1968 året da kjærligheten blomstret og verden sto i brann av Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen

 

Tittel: 1968 året da kjærligheten blomstret og verden sto i brann

Forfattere: Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen

Forlag: Font

År: 2018

 

Forlagets omtale

1968 var breddfullt av dramatiske hendelser og omveltninger i store deler av verden. Mange husker kanskje best drapene på Martin Luther King og Robert Kennedy, invasjonen i Tsjekkoslovakia, opptøyene i Paris, Tet-offensiven under Vietnamkrigen … men det var også året da musikalen Hair og filmen 2001: En romodyssé hadde premiere. Og i Norge giftet daværende kronprins Harald seg med Sonja, mens Phillips bekreftet det første oljefunnet i Nordsjøen. En rekke andre store og små begivenheter skulle også komme til å sette sitt preg på 1968. Journalistene og forfatterne Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen har dykket ned i disse historiene fra vår ganske nære fortid, og gir oss i denne boken et nostalgisk og lærerikt gjensyn med hendelser vi fremdeles påvirkes av, på godt og på vondt.

Min opplevelse

Tenk at det var så lenge som 50 år siden 1968 og jeg var en tenåring. Må vel innrømme at å følge med på nyhetene ikke var det daglige gjøremålet for en ungsom.Som den Beatles fan jeg var, så ble kapitlet om dem kun reprise. Bodde langt nord i landet og vi hadde både radio og TV, selv om det ikke var en selvfølge.

synes boka var fint bygd opp med hendelsene inndelt i egne kapitler. Det ble både mimring og læring. Det var jo i 1968 en veldig spent politisk spenning i verden. Det var bare 23 år etter 2. verdenskrig og Europa var delt i to. Sovjet invaderte Tsjekkoslovakia og jeg husker hvor spent den hendelsen var. Her er det forklart utførlig hvorfor detter hendte. Krigen mellom Sør- og Nord-Korea var ikke over, det var kun signert en våpenhvile. Fredsavtalen er ennå ikke signert, de to landene har kommer i forhandlinger.

Har gjort noe jeg ikke bruker å gjøre før min betraktning av boka er ferdig. nemlig å lese en anmeldelse av boka. Den ble ikke godt mottatt. Heldigvis hadde jeg startet med lesingen.

Var på forfattermøte på Lillestrøm kulturhus den 15. mai. Veldig interessant, spurte når ordet ble fritt om hvorfor det bare var ett bilde pr. kapittel. Det må da finnes mange fra den tiden. Fikk til svar at det var forlagets velg. Det var i hvertfall to hyggelige personer som tok seg tid til publikum. Satt ikke slik at jeg tok bilde, men de signerte boka.

Anbefaler boka og ikke minst til de i skoleverket. Her er begrunnelsene godt forklart.

Takk til FONT forlag for leseeksemplaret.

 

 

Perlesøsteren av Lucinda Riley

 

Tittel: Perlesøsteren

Org. tittel: The Pearl Sister

Forlag: Cappelen Damm

År: 2018

 

Omtale fra forlaget

Bok nummer fire i den fascinerende og spennende serien De syv søstre

CeCe har alltid følt at hun ikke passer inn. Etter at søstrenes far – den mystiske Pa Salt – er død, og søsteren Star har funnet den store kjærligheten, kjenner hun seg ekstra ensom.

Hun slutter på kunstutdanningen for å finne sitt biologiske opphav. Det eneste sporet hun har er et gammelt fotografi og navnet på en kvinnelig pioner som bodde i Australia for over hundre år siden.

Hundre år tidligere får Kitty McBride, en prestedatter fra Edinburgh, muligheten til å reise til Australia som ledsagerske. Her møter hun sin skjebne i form av tvillingbrødrene Drummond og Andrew – den ene vilter og ustyrlig, den andre ambisiøs arving til en formue basert på perlefiske.

Når CeCe kommer til Australia, er det noe dypt inne i henne som påvirkes av energien i området og den gamle aboriginkulturen. Kreativiteten våkner og med hjelp fra de hun møter på reisen, begynner hun å tro at dette enorme kontinentet kan tilby henne noe hun ikke trodde var mulig: en følelse av å høre til.

Min opplevelse

Det er ikke å komme i fra at jeg har blitt hektet på serien om de syv søstre. Boka kom ut i januar og endelig sist uke kom den ut på lyd. Det ble en koselig helg som gikk med til å lytte til Perlesøsteren.

Boka er bygd opp på samme lest som de foregående i serien. Starter med å presentere hvilken søster som er hovedpersonen og så hennes reise frem til målet. Da skifter forfatteren tid og tar oss med bakover i tid. Denne gangen var navnet kjent, da CeCe hadde fått dette med papirene. Nå fikk vi også forklaringen på hvorfor CeCe hadde midler til å kjøpe seg leilighet i London.

Hun traff en del hyggelige mennesker på sin reise til Australia. Det kom tidig frem hvordan hun fant slektningene sine. Vi får nå et innblikk i hennes reise fra å være usikker kunstner som ikke stolte på seg selv, til å bli sikker på sin identitet.

Anbefaler virkelig å lese serien.

De syv søstre
Stormens søster
Skyggesøsteren

 

Den lange reisen til St. Croix. Bind 1: Ferdinand av Else Skranefjell

Tittel: Den lange reisen til St. Croix. Bind 1: Ferdinand
Forfatter:
Else Skranefjell
Forlag: Publica
År: 2018

 

Fra forlaget

Ikke mange i dag vet at Danmark-Norge på 1700-tallet hadde tre koloniøyer i Karibien, der det ble dyrket sukkerrør. Dette arbeidet krevde fysisk styrke utover det man den gangen mente kunne forventes av hvite menn. Danmark-Norge kjøpte slaver fra Vest-Afrika, og disse ble tvangsskipet til de tre koloniøyene.
Romanen gir oss et gripende innblikk i vår ukjente fortid. Vi møter den dansk-norske embetsmannen Ferdinand, som får ansettelse hos generalguvernøren på slaveøya St. Croix. Han blir kjent med et samfunn med en liten hvit overklasse som hersker over ti ganger så mange slaver. Ferdinands tro på opplysningstidens idealer om frihet, likhet og brorskap blant mennesker må vike for det systemet han etter hvert blir en del av gjennom de seksten årene han bor på St. Croix.
Vi møter også Elisabeth, hans unge, karibiske kone, som aldri har vært utenfor St. Croix, men som forårsaker at det blir etablert en navneforbindelse mellom øya St. Croix i Karibien og nåtidens bydel St. Croix i Fredrikstad.

 

Min opplevelse

Jeg er av sjels år og alder. Vi fikk i en bisetning vite at Danmark fraktet slaver fra Afrika og til Amerika, men Danmark-Norge var i union, men hvem tenkte da på den konsekvensen. Den lange reisen til St. Croix tar nettopp for seg denne båttrafikken. Handelsvarer til Gullkysten, slaver til St. Croix og sukker tilbake til Danmark.
Fredrik, hovedpersonen i boka er fra Christiansand, der faren var toller. Til tross for at faren gikk falitt og tok livet sitt, fikk han en viss form av utdannelse. Først som skriver til biskop Gunerius i Trondhjem og litt juss i Kiøbenhavn. Han fikk så en stilling på koloniøya St. Croix og på veien dit traff han Carlos og Jens. Disse ble gode venner på overfarten. I Norge var Fredrik av en fin familie og de var bemidlet, men ved farens død måtte de eldre søsknene trå til overfor moren. Fredrik var yngst og ikke ferdig med skolegangen da det skjedde. Vi får også litt kjennskap til livet på en Hacienda i Spania kan ha vært for Carlos. Vil ikke røpe mer av bokas handling. Jeg likte boka veldig godt og ser at den er første bind av en serie. Gleder meg til fortsettelsen. Boka er interessant på mange måter. Den beskriver godt leveforholdene på 1700-tallet i alle land vi er innom. Språket er godt.

Forfatteren har gjort grundig Research ser en fra kildelisten på slutten av boka.

Anbefaler virkelig denne boka.

Takk til forlaget for leseeksemplar

 

 

Arr av Audur Ava Ólafsdottir

 

 

Tittel: Arr
Org. tittel: Ör (2016)
Forfatter: Audur Ava Ólafsdottir
Forlag: PAX
År: 2018

 

Forlagets omtale

Jónas Ebeneser er en mann på snart 49, «fraskilt, heterofil, uten makt, uten sexliv». Imidlertid er han en «gjør-det-selv»-type, som gjerne fikser og reparerer ødelagte ting. Han har tre kvinner i livet sitt: moren, ekskona og datteren, alle med navnet Gudrún. Men Jónas har mistet livsgnisten, og reiser fra Island. I kofferten har han en drill og noen gamle dagbøker. Han kommer til et krigsherjet land, der han lar seg innlosjere på det nedslitte Hotel Silence. Han planlegger å bruke en uke på det dystre oppdraget han har gitt seg selv: selvmordet. Men de han møter i det nye landet, og møtet med hans yngre selv i dagbøkene, gir Jónas nye perspektiver på tilværelsen. Og på grunn av hotellets ustanselige behov for reparasjoner, blir det stadig vanskeligere for ham å avslutte livet.

Min opplevelse

Det startet ved at Jónas, jeg-personen i boka lurte på å låne jaktgeværet til naboen som jaktet noe. Selv hadde han aldri brukt et gevær. Han hadde jo ikke jaktlisens, men likevel lånte naboen hans bort geværet sitt. Jónas startet med å rydde sitt bo, for at datteren skulle få slippe dette. Jónas kom til den erkjennelsen at hvis han skjøt seg selv, ble det mye søl å rydde opp etter ham. Hva om jeg i stedet drar til et farlig sted og blir drept der? han bestiller reise og hotell og drar.
Med seg i kofferten er en drill, og han reparerer litt på hotellrommet han har fått tildelt. Etterpå går det slag i slag.

Plottet kan sammenlignes med En mann ved navn Ove. Å ta sitt eget liv er ikke alltid så lett. Som Ove opplevde også Jónas at det var bruk for ham.

Boka er nominert til Nordisk råds litteraturpris for 2018

Takk til forlaget for leseeksemplar

 

Kvinner i kamp av Marta Breen og Jenny Jordahl

 

Forfatter: Marta Breen
Ilustratør: Jenny Jordahl
Forlag: Cappelen Damm
År: 2018

Fra forlaget
For 150 år siden levde kvinner og menn svært forskjellige liv. Kvinner fikk ikke stemme ved valg eller tjene egne penger. Det var først da kvinnene begynte å organisere seg at det skjedde endringer. I denne boka forteller forfatter Marta Breen og illustratør Jenny Jordahl om kvinnebevegelsens mange dramatiske kamper.

Min opplevelse
På kvinnedagen 8. mars dumpet boka ned i postkassen min. Det ble en interessant ettermiddag. Her var det mye som ikke sto i historiebøkene da jeg gikk på skolen for mange år siden.

Ikke visste jeg at det var fra USA at kvinnene ville ha likestilling og kjempet for dette allerede i 1840. I 1852 kom boka Onkels Tom hytte ut, og den satte fart på frigjøringen av slavene. Nordstatene vant Borgerkrigen (1861-1864)  og slavene ble frie mennesker. Mennene fikk etterhvert stemmerett, men ikke kvinnene, de gjorde opprør og vant.

Kvinnelig stemmerett er ikke en selvklar rettighet. Det viser dette bildet:
først ut var New Zealand 1883 sist var Saudi-Arabia i 2015.

Er kvinnedgen 8. mars utdatert? Nei så absolutt ikke. over hele verden foregår kvinneundertrykkelser hver dag. De får ikke gå på skole, blir tvangsgiftet, seksuelt trakasert ( #MeTookampanjen i 2017), ikke lik lønn for likt arbeid osv.

Har tidligere anmeldt 60 damer du skulle ha møtt av samme tospann. Den boka var også interessant. Anbefaler boka, da det er en del ny læring om kvinnehistorie.

Takk til forlaget for leseeksemplaret.

 

En sånn jente av Monica Flatabø

 

 

Tittel: En sånn jente

Forfatter: Monica Flatabø

Forlag: Vigmostad & Bjørke AS

År: 2017

 

Fra forlaget

I en kommune på Østlandet blir flere tenåringsjenter voldtatt av kameratene sine. Selvjustisen i gjengen er brutal: «Hold kjeft, ellers er du ikke en av oss.»

Marthe Stavrum er samboer med Norges-historiens mest notoriske serievoldtektsmann, Julio Kopseng. I ni måneder bor hun med mannen som mishandler, straffer og voldtar henne.

Andrea Voll Voldum blir med på nachspiel i Hemsedal der hun blir tilbudt dop. Hun er bevisstløs da tre menn bærer henne inn i en campingvogn. Andrea sier hun ble voldtatt i timevis.

Med innlevelse og engasjement forteller Monica Flatabø en rystende historie om voldtekter i dagens Norge. Hvorfor blir Marthe hos mannen som voldtar henne? Hvorfor er det så mange ungdommer som ikke vet hva en voldtekt er? Hvordan snakker vi med sønnene våre om sex? Og hvorfor er voldtekt fremdeles et stort samfunnsproblem i et likestilt og sivilisert land som Norge?

Om forfatteren:
Monica Flatabø er featurejournalist i VGs lørdagsmagasin. Hun har tidligere jobbet som utgavesjef i KK, som journalist i Dagbladet Magasinet og som frilansjournalist for A-magasinet. Hun er utdannet ved Universitetet i Oslo og Høyskolen i Oslo.

Min opplevelse

Boka er på kortlisten til bokbloggerprisen for 2017. En sterk kandidat er min mening,

Det starter med Marthe Stavrum. Beskrivelsen av overgrepene er så sterkt skrevet at tårene mine rant. Ble lei meg på vegne av hovedpersonen. Det er flere jenters skjebner som er omtalt i boka.

«Ved å fortelle, og ved å anmelde, blir det vanskeligere å slippe unna med en så alvorlig forbrytelse.
Vi må snakker om voldtekt» s.253.

I Østfold fikk vi høre om gutter som trenger seg til sex og etterpå ødelegger omtalen til jenta. Fy for en kultur. Det nytter heller ikke å anmelde overgrepet, da politiet som oftest henlegger saken.

Da jeg leste om serievoldtektsmannen Julio Kopseng herjinger blant unge jenter som også anmeldte overgrepet til politiet, sitter jeg igjen med en undring på når skal politiet våkne når de har med en serievoldtektsmann. Når gjerningsmannens navn tastes inn i politiets systemer, burde det komme opp tidligere saker som er anmeldt og senere henlagt. En gjengangsforbryter ødelegger flere liv så lenge de får ture frem.

Det er lenge siden jeg har lest en så sterk bok.

Boka ble lånt på biblioteket.

Tung tids tale av Olaug Nilssen

 

Tittel: Tung tids tale

Forfatter: Olaug Nilssen

Forlag: samlaget

År: 2017

 

Fra forlaget

Dette er inga heltehistorie. Det er ei kjærleikshistorie. «- Der er bilde av mamma, sa du, frå baksetet. – Kor er mamma? svarte eg, frå framsetet.
Du brukte lang tid på å formulere deg, fordi språket ditt var i ferd med å gå i oppløysing, eller fordi du leitte etter ei poetisk linje. – På øyret til bilen.»

Ein liten gut mistar språket og forandrar personlegdom. For mora byrjar ein kamp, først for å forstå kva som skjer med guten, og så for å få hjelp til å gi han den omsorga og oppfølginga han treng. Familien er plutseleg i ein svært utfordrande livssituasjon, og dei må igjennom lange og utmattande prosessar for å få hjelp. Mødrer skal aldri gi opp, blir det sagt, men kva er aksept, og kva er å gi opp? Tung tids tale er ei sterk historie om å vere foreldre til eit autistisk barn. Om kampen for at barnet skal bli sett som den han er, og få den støtta han og familien treng.

Min opplevelse

Boka er på nynorsk, men jeg velger å skrive på bokmål. Selv om nynorsk ikke er mitt foretrukne språk, er denne boka lettlest. Dette er en av tre bøker som er nominert i klassen sakprosa til bogbloggerprisen. Lånte boka på EbokBib. Heldigvis ikke venteliste.

Syntes tittelen på boka virket kjent, og fikk svaret på siste side; den er hentet fra diktet til Haldis Moren Vesaas med samme tittel. Når jeg startet å samle informasjon til bloggen (bilde og forlagets omtale) så jeg til min forbauselse at boka hadde fått veldige gode omtaler og vant Brageprisen for 2017.

I forlagets omtale sies det veldig fint om hva boka handler om, en mors kamp om å få den hjelpen de har krav på. Boka er veldig sterkt skrevet. Autisme finnes i mange varianter, selv kjenner jeg en som ikke er så hardt rammet som ham i denne boka.

Anbefaler å få lest denne prisbelønte boka.

Anorektisk av Ingeborg Senneset

 

Tittel: Anorektisk

Forfatter: Ingeborg Senneset

Forlag: Cappelen Damm

År: 2017

 

Forlagets omtale

Ærlig, nådeløs og usentimental skildring fra anoreksiens innside. Skrevet over tre år, gjennom en langsom tilfriskning, av en forfatter med den unike kombinasjonen pasient, journalist og sykepleier.

Hvordan oppleves norsk psykiatri for en pasient med anoreksi og tvangslidelser? Hvilke kamper utspiller seg i et menneske som vil gjøre det slutt med en sykdom som har vært både livline og livsfarlig siden hun var barn? Hva skal til for å gi slipp? Hvor mye betyr egentlig vekt?

“Det handler ikke om å skrive mindre om spiseforstyrrelser, slik noen har antydet, men selvsagt om å skrive bedre. Det vanskelige bør løftes frem, med all sin kompleksitet. Å skrive bedre betyr å ligge unna idealisering og romantisering av spiseforstyrrelser, og heller bringe tørre, kjedelig og farlige fakta på presise vis med godt språk. Denne boken er garantert fri for romantisering.” Finn Skårderud (fra bokens faglige forord)

Min opplevelse

Denne boka er på kortlisten til bokbloggerprisen. Hadde nok aldri valgt å lese den hvis jeg ikke skulle ha vært med å stemme hvilken bok som skulle få prisen.

Hver gang jeg åpnet boka og leste, ble jeg sulten og fikk lyst på mat. Ikke den maten Ingeborg måtte spise på behandlingsinstitusjonene, men noe bedre. Brødmat med smør er ikke godt. Selv bruker jeg ikke smør på maten, det er ikke godt. Å tvangsdrikke melk hadde heller ikke gått å få ned. Følte med henne. Da det er sagt er jeg ikke anorektisk, liker god mat og det ser en på meg. Har også fått lære hvordan en skal forbrenne kalorier; stille hopping, armhevinger og situps, men står over denne form for trening, så kjedelig.

Dette er en bok til ettertanke. Må en aldri få et slikt syn på kroppen sin. I boka refererer hun til unge jenter som blogger om kroppen sin og synes den er stygg og utvikler anoreksi. Et skjevt ord fra noen om at en bør gå ned noen kilo kan være det som utløser sykdommen. Selv har jeg aldri vært tynn, men har jo hele livet ønsket det, men å ha viljestyrke nok til gjøre noe med det……  det er en annen sak.

Ingeborg Senneset sin egen blogg

Kilde: Lånt på biblioteket

Norsk pop-poesi av Mona B. Riise

Tittel: norsk pop-poesi
Forfatter: Mona B. Rise
Forlag: PAX
År: 2018

 

Forlagets omtale

Norsk pop-poesi
er en samling poetiske høydepunkter fra norsk pop, rock og rap – små utdrag fra glemte låter som minner om en tilbakelagt ungdomstid, men også velkjente tekstlinjer som har fulgt flere generasjoner. Enkelte tekstlinjer setter seg fast i hukommelsen. Noen ganger fordi de treffer på et spesielt punkt i livet, andre ganger fordi de simpelthen er poetiske lykketreff. Mona B. Riise presenterer slike høydepunkter. Hun har også snakket med noen av Norges beste tekstforfattere om prosessene bak låtsuksessene.

 

Min opplevelse

Var så heldig at jeg hadde fått invitasjon til Boklanseringen. Selvfølge måtte boka blas i før den dagen. Det går ganske fort å få lest denne. Det står ikke så mye på mange av sidene og den er bare på 178 sider inkludert registerne bak i boka.

Startet å lese i den med en gang. Til å begynne med var det mest rap. Dette er en sjanger jeg ikke har hørt så mye på, men ved hjelp av YouTube ble jeg kjent med låtene. Utrolig hvor mye som er lagt ut dit.

Ekstra spennende var det å lese intervjuene til noen av forfatterne som har fått sine verseføtter trykt i boka. De er gjengitt i den dialekten som vedkommende snakker. De snakket blant annet om hvordan låtene ble til. I intervjuet med Kari Bremnes, var det som hun snakket til meg.

Når en synger med på låter, er det ikke alltid en får med seg teksten skikkelig, men ved å lese dem kan de være både gripende og rørende.

Boka er delt inn i 7 kapitler;

  • karpedammen
  • mot byen
  • men størst av alt er kjærligheten
  • livet og alt det der
  • trøst og oppmuntring
  • utferdstrang og hjemlengsel
  • ordtrylling og overraskelser

Til slutt lister over låtene i rekkefølge, hvem son er forfatter, synger låten og hvilke album låta er spilt inn, samt en alfabetisk liste over forfatterne.

Kilde: Leseeksemplar

Fra boklanseringen

 

 

 

 

Norsk pop-poesi boklansering ble poesiaften

Mona B. Riise og Pax forlag hadde valgt å legge boklanseringen av boka Norsk Pop-poesi til puben Den game skobutikken i Strøget.

Mona Ringvej fra Pax ønsket velkommen før hun overlot ordet til Mona B. Riise.
Mona B. Riise takket Pax fordi hun ble bedt om å samle utvalgte tekster fra norske sangforfattere. Fortalte noe om seg selv og at det var vanskelig å begrense seg. Forlaget satte strek.

Det er veldig mange norske tekstforfattere med i boka. Både de som lever i dag og som er døde. Flere av dem som har fått noe av sitt arbeide presentert i boka var til stede på lanseringen.

Odd Nordstoga har deler av 4 tekster med i boka og forfatteren har også intervjuet ham. Han sang og spilte låtene sine.

Kaja Gunnulsen har også 4 tekster med og er blitt intervjuet. Hun leste også opp noen av sine tekster.

Hanne Kolstø leste sitt bidrag til boka; Stein/Saks

Frida Ånnevik fremførte 3 låter. Hun er også intervjuet i boka.

Alle bidragsyterne som var til stede takket for æren om at de var blitt med i denne boka.

Min opplevelse med boka.