Forfattermøte/lesetidfest hos Gyldendal

Gyldendal hadde 4. juni invitert til lesetidfest for sine lesere. Det var veldig menge til stede.

Etter åpningen var det Liv Gade som skulle inspirere til lesing. Hun fortalte litt om handlingen i bøkene til de fire forfatterne som var inviterte uten å røpe for mye.

Rosie Walsh – uten et eneste ord
Dette må bli årets roman var hennes ord. Det er noe med stemningen og språket. Syv dager kjærlighet til å romme et helt liv også avslutningen er veldig bra konkluderte Liv Gade med.

Katherine Webb – Spor i støvet
Handlingen er lagt til Bath i England under 1. og 2. verdenskrig. Vekslingen er elegant gjort. Boka handler om å miste noen som står deg nær.

Kristine Storli Henningsen – Den som elsker deg høyt
Et dypdykk i menneskers sinn. Handlingen er lagt til Spania hvor hun bor. Stemningen er kripy i følge Liv Gade.

Anne Østby – Havsang
Det er en fortsettelse fra boka Biter av lykke, men den kunne godt leses som enkeltbok. Handlingen er lagt til Fiji hvor forfatteren har bodd.

 

Bokbad med Kjersti Johnsen

Først ute var Henningsen og Østby.  De er begge forfattere som bor i utlandet og bøken er plassert i kjente omgivelser der. Det må være riktig skrevet, for en vet ikke hvem leserne er og om de kan bli tatt på noen feil. Begge har svart magi med i bøkene og det handler om en ny start i livet.

Så var det Walch og Webb sin tur. Det ble snakket om oversettelse og at forfatterne ikke vet hva som står i bøkene. De fikk vite at i Norge blir de oversatt som de er skrevet.

Mestermøte på Nationaltheateret

Det er ikke dagligdags at kringkastingsorkesteret spiller på Nationaltheateret. Der spilte de musikk av Bertolt Brecht og Kurt Weill. De ble nødt til å flykte fra Tyskland og dro til New York i USA. Der fortsatte de å komponere og satte opp spill på Broadway.

I første avdeling stilte skuespillerne i fattigslige klær og skulle vise at de var horer, arbeidere og vanlige folk. Etter pausen var det mer glamour og tydelig at vi nå var på Broadway. Herrene i smoking og sjakett og damene i lange pyntede kjoler.

At mange av nationaltheaterets skuespillere kan synge har de vist frem ved flere avdelinger. Her fikk de virkelig skinne.

I skrivende stund er det vel bare tre forestillinger igjen som en kan kjøpe billetter til. har en anledning så benytt den.

https://www.nationaltheatret.no/forestillinger/teaterkonsert-fra-berlin-til-broadway/

 

Mat for livet av Linn Stokke og Sine Stokke

 

 

Tittel: Mat for livet

Forfattere: Linn og Sine Stokke

År; 2019

 

 

 

Om boka fra forfatterne

Mat for livet, helsen og jorden vår, er skrevet av Linn Stokke og datteren Sine (23 år). Den handler om hvordan vi kan enkelt kan bistå helsen og jorden vi lever på, ved å spise mer plantebasert mat. Boken inneholder 100+ oppskrifter( veganske) som passer i en travel hverdag, og du behøver ikke lage alt fra bunnen. Oppskriftene er samlet fra ernæringsterapi, venner og prisbelønte kokker. Du kan også lese om hvordan du dyrker spirer på kjøkkenbenken , faster, og om miljøbevisst livsstil og nye studier. Boken er anbefalt av HePla- helsepersonell for plantebasert kosthold.

Min opplevelse

Så presentasjonen av denne boka på frokost-TV og fikk veldig lyst til å kjøpe den. I og med at jeg selv er vegetarianer, har jeg allerede lært mye fra boka. Den er flott inndelt med steg for steg hvordan bli veganer. Det viktigste var å begynne i det små ved å erstatte noe. Blir nok å utprøve mange av oppskriftene som finnes i boka. Bruker i dag mange oppskrifter som er beregnet til veganere, men er ikke fanatiker.

Selv bestemte jeg meg at fra den datoen skulle det være slutt på kjøtt og fisk. Jeg hadde på forhånd lest litt om autonome sykdommer og kosthold og tømt fryseren for kjøtt (mat skal ikke kastes). Merket forskjell på kroppen min når det var gått 2 uker.

Prøvde å leve som vegetarianer fra 1992, men måtte gi opp etter et par år. Det var ikke så mange oppskrifter å få tak i som i dag, og det var vanskelig når en var ute og spiste. Atskillig enklere i dag.

Kilde: Kjøpt selv

Etter vinteren av Isabel Allende

Tittel: Etter vinteren

Org. Tittel: Más allá del invierno

Forfatter: Isabel Allende

Forlag: Lydbokforlaget

År: 2018

 

Fra forlaget

Professor Richard Bowmaster kjører inn i bilen til den unge, ulovlige innvandreren Evelyn Ortega fra Guatemala, midt under den verste snøstormen i New York i manns minne. Det viser seg å få mer dramatiske konsekvenser enn ventet, og professoren henvender seg til sin kollega og leietaker Lucía Maraz for å be om råd. Disse tre svært forskjellige personene bringes sammen i en fortelling som beveger seg fra dagens Brooklyn til 1970-tallets Latin-Amerika – og kaster Richard og Lucia inn i et forhold ingen av dem hadde kunnet se for seg.

En aktuell fortelling om migrasjon og identitet – med hovedpersoner som finner håp og muligheter gjennom møtet med kjærligheten.

 

Min opplevelse

Handlingen i boka foregår over noen få dager. Det er en bok som hopper i tid, da vi får innblikk i forhistorien til de involverte partene.

Richard som er jøde og sønn av foreldre som dro til USA via Portugal. han drev med veldedig arbeid i Brasil. Der forelsket han seg og giftet seg. Fikk jobb i New York og tok med sin unge kone dit.

Lucia Maraz er leieboer til Richard og opprinnelig fra Chile. Hun forteller om militærdiktaturet og noe av grusomhetene som rammet hennes familie,

Evelyn Ortega er illegal flykning som kommer fra Guatemala. Fra henne blir volden i dette landet beskrevet. Her kommer det også frem på hvilken måte hun ble smuglet inn i USA på.

De tre fikk et felles prosjekt å finne ut av, nemlig å kvitte seg med en bil og et lik midt under den verste snøstormen i manns minne.

Kilde: Biblioteket

Faust som musikal

Englekoret – bildet hentet hos nationaltheateret.no

På Nationaltheatret går det nå et stykke som heter «Vi må nakke om Faust». Er så heldig å ha sett det, og jeg sier heldig. Stykket var rett og slett helt topp. Dramaet Faust del I ble skrevet i 1790 på vers. Stykket er nå hentet opp til vår tid, men ikke helt. Skuespillerne har kostymer som skal være fra gammelt av, men ikke alle.

Starten av teaterstykket var nesten som i boka, en kjente seg igjen, men så var det slutt. Det er masse moderne teknikk som er brukt som kulisser.

På God morgen Norge på TV2, var det en reporter og intervjuet noen av skuespillerne og da viste de drakter som damene skulle ha på seg. De var «nakne» utkledd som menn og en mann utkledd som naken kvinne. Resultatet i stykket ble en elskovsstund i skogen med 3 menn og en dame. Tror samtlige i salen hylte av latter.

Faust solgte jo sin sjel til djevelen, og det ble vist som om Faust steg ned i flammehavet hos djevelen, utrolig effektfullt. Djevelen selv fløy rundt på scenen med sko med hjul, så han fikk god fart.

Det var masse flott musikk og skuespillerne fikk vist at også de kunne spille og synge.

Frøydis Armand r med på starten og slutten. Hun er nå 69 år gammel, men noe må ha skjedd med henne, for hun så så skrøpelig ut, fikk hjelp inn og ut av scenen.

Jeg har vist i noen uker at jeg skulle på dette stykket, så jeg har vært på biblioteket og lånt Goethes Faust.

 

 

Tittel: Faust

Forfatter: Johann Wolfgang von Goethe

Forlag: Det Norske Samlaget

År: 1993

Har funnet ut at Faust som er skrevet i 1790 (del 1) og 1797 (del 2) ble første gang oversatt til norsk i 1873.

Selv lånte jeg som sagt litt lengre oppe boka på biblioteket. I og med at det er Samlaget som hadde gitt den ut, var den på nynorsk.

Fikk ikke lest den helt ferdig før jeg var på teateret, og det skyldes at boka var for meg vanskelig, selv om jeg leste høyt for meg selv, var handlingen vanskelig å få tak på.

 

Akkurat passe av Jostein Gaarder

 

Tittel: Akkurat passe

Forfatter: Jostein Gaarder

Forlag: Lydbokforlaget

År: 2018

 

Fra forlaget

På sin første studiedag kommer Albert inn i pauserommet på Universitetet i Oslo. Foran en kaffeautomat legger han merke til ei jente – Eirin. De har aldri møtt hverandre før. Likevel skvetter begge idet de får øye på hverandre. 37 år senere, i april 2009, er Eirin på en kongress for ferskvannsbiologer i Melbourne, og Albert er alene når han mottar en uhyggelig beskjed fra Marianne. Kan han leve videre med det han har fått vite? Han tar seg opp til Eventyrhuset, Eirins og Alberts ankerfeste gjennom mange år. Her gir han seg selv en tidsfrist på 24 timer til å skrive om sitt eget og Eirins liv. I løpet av dette døgnet vil han ta sitt livs viktigste avgjørelse.

Min opplevelse

Albert får av sin fastlege vite at han har fått ALS. Hans kone er i Australia på en konferanse, så han er alene om sykdommen. I sin fortvilelse drar han opp til hytta de har hatt i mange år. Der bestemmer han seg til å skrive ned sine tanker. De skifter mellom å ta livet sitt og leve til han ikke puster selv lenger. Hva som blir utslaget kommer ikke før de siste setningene.

Det å få beskjed om at du har fått en sykdom som gjør at du vil dø i løpet av få år må være grusomt. Det finnes foreløpig ingen medisin, bare indring av plagene med sykdommen.

Oppsummering av leseåret 2018

Det er første gangen jeg oppsummerer et leseår for alle årene jeg har blogget om bøker.

Hadde satt meg et for meg et volsomt forsett ved å skulle lese en bok pr. uke, det vil si 52 bøker i løpet at året. Det ble 74, noe som er nærmest rekord for meg. Jeg er ingen reser når det gjelder å lese, men til gjengjeld så husker jeg hva den boka handlet om hvis noen spør meg når det er gått en stund.

Av de 74 leste bøkene, blogget jeg bare 29 stykker, og det er stort sett bøker som kom ut i år eller i fjor (lest for å være med å stemme på bokbloggerprisen).

På bokelskere.no har jeg en bruker. Det setter jeg karakterer på de fleste bøkene jeg leser, og når jeg ble ferdig med den. Gav 8 seksere i år og 25 femere. En sekser henger høyt! Skriver ikke på bloggen min hva jeg gir på terningen, det bør komme frem av det som blir skrevet.

I dag er et siste dagen av 2018, og jeg vil for 2019 ikke sette meg høyere mål enn 52 bøker, en for hver uke.

Fortellingen om Josef av Ole Paus

Tittel: Fortellingen om Josef

Forfatter: Ole Paus

Forlag: Kagge forlag

År: 2008

 

 

Forlagets omtale

“Så da Maria kom til ham en dag og sa at hun var med barn, skjønte ikke Josef helt hvordan det skulle ha gått til, men Maria så på ham med det store, alvorlige blikket sitt og sa at hun hadde ikke vært ham utro, hun hadde ikke krenket hans kjærlighet eller skjendet hans tillit på noen måte, men gravid det var hun.” Ole Paus har i mange år reist rundt med forestillingen om Josef. Nå er historien endelig å finne mellom to permer.

 

Min opplevelse

Var på biblioteket og hørte på bokprat 7. desember. For meg var det første gangen, men det blir ikke den siste. Synd det er om formiddagen. Det var mest eldre til stede.

To bibliokarer snakket om 5 bøker det hadde plukket ut.

Boka Josef av Ole Paus var en perle av en liten bok som kom ut i 2008. 54 sider og veldig lettlest.

Handler om Josef «far» til Jesus fra Nasaret. Det står ikke så mye om Josef i bibelen, så Paus har levd seg inn i hvordan han hadde det.

Etter Josefs død, kom han selvsagt opp til himmelen og Paus har skrevet en samtale med Vår herre om hvorfor han skulle få inntrede i himmelen.

«Det kan jeg godt si deg,» sa Josef. «Jeg elsket Mari, ser du og den som elsker, blir et barn av evigheten, og evighetens barn teller ikke timer og dager. Min kjærlighet til Maria gjorde mitt liv til en takksigelse, og hun ble til min evighet. Min kjærlighet er sjelens bønn om tilgivelse for at den ikke lot seg knekke»

«Hvor har du et fra?» spurte Vår herre.

«Nå det er bare noe jeg har funnet på selv» svarte Josef. s. 51-52

 Kilde: lest på biblioteket

Intervju på nrk med Ole Paus

 

Moxie av Jennifer Mathieu

 

Tittel: Moxie

Org.tittel:  Moxie (2017)

Forfatter: Jennifer Mathieu

Forlag: Kagge forlag

År: 2018

 

 

Forlagets omtale

Moxie-jenter slår tilbake!

Vivian Carter er drittlei. Hun er lei av skolens ledelse som ikke tror at guttene på fotball-laget kan gjøre noe galt. Hun er lei av kjønnsdiskriminerende kleskoder, trakassering og grove kommentarer fra guttene. Men mest lei er hun av å være den som alltid gjør det som er riktig og det som forventes av henne. Moren til Vivian var en tøffing da hun var på Vivians alder. Hun var punker og Riot Grrl, og lagde opprørske fanziner. Og Vivian blir inspirert til å lage Moxie, en feminist-fanzine som hun distribuerer anonymt på skolen. Hun trenger bare å gjøre noe og få ut litt damp, men responsen vokser og Moxie blir snart et begrep. Etter hvert blir Vivian kjent med jenter på skolen på tvers av klikker og plass på popularitetsskalaen, og hun skjønner at hun rett og slett har startet en revolusjon. Det er på tide å slåss. Jentene gjør opprør!

 

Min opplevelse

Det er sunt av og til å lese ungdomsbøker. Personlig likte jeg boka veldig godt. Spesielt de fanzinene bokas hovedperson lagde som protest mot ledelsen på skolen og som var gjengitt i boka. Forfatteren klarte gjennom hele boka å holde spenningen oppe, i og med at hun ikke fortalte at det var Vivian som sto bak fanzinene. Å føle at en blir utrettmessig behandlet er ikke bra. Virkemidlene for å få det satt på dagsordenen var heller utradisjonelle, men slo godt i fra seg. Da andre på skolen tok i bruk navnet Moxie begynner problemene. Litt ungdomskjærlighet får vi også servert.

Etter at jeg hadde lest boka og var på biblioteket en tur, spurte jeg om de hadde denne boka. Jo de hadde den, men den var utlånt. Godt sa jeg da, for den boka er god.

Kilde: Anmeldereksemplar

Supermakten som utfordrer verden Xi Jingping og det nye Kina av Kerry Brown

Tittel: Supermakten som utfordrer verden Xi Jingping og det nye Kina

Org.tittel: The Word According to Xi: Everything You Need to Know About the New China

Forfatter: Kerry Brown

Forlag: FONT

År: 2018

 

Forlaget omtale

Kunnskapsrikt om supermakten som utfordrer verden

Kina er nå den mektigste nasjonen på kloden. Landets leder Xi Jinping er blitt kalt mange ting – folkets far, diktator, innovatør, geni, teknokrat – men hvem er han egentlig? Hva er hans syn på verden og på Kinas plass i den? I denne boken veileder Kina-eksperten Kerry Brown leseren gjennom Xis tankegods og langsiktige planer. Forfatteren byr også på et skarpsindig innblikk i Xis bakgrunn og verdisett, hans syn på kommunistpartiets rolle og hvor langt han er villig til å gå for å forsvare den. Boken utgis på et tidspunkt da Kina nettopp har vært gjennom en stor konstitusjonell endring som gir Xi Jinping anledning til å forbli landets ubestridte leder på ubestemt tid.

Dette er en bok for alle som vil vite mer om mannen og landet som i praksis vil sette den globale dagsorden i mange år fremover.

Min opplevelse

Jeg har nettopp lest De fire bøkene av Yan Lianke som handlet om interneringsleir 99 under kulturrevolusjonen i Kina 1958-1961. Fremdeles i dag finnes det slike leire i Kina hvor de som ikke er enig i styresmaktene blir plassert i. Det var interesant å lese om dagens styresett.

En bør være klar over at Xi er Kinas leder når en starter på boka. På starten får en Xis historie frem til partikongressen i 2012 hvor han holdt en flammende tale på 3 timer.

I 2012 var Kina verdens nest største økonomi og å styre et slikt land må jo være drømmen. I 2017 laget Xi en fremtisdsplan hvor landet på lang sikt skulle bli et paradis å bo i. (Sto ikke direkte det i boka, det er min tolkning).

«Xis epoke er det globale Kinas epoke. Det i seg selv skulle tilsi behov for et nytt diplomatisk språk. Kina kan ikke lenger late som om det er en mus, når alle vet at det er en elefant. « s. 106

Det spennende utover nå er hva presidenten i USA vil gjøre for å få Kina til å knele.