge unna idealisering og romantisering av spiseforstyrrelser, og heller bringe tørre, kjedelig og farlige fakta på presise vis med godt språk. Denne boken er garantert fri for romantisering.” Finn Skårderud (fra bokens faglige forord)

Min opplevelse

Denne boka er på kortlisten til bokbloggerprisen. Hadde nok aldri valgt å lese den hvis jeg ikke skulle ha vært med å stemme hvilken bok som skulle få prisen.

Hver gang jeg åpnet boka og leste, ble jeg sulten og fikk lyst på mat. Ikke den maten Ingeborg måtte spise på behandlingsinstitusjonene, men noe bedre. Brødmat med smør er ikke godt. Selv bruker jeg ikke smør på maten, det er ikke godt. Å tvangsdrikke melk hadde heller ikke gått å få ned. Følte med henne. Da det er sagt er jeg ikke anorektisk, liker god mat og det ser en på meg. Har også fått lære hvordan en skal forbrenne kalorier; stille hopping, armhevinger og situps, men står over denne form for trening, så kjedelig.

Dette er en bok til ettertanke. Må en aldri få et slikt syn på kroppen sin. I boka refererer hun til unge jenter som blogger om kroppen sin og synes den er stygg og utvikler anoreksi. Et skjevt ord fra noen om at en bør gå ned noen kilo kan være det som utløser sykdommen. Selv har jeg aldri vært tynn, men har jo hele livet ønsket det, men å ha viljestyrke nok til gjøre noe med det……  det er en annen sak.

Ingeborg Senneset sin egen blogg

Kilde: Lånt på biblioteket

Norsk pop-poesi av Mona B. Riise

Tittel: norsk pop-poesi
Forfatter: Mona B. Rise
Forlag: PAX
År: 2018

 

Forlagets omtale

Norsk pop-poesi
er en samling poetiske høydepunkter fra norsk pop, rock og rap – små utdrag fra glemte låter som minner om en tilbakelagt ungdomstid, men også velkjente tekstlinjer som har fulgt flere generasjoner. Enkelte tekstlinjer setter seg fast i hukommelsen. Noen ganger fordi de treffer på et spesielt punkt i livet, andre ganger fordi de simpelthen er poetiske lykketreff. Mona B. Riise presenterer slike høydepunkter. Hun har også snakket med noen av Norges beste tekstforfattere om prosessene bak låtsuksessene.

 

Min opplevelse

Var så heldig at jeg hadde fått invitasjon til Boklanseringen. Selvfølge måtte boka blas i før den dagen. Det går ganske fort å få lest denne. Det står ikke så mye på mange av sidene og den er bare på 178 sider inkludert registerne bak i boka.

Startet å lese i den med en gang. Til å begynne med var det mest rap. Dette er en sjanger jeg ikke har hørt så mye på, men ved hjelp av YouTube ble jeg kjent med låtene. Utrolig hvor mye som er lagt ut dit.

Ekstra spennende var det å lese intervjuene til noen av forfatterne som har fått sine verseføtter trykt i boka. De er gjengitt i den dialekten som vedkommende snakker. De snakket blant annet om hvordan låtene ble til. I intervjuet med Kari Bremnes, var det som hun snakket til meg.

Når en synger med på låter, er det ikke alltid en får med seg teksten skikkelig, men ved å lese dem kan de være både gripende og rørende.

Boka er delt inn i 7 kapitler;

 • karpedammen
 • mot byen
 • men størst av alt er kjærligheten
 • livet og alt det der
 • trøst og oppmuntring
 • utferdstrang og hjemlengsel
 • ordtrylling og overraskelser

Til slutt lister over låtene i rekkefølge, hvem son er forfatter, synger låten og hvilke album låta er spilt inn, samt en alfabetisk liste over forfatterne.

Kilde: Leseeksemplar

Fra boklanseringen

 

 

 

 

Norsk pop-poesi boklansering ble poesiaften

Mona B. Riise og Pax forlag hadde valgt å legge boklanseringen av boka Norsk Pop-poesi til puben Den game skobutikken i Strøget.

Mona Ringvej fra Pax ønsket velkommen før hun overlot ordet til Mona B. Riise.
Mona B. Riise takket Pax fordi hun ble bedt om å samle utvalgte tekster fra norske sangforfattere. Fortalte noe om seg selv og at det var vanskelig å begrense seg. Forlaget satte strek.

Det er veldig mange norske tekstforfattere med i boka. Både de som lever i dag og som er døde. Flere av dem som har fått noe av sitt arbeide presentert i boka var til stede på lanseringen.

Odd Nordstoga har deler av 4 tekster med i boka og forfatteren har også intervjuet ham. Han sang og spilte låtene sine.

Kaja Gunnulsen har også 4 tekster med og er blitt intervjuet. Hun leste også opp noen av sine tekster.

Hanne Kolstø leste sitt bidrag til boka; Stein/Saks

Frida Ånnevik fremførte 3 låter. Hun er også intervjuet i boka.

Alle bidragsyterne som var til stede takket for æren om at de var blitt med i denne boka.

Min opplevelse med boka.

Kjærlighetsbrevet av Lucinda Riley

Tittel: Kjærlighetsbrevet
Org. tittel: The Love Letter
Forfatter: Lucinda Riley
Forlag: Lydbokforlaget

 

Forlagets omtale
England sørger over den folkekjære skuespilleren Sir James Harris’ død. Den unge journalisten Joanna Haslam skal dekke begravelsen for avisen sin, men i kirken må hun hjelpe en gammel dame som får et illebefinnende. Litt senere mottar hun noen dokumenter fra den gamle damen, deriblant et gammelt kjærlighetsbrev som er fullt av merkelige hentydninger. Men hvem er de to elskende og hvilke omstendigheter førte dem sammen? Johannas nysgjerrighet er vekket og hun begynner å grave i saken. Dette skal vise seg å bli svært farlig, ikke bare for henne selv. Samtidig skjer det noe som får hennes eget hjerte til å banke fortere. Marcus Harris, barnebarnet til James Harris, er nemlig like sjarmerende som han er mystisk… Samme dag som den kjente skuespilleren avgikk ved døden, forsvant også de berømte ravnene som har våket over Tower of London og den engelske kongefamilien i hundrevis av år. Legenden sier at dette er et varsel om monarkiets undergang.

Min opplevelse
Dette er en bok helt i Lucinda Rileys ånd. Hopping frem og tilbake i tid på en flott måte, innvolvering av den britiske kongefamilien og mystikk.
Mens jeg venter på at neste bok i serien de syv søstre skal komme ut i lyd, så ble det min tur på bibliotekets liste til denne lydboken.
Handlingen i boka har forlaget fint fått frem, der vil jeg ikke legge til noe, men avslutningen var til dels veldig overraskende.

 

Humorboka av Terje Torkildsen

 

Tittel: Humorboka
Forfatter: Terje Torkildsen
Forlag: Gyldendal
År: 2017

 

 

 

Fra forlaget
Har du humor? Liker du å få andre folk til å le? Dette er ei faktabok om humor. Her kan du lese om kva som får oss til å le.

Boka handlar om humoristiske verkemidler som overdriving, understatement, rollebytte og ironi i komiske sjangrar som parodi, standup, revy, kåseri og anna tull og tøys.

Her finst det flust av Fun facts og mange Not so Fun facts.

Denne boka er altså ganske nyttig, både for den som vil lære og den som vil le.

Min opplevelse
Satt en kveld og så i eBokBib-appen. Så etter om jeg fant en bok jeg kunne få lastet ned med det samme. Coveret laget av Sindre Goksøyr så spennende ut. Trengte humor akurat da. Startet og lese, men humoren uteble. Dette var jo en bok om hvordan humor er bygd opp. hvordan lage ting andre vil le av. Leste den ut den kvelden, da det bare er 64 sider med illustrasjoner. Tror ikke jeg ble inspirert til å slenge meg på sjangeren “stand-up”. Å fleipe om seg selv og andre er liksom ikke min stil.

Kilde: eBokBib

Grensen av Erika Fatland

 

Tittel: Grensen

Forfatter: Erika Fatland

Forlag: Kagge forlag

År: 2017

 

Fra forlaget

Erika Fatland er en av Norges mest spennende sakprosaforfattere, anmelderrost, prisbelønnet og oversatt til flere språk. Hun fikk sitt store gjennombrudd med boka Sovjetistan i 2014. Nå har hun vært på en ny eventyrlig reise, denne gangen langs Russlands enorme grense – fra Nord-Korea i det fjerne Østen, langs Kaukasus, over Det kaspiske hav og Svartehavet. Vi blir med henne til Ukraina, der president Putin ekspanderer, og opp gjennom Øst-Europa, til vår egen grense mot Russland. Endelig tar hun båt gjennom nordøstpassasjen – en båtreise som har blitt mulig etter klimaendringene. Med kunnskap om landene og deres historie og gjennom menneskemøter viser Erika Fatland hvordan disse svært ulike landene alle påvirkes av sin mektige nabo.

Min opplevelse

Boka er på 623 sider. For tung til å få med seg til sengs. Det beste var å sitte ved et bord eller med en pute i fanget. Dette er som sagt en tykk bok, men ikke en «turnpager», da stoffet måtte bearbeides. Kan godt leses over lang tid, da det er mange kapitler og hvert land kan ha flere historier. Landene er: Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland og Norge samt Nordøstpassasjen.

Jeg traff Erika Fatland medio september der hun fortalte om boka si. Allerede der ble interessen vekket. Det er en reisebeskrivelse og fortelling om noen av de hun møtte på sin vei. Det de pratet om var forholdet landet hadde til Russland. I Korea var det umulig å få snakke med noen om dette temaet. Hun har utførlig skrevet om hvert enkelt land hun har reist gjennom og undersøkt historikken, hvilke kriger de har vært med på, og hvem landet har vært styrt av og grensegangen.

Jeg liker å lese historie, men her ble det vel mye. Ypperlig for fordypning for de som går på skolen og vil vite litt mer en det som står i lærebøkene. Når en studerer litteraturlisten, ser en jo at forfatteren har gjort et grundig forarbeide. Alt i alt en bok jeg gjerne vil anbefale, da en lærer en del krigshistorie fra de siste 4 århundrene.

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget

Andre omtaler om boka
Klassekampen
VG

 

So long Marianne – ei kjærleikshistorie av Kari Hesthammer

Tittel: So long Marianne – ei kjærleikshistorie

Forfatter: Kari Hesthammer

Forlag: Cappelen Damm

Oppleser: Kari Hesthammer

Forlagets omtale

Nydelig dokumentar basert på Hesthamars P2-radioprogram om Marianne Ihlens (70) berømmelige kjærlighetsliv. En romantisk og spennende beretning som inkluderer den greske kunstnerøya Hydra, Axel Jensen og Leonard Cohen.På lydboken høres utdrag der Marianne selv forteller og synger, og to hittil upubliserte dikt -The Poetry Place og To M. blir lest av skuespilleren Helge Winther-Larsen.
Trykt bok utgis på Spartacus forlag.

Min opplevelse

Etter å ha blitt tipset på Facebookgruppen «Hva leser du akkurat nå?», måtte jeg bare få tak i lydboka. Der sto det at det også var musikk. Det var bare litt på starten og på slutten.

Å bare dra fra alle kjære og kjente sammen med en annen mann uten å være gift på slutten av 50-tallet var uhørt. Marianne og Axel giftet seg eter en stund og fikk en sønn. Like etter sønnens fødsel, ble hun forlatt av Axel på øya Hydra. Det var der hun traff Leonard og de to ble forelsket i hverandre. Det ble litt reising mellom Norge, USA og Hellas på de to. Det var en søt kjærlighetshistorie om to sjeler som fant hverandre i et fremmed land. Begge hovedpersonene er nå døde.

Kilde: Biblioteket

Verden som var min – Åtti-tallet av Ketil Bjørnstad

Tittel: Verden som var min – Åtti-tallet

Forfatter: Ketil Bjørnstad

Forlag: Aschehoug/Lydbokforlaget

År: 2017

 

Forlagets omtale

Tredje bind i Ketil Bjørnstads selvbiografiske krønike om vår nære fortid handler om jappetidas tiår og opprørsidealene som forsvant. Ulykker, attentater og hendelser i forfatterens eget liv, gir ham personlige problemer, både i forhold til sin egen kropp, sitt kunstneriske arbeid og til menneskene rundt ham.

Den kalde krigen blusser opp igjen, og mareritt-høsten 1983 står verden nok en gang på randen av atomkrig. Året etter arresteres byråsjef Arne Treholt, siktet for spionasje. Bjørnstads engasjement i saken får etter hvert konsekvenser for hans eget liv, og den idyllen forfatteren dyrket og trodde på gjennom store deler av syttitallet, er nå fullstendig forsvunnet. Svik, løgn og utroskap blir sentrale elementer i en fortelling som igjen ligger tett opp til historiske hendelser, blant annet Berlin-murens fall. I enda større grad enn i de to første bindene, kretser forfatteren rundt både verdens og sine egne, moralske dilemmaer.

Min opplevelse

Har hørt de to foregående bøkene om selvbiografien til «Bjørnstadgutten» som han selv skriver om seg selv i 3. person. Litt underlig når jeg-personen i boka omtaler seg selv slik.

Bjørnstad fortsetter der han slapp i forrige bok (sytti-tallet). Med datidens nyheter satt inn i hans perspektiv. Godt å få verdens og Norges nære historie repetert. Det får en til å tenke på hva en selv gjorde den gangen. Personlig synes jeg Arne Treholt fikk for mye oppmerksomhet, men etter hvert forstår en hvorfor han viet den saken så stor tyngde.

At Ketil Bjørnstad hadde så mange bøker på samvittigheten var for meg ukjent. Bør kanskje finne noen av dem for å få lest noen. «Bokhylla.no» er jo en sikker kilde for en eldre bok. Han var produktiv både med bøker og musikk.

Bøker utgitt på 80-tallet sakset fra Wikipedia:

 • Bingo! eller: En Dyd av Nødvendighet (roman, 1983)
 • Oda! (dokumentarroman, 1983)
 • Det personlige motiv (roman, 1985)
 • Vi anklager! Treholtsaken og rettssikkerheten (artikkelsamling, 1986)
 • G-moll-balladen (dokumentarroman, 1986)
 • Samtaler med Lill (portrettintervju, 1986)
 • Oppstigning fra det usynlige (roman, 1988)
 • Stormen (roman, 1989)

Musikkutgivelser i samarbeid med andre eller seg selv.

Kilde: Wikipedia

Kilde: Lydbok lånt på biblioteket

Anmeldelser

Dagens næringsliv – magasinet

 

1968 av Jan Guillou

 

Tittel: 1968

Forfatter: Jan Guillou

Forlag: Piratforlaget

År: 2017

 

Fra forlaget

1968 är ett av 1900-talets mest mytomspunna årtal. Protesterna mot Vietnamkriget i både USA och Västeuropa skapade en vänstervåg som präglade både politiken och kulturen.
Unge Eric Letang är färdigutbildad jurist och brinnande aktiv i politiken. Som ung notarie på den beryktade advokatfirman Henning Sjöstrand tvingas han gång på gång ta ställning till hur juridiken kan användas till både gott och ont. Hans första stora mål för honom ut i Europa den heta sommar när de röda fanorna dominerar gatorna i Paris och när socialism med mänskligt ansikte går under i Prag.

Och den vänsterradikala vågen kommer att än mer splittra familjen Lauritzen mellan de yngre som anser att det är rätt att göra uppror och de äldre som vidhåller att äganderätten står över allt annat.

1968 är den sjunde delen i romanserien Det stora århundradet.

Min opplevelse

Etter å ha oppdaget den svenske bokhandelen på nettet, var ikke jeg vanskelig å be om å laste ned lydboka opplest på svensk. Handlingen er lagt til året 1968, det året Eric Letang er ferdig studert og skal søke jobb. Han er med i en sosialistisk gruppe som støtter PLO. Etter min mening litt for radikal. Vet ikke om slike grupperinger var veldig utbredt i Sverige. Med tanke på at han kom fra et “møblert hjem” skinner politikken litt for mye igjennom. Han fikk jobb hos et velrennomert firma, noe de radikale studiekammeratene protesterte mot da de fikk vite hvor han hadde fått jobb, men det var bare til de fikk vite at han hadde vært på intervju hos en “godkjent” advokat og at han hadde sendt ham videre.

Eric måtte reise ned til Tyskland for å følge en rettsak der. Vil ikke røpe mer av handlingen, men han ville vel egentlig ikke hjem igjen.

Kilde: Kjøpt lydbok