Syk av kjærlighet av Walther Spro

 

Tittel: Syk av kjærlighet

Forfatter: Walther Spro

Forlag: Publica

År: 2018

 

Fra forlaget

Livet går ikke akkurat på skinner for Tosten. Det er vel mer riktig å si at han holder på å spore av. Han har en kone med konstant hodepine, en datter som aldri ser opp fra iPad-en og en jobb i et trøstesløst fabrikkmiljø. Det meste er grått, akkurat som været i dette forblåste landet vårt. Hovedpersonens liv blir ikke lystigere av den «gla’kristne» naboen, Ståle, som er overdrevent hyggelig og ønsker å frelse Tosten og halve kongeriket. Tosten ønsker mest av alt å få livet på rett kjøl igjen, men hvordan? Svaret skal han finne der han minst venter det, og funnet fører Tosten ut på en desperat reise. Han vikler seg inn i løgner og bedrag, men målet helliger vel middelet?

Min opplevelse
Boka startet lovende. Fine beskrivelser om været og livet.

«Kong Vinter hadde, bokstavelig talt, vært kongen på snøhaugen» s. 10.
Litt fra beskrivelsen om en lang vinter og sen vår.

Tosten og kona hadde det ikke så bra for tiden. Det ble ikke noe på ham. Inderligheten var borte i forholdet. Hvordan berge et forhold, og få kona til å elske ham igjen? Tosten fikk ideen da han leste i et gammelt blad på venteværelset da han skulle på sin årlige kontroll om hvordan et par fant tilbake til hverandre.

Boka er en lærebok i hvordan spille syk, men ikke hvordan en skal berge et ekteskap. Boka er velskrevet. Jeg stoppet opp flere ganger for å nyte beskrivelser som denne:

«Disse turtelduene hadde i hvert fall vært nære ved å flakse hver til sitt og bygge egne reder. Kjærligheten hadde fått dårlige kår, og kurringen hadde stilnet. Det hjalp ikke engang å bruse med fjærene.» s. 32.
Litt om paret han hadde lest i bladet, der den ene ble syk.

Kilde: Takk for leseeksemplar

 

Hjernen er stjernen av Kaja Nordengen

 

Tittel: Hjernen er stjernen – Ditt eneste uerstattelige organ

Forfatter: Kaja Nordengen

Illustratør: Guro Nordengen

Forlag: Kagge/Lydbokforlaget

År: 2017

 

Fra forlaget

Kan du spise «hjernemat» for å huske bedre? Kan hjernen trenes opp? Kan du aktivisere deler av hjernen du ikke bruker? Kan du smile deg glad? «Hjernen er stjernen» innvier deg i alle hemmelighetene om ditt mest utrolige organ. Hjernen din gjør deg til den du er. Den lærer, den forelsker seg og den tolker kompliserte mønstre. Men hjernen lokker deg også til å ta dårlige valg og den belønner avhengighet. Hvorfor gjør hjernen som den gjør? Det ligger store muligheter i å vite hvordan hjernen virker, og her gir lege og hjerneforsker Kaja Nordengen deg innsikten du trenger. Med forord av May-Britt Moser, nobelprisvinner i medisin, og illustrasjoner av Guro Nordengen.

 

Min opplevelse

For en interessant bok. Det er forsket en hel del på hjernen vår. Det virket som denne boka oppsummerte alt på et folkelig språk. Den var delt inn i kapitler som konsentrerte seg om temaer. Selv hørte jeg boka på lydbok og gikk glipp av illustrasjonene. Likte den pedagogiske oppbyggingen.

Det er egentlig 12 kapitler. Innenfor disse er det flere underkapitler som omhandler samme tema. Ta f.eks. nr. 4 som er hjernens GPS. Der lærer vi om gitter i hjernen og om hvordan hjernen hjelper oss å finne frem. Det er forskjell mellom kjønnene om hvordan vi finner frem og forklarer veien til fremmede.

Etter at boka var ferdig hørt, måtte jeg på biblioteket og bla i boka. Heldigvis var den ledig. Ville med selvsyn se illustrasjonene. Det var også der jeg fikk se oppbyggingen.

Anbefaler boka for alle. Hjernen er virkelig et uerstattelig organ.

Menneskeham – de henrettede i Norge 1765-1771 av Torgrim Sørnes

Tittel: Menneskeham – de henrettede i Norge 1765-1771

Forfatter: Torgrim Sørnes

Forlag: Forlagshuset Commentum

År: 2018

 

Fra forlaget

Mellom 1765 og 1771 ble 23 mennesker henrettet her i landet. De ble halshugget med øks eller sverd, brent på bål eller radbrukket. Mange fikk hodene spikret fast på staker og kroppene lagt på steile og hjul. Straffene var brutale, men det var også forbrytelsene – fedre voldtok døtre, kvinner myrdet sine nyfødte barn, tjenere drepte sine herrer, tyver stakk ihjel politifolk, ektefolk kvalte hverandre. Det ble brukt sten, knyttnever, kniv, arsenikk og tau. Dette er deres saga.

Min opplevelse

Flesteparten av skjebnene som er beskrevet i boka er om kvinner som er kommet i «uløkka». Å få barn utenfor ekteskapet var en stor synd. Kjærlighetsakten tilhørte ekteskapet. Flere av kvinnene i boka åpnet seg til mannen etter å ha lovet dem giftermål. Når jenta var blitt gravid stakk mannen av eller nektet et hvert kjennskap til henne.

Å føde i dølgsmål må i tillegg til en vond og smertefull opplevelse være noe av det verste en må i gjennom, for så i ettertid drepe barnet en nettopp hadde født. Ble hun avslørt, måtte det rettsak til. Sakene måtte gjennom flere rettsinstanser før Kongen i København satte sitt endelige punktum og gav ordre om henrettelse Det ble dødsstraff for ting de i dag får en klapp på skulderen og beskjed om ikke gjøre igjen. Kvinner vil i dag ikke drepe barnet sitt, få hjelp til å oppfostre det. Kanskje en historisk time i gammel rettslære kan hindre ungdom å komme skjevt ut.

Menneskeham er langt fra en lettlest bok. Det er mange sitater fra gamle dokumenter som er skrevet på dansk/norsk og til dels litt vanskelig å forstå. Det har tatt noen uker å få lest denne boka.

Forfatteren kom ut med Bøddel i 2015. Må innrømme at jeg likte den boka bedre. Den fulgte en bøddel i hans liv og levnet. I boka Menneskeham  er handlingen fra den dødsdømtes side.

På slutten av boka er det en litteraturliste for hvert kapittel. Ved å se denne, ser en for et grundig forarbeid som er gjort. All honnør til Torgrim Sørnes

 

 

 

 

Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar

Tittel: Tante Ulrikkes vei

Forfatter: Zeshan Shakar

Forlag: Gyldendal

År:  2017

 

 

Forlagets omtale
«Svarting, muslim, fra Stovner.»

«Det skjer ikke da. Jeg liker ikke skriving. Hvert fall ikke skrive dagbok ass. Det er for kæber, mann. Jeg snakker isteden ass. Men ok, ja ass, jeg er Jamaal. Svarting, muslim, fra Stovner, T.U.V, Tante Ulrikkes vei, du veit, representerer alltid.» «Det er tradisjon å kalle den førstefødte Mohammed, og Profeten er alle muslimers forbilde, men liksom, de som er så opptatt av at jeg skal komme ut dit og få en fin jobb og alt det der, jeg skjønner ikke hvorfor de ga meg det navnet.» Det er Norge på 2000-tallet. To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo. Foreldrene hadde et håp. Selv står de midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, mellom vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef.

Min opplevelse

Da er den siste boka som var nominert til bokbloggerprisen hørt. Glad jeg valgte lydbok, da det ville det tatt lengre tid å få lest den. Er ikke så flink med «kebab-norsk»

Det er utrolig mange som har skrevet i sosiale medier at de har likt boka og anbefalt andre å lese den. Enig med alle sammen, det var en god bok om oppvekstsvilkår på Stovner. Ikke at jeg er noen ekspert, boka var nok så nyansert. På lydfila var det to fortellerstemmer, en for Mo som snakket normert norsk og den andre for Jamal som pratet i slæng.

Selv Mo som var som helt andre ungdommer møtte på rasisme på sin vei. På skolen fordi han var så flink, på universitetet fordi han var pakistaner. Det var vanskelig å bli kjent med andre. Det toppet seg da han kom hjem fra ferie i Spania sammen med kjæresten og ble holdt igjen ved ankomst. Ble beskyldt for å ha falsk pass og søke asyl.

Dette er en bok jeg gjerne anbefaler videre. Det finnes på nettet masse omtale.

Kilde: Kjøpt selv

Winter i verdens rikeste land av Janne S. Dragensholt

 

Tittel: Winter i verdens rikeste land

Forfatter: Janne S. Dragensholt

Forlag: Lydbokforlaget

År: 2016

 

Fra Forlaget

Ingrid Winter er tilbake, og med henne den kaotiske familien, den håpløse arbeidsplassen, det altfor dyre huset som bare byr på problemer, og som om ikke det var nok:

Den Perfekte Familien flytter inn ved siden av, og Ingrids gamle morfar er i ferd med å miste grepet fullstendig. Samtidig er Ingrids indre demoner alltid beredt til å gjøre en vanskelig situasjon enda litt vanskeligere.

«Winter i verdens rikeste land» er en frittstående oppfølger til «Ingrid Winters makeløse mismot», som for alvor satte Janne S. Drangsholt på humorkartet, og Henriette Steenstrup tok ut opsjon på filmrettighetene allerede før boken var utgitt. Amazon har kjøpt verdensrettighetene til boken.

Min opplevelse

Etter å ha lest at denne boka var morsom, fikk jeg lyst til å høre denne. Vedkommende som skrev på facebookgruppen «Hva leser du akkurat nå», hadde hørt den. Den var som beskrevet, morsomt skrevet i all sin enkelhet. Om tidstyver på jobb, om tiden som ikke strekker til også på hjemmebane. Om det å leve over evne for å passe inn i nabolaget. Kan minne litt om nrk-serien «Side ved side». Skal absolutt høre/lese mer fra denne forfatteren.

Boka har fått mange fine anmeldelser

Kilde: Lånt på biblioteket

 

Hvit Kystantemum av Mary Lynn Bracht

 

Tittel: Hvit Kustantemum
Org. tittel: White Chrysanthemum
Forfatter: Mary Lynn Bracht
Forlag: Gyldendal
År: 2018

 

Fra forlaget

Korea, 1943. Hana har levd hele livet sitt under japansk okkupasjon. Hun er haenyeo, kvinnelig havdykker, og har en selvstendighet de færreste kvinner kan gjøre krav på selv i våre dager. Alt endrer seg den dagen Hana redder sin yngre søster fra en japansk soldat. Hana blir selv blir fanget og transportert til Mandsjuria, en japanskokkupert del av Kina, der hun tvinges til å bli «trøstekvinne» i et militærbordell. Men havdykkerne er sterke og kraftfulle kvinner. Hana skal finne veien hjem.

Sør-Korea, 2011. Emi har i over seksti år forsøkt å fortrenge hva søsteren ofret for henne, men hun må forholde seg til fortiden for å finne fred. Hun ser at hennes barn og hennes eget land heles fra krigens sår – men kan hun selv komme seg hinsides traumene og finne tilgivelse?

Min opplevelse av boka
En krigshistorie som ikke kommer i krigshistorien når den skrives etter alle kriger som finnes rundt i verden, nemlig overgrepene av kvinnene.

Annet hver kapittel var om Hanas lit i 1943, mens Emi sitt blir dokumentert fra 1943 til 2011. Historiene er nydelig fortalt. Det er langt fra noen kjærlighetshistorie, men en får lære litt om koreansk historie.

Emis søster forsvant i 1943 da Korea var okkupert av Japan. Det hadde det vært siden 1910. japanerne gjorde alt for å tvinge koreanerne til å bli japanske. All tradisjonell kultur ble forbudt På skolen ble det kun undervisk i japansk. Hanna sluttet skolen for å bli en haenyeo. Yrket går i arv fra mor til datter. De dykker etter østers og andre skalldyr året rundt! Emi savnet søsteren sin, og lette etter henne hele livet.

Hana Blir kidnappet på stranden en dag og ble japansk “trøstekvinne”, det vil si en kvinne som skal være tilgjengelig for japanske soldater 10 timer 6 dager i uka. En soldat har 30 minutter til rådighet, altså 20 stykker i løpet av dagen. De kan vel ikke kalles prostituerte, da de ikke fikk betaling.

Anbefaler virkelig å lese Myry Lynn Bracht debutbol.

Takk til forlaget for leseeksemplater.

 

Flammer i natten av Lillian Bergljot Fredriksen

Tittel: Flammer i natten

Forfatter:  Lillian Bergljot Fredriksen

Forlag: Forlagshuset Publica

År: 2018

 

 

Fra forlaget

Kroppen ristet av redsel. De store øynene stirret vettskremt mot sambygdingene der ute på Øysletta. Flammene strakte seg som slikkende tunger mot den mørke himmelen og sendte et regn av rødgule gnister gjennom luften. Bøddelen sto klar med den nyslipte øksa. Klar til å hugge av henne hodet. En kvinne sto i bakgrunnen. Det var en usigelig pine å se på. Likevel ville hun være der og støtte det mennesket hun elsket så høyt, i det som ville bli hennes siste reise.

 

Min opplevelse

Det er en hendig liten bok på 192 sider. God å ta på og holde i.
Starter med et forord som forklarer hvorfor og hvordan boka ble til. Neste er om hekseprosessene  i Norge og om trolldom og overtro. Så litt om stedet handlingen utspiller seg. Når handlingen starter er det rett på den siste rettsaken og halshuggingen.

Så tas vi med 43 år tilbake i tid og blir kjent med Astrid som var blitt 16 år og fremdeles ikke gift. Hun elsket naturen og var mye ute. Foreldrene ville gifte henne bort, men hun ville ikke. Det var ikke enkelt å være ung jente for 400 år siden og foreldrene bestemmer hvem du skal dele livet med. Resten av boka handler om Astrids liv frem til rettsaken som boka startet med.

Anbefaler boka, klarte nesten ikke å legge den fra meg før den var ferdiglest.

Takk til forlaget for leseeksemplar

 

1968 året da kjærligheten blomstret og verden sto i brann av Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen

 

Tittel: 1968 året da kjærligheten blomstret og verden sto i brann

Forfattere: Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen

Forlag: Font

År: 2018

 

Forlagets omtale

1968 var breddfullt av dramatiske hendelser og omveltninger i store deler av verden. Mange husker kanskje best drapene på Martin Luther King og Robert Kennedy, invasjonen i Tsjekkoslovakia, opptøyene i Paris, Tet-offensiven under Vietnamkrigen … men det var også året da musikalen Hair og filmen 2001: En romodyssé hadde premiere. Og i Norge giftet daværende kronprins Harald seg med Sonja, mens Phillips bekreftet det første oljefunnet i Nordsjøen. En rekke andre store og små begivenheter skulle også komme til å sette sitt preg på 1968. Journalistene og forfatterne Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen har dykket ned i disse historiene fra vår ganske nære fortid, og gir oss i denne boken et nostalgisk og lærerikt gjensyn med hendelser vi fremdeles påvirkes av, på godt og på vondt.

Min opplevelse

Tenk at det var så lenge som 50 år siden 1968 og jeg var en tenåring. Må vel innrømme at å følge med på nyhetene ikke var det daglige gjøremålet for en ungsom.Som den Beatles fan jeg var, så ble kapitlet om dem kun reprise. Bodde langt nord i landet og vi hadde både radio og TV, selv om det ikke var en selvfølge.

synes boka var fint bygd opp med hendelsene inndelt i egne kapitler. Det ble både mimring og læring. Det var jo i 1968 en veldig spent politisk spenning i verden. Det var bare 23 år etter 2. verdenskrig og Europa var delt i to. Sovjet invaderte Tsjekkoslovakia og jeg husker hvor spent den hendelsen var. Her er det forklart utførlig hvorfor detter hendte. Krigen mellom Sør- og Nord-Korea var ikke over, det var kun signert en våpenhvile. Fredsavtalen er ennå ikke signert, de to landene har kommer i forhandlinger.

Har gjort noe jeg ikke bruker å gjøre før min betraktning av boka er ferdig. nemlig å lese en anmeldelse av boka. Den ble ikke godt mottatt. Heldigvis hadde jeg startet med lesingen.

Var på forfattermøte på Lillestrøm kulturhus den 15. mai. Veldig interessant, spurte når ordet ble fritt om hvorfor det bare var ett bilde pr. kapittel. Det må da finnes mange fra den tiden. Fikk til svar at det var forlagets velg. Det var i hvertfall to hyggelige personer som tok seg tid til publikum. Satt ikke slik at jeg tok bilde, men de signerte boka.

Anbefaler boka og ikke minst til de i skoleverket. Her er begrunnelsene godt forklart.

Takk til FONT forlag for leseeksemplaret.

 

 

Perlesøsteren av Lucinda Riley

 

Tittel: Perlesøsteren

Org. tittel: The Pearl Sister

Forlag: Cappelen Damm

År: 2018

 

Omtale fra forlaget

Bok nummer fire i den fascinerende og spennende serien De syv søstre

CeCe har alltid følt at hun ikke passer inn. Etter at søstrenes far – den mystiske Pa Salt – er død, og søsteren Star har funnet den store kjærligheten, kjenner hun seg ekstra ensom.

Hun slutter på kunstutdanningen for å finne sitt biologiske opphav. Det eneste sporet hun har er et gammelt fotografi og navnet på en kvinnelig pioner som bodde i Australia for over hundre år siden.

Hundre år tidligere får Kitty McBride, en prestedatter fra Edinburgh, muligheten til å reise til Australia som ledsagerske. Her møter hun sin skjebne i form av tvillingbrødrene Drummond og Andrew – den ene vilter og ustyrlig, den andre ambisiøs arving til en formue basert på perlefiske.

Når CeCe kommer til Australia, er det noe dypt inne i henne som påvirkes av energien i området og den gamle aboriginkulturen. Kreativiteten våkner og med hjelp fra de hun møter på reisen, begynner hun å tro at dette enorme kontinentet kan tilby henne noe hun ikke trodde var mulig: en følelse av å høre til.

Min opplevelse

Det er ikke å komme i fra at jeg har blitt hektet på serien om de syv søstre. Boka kom ut i januar og endelig sist uke kom den ut på lyd. Det ble en koselig helg som gikk med til å lytte til Perlesøsteren.

Boka er bygd opp på samme lest som de foregående i serien. Starter med å presentere hvilken søster som er hovedpersonen og så hennes reise frem til målet. Da skifter forfatteren tid og tar oss med bakover i tid. Denne gangen var navnet kjent, da CeCe hadde fått dette med papirene. Nå fikk vi også forklaringen på hvorfor CeCe hadde midler til å kjøpe seg leilighet i London.

Hun traff en del hyggelige mennesker på sin reise til Australia. Det kom tidig frem hvordan hun fant slektningene sine. Vi får nå et innblikk i hennes reise fra å være usikker kunstner som ikke stolte på seg selv, til å bli sikker på sin identitet.

Anbefaler virkelig å lese serien.

De syv søstre
Stormens søster
Skyggesøsteren

 

Den lange reisen til St. Croix. Bind 1: Ferdinand av Else Skranefjell

Tittel: Den lange reisen til St. Croix. Bind 1: Ferdinand
Forfatter:
Else Skranefjell
Forlag: Publica
År: 2018

 

Fra forlaget

Ikke mange i dag vet at Danmark-Norge på 1700-tallet hadde tre koloniøyer i Karibien, der det ble dyrket sukkerrør. Dette arbeidet krevde fysisk styrke utover det man den gangen mente kunne forventes av hvite menn. Danmark-Norge kjøpte slaver fra Vest-Afrika, og disse ble tvangsskipet til de tre koloniøyene.
Romanen gir oss et gripende innblikk i vår ukjente fortid. Vi møter den dansk-norske embetsmannen Ferdinand, som får ansettelse hos generalguvernøren på slaveøya St. Croix. Han blir kjent med et samfunn med en liten hvit overklasse som hersker over ti ganger så mange slaver. Ferdinands tro på opplysningstidens idealer om frihet, likhet og brorskap blant mennesker må vike for det systemet han etter hvert blir en del av gjennom de seksten årene han bor på St. Croix.
Vi møter også Elisabeth, hans unge, karibiske kone, som aldri har vært utenfor St. Croix, men som forårsaker at det blir etablert en navneforbindelse mellom øya St. Croix i Karibien og nåtidens bydel St. Croix i Fredrikstad.

 

Min opplevelse

Jeg er av sjels år og alder. Vi fikk i en bisetning vite at Danmark fraktet slaver fra Afrika og til Amerika, men Danmark-Norge var i union, men hvem tenkte da på den konsekvensen. Den lange reisen til St. Croix tar nettopp for seg denne båttrafikken. Handelsvarer til Gullkysten, slaver til St. Croix og sukker tilbake til Danmark.
Fredrik, hovedpersonen i boka er fra Christiansand, der faren var toller. Til tross for at faren gikk falitt og tok livet sitt, fikk han en viss form av utdannelse. Først som skriver til biskop Gunerius i Trondhjem og litt juss i Kiøbenhavn. Han fikk så en stilling på koloniøya St. Croix og på veien dit traff han Carlos og Jens. Disse ble gode venner på overfarten. I Norge var Fredrik av en fin familie og de var bemidlet, men ved farens død måtte de eldre søsknene trå til overfor moren. Fredrik var yngst og ikke ferdig med skolegangen da det skjedde. Vi får også litt kjennskap til livet på en Hacienda i Spania kan ha vært for Carlos. Vil ikke røpe mer av bokas handling. Jeg likte boka veldig godt og ser at den er første bind av en serie. Gleder meg til fortsettelsen. Boka er interessant på mange måter. Den beskriver godt leveforholdene på 1700-tallet i alle land vi er innom. Språket er godt.

Forfatteren har gjort grundig Research ser en fra kildelisten på slutten av boka.

Anbefaler virkelig denne boka.

Takk til forlaget for leseeksemplar