Verdens beste bygd av Arto Paasilinna,


Tittel: Verdens beste bygd
Org.tittel: Mallman paras kylä
Forfatter: Arto Paasilinna
Forlag: Aschehoug
År: 2016

Fra forlaget
Asser Toropainen ligger på dødsleiet med dårlig samvittighet etter å ha satt fyr på flere kirker. Nå vil han at barnebarnet Eemeli skal gjøre opp for hans synder ved å grunnlegge en Dødskirkestiftelse og bygge en kirke i stedet for de han har brent. Den fantastiske stavkirken lokker til seg alle slags mennesker, og etter hvert utvikler et underlig lite samfunn seg.

Og mens Europa går til grunne og USA drukner i sin egen skit, bryter verdenskrigen ut. Forholdene er ikke ideelle i Finland heller, men livet i det lille kirkesoknet ved Ukkosjøen preges av langt mer fornuft, selv om Eemeli får nok av problemer på nakken.

Min opplevelse av boka
Å komme inn i Paasilinnas fantasi har alltid vært morsomt. Til i dag er det kun en bok jeg ikke har likt, før nå når han har gitt seg hen til sci-fi. Boka kom ut på orginalspråket i 1992. Måtte finne det ut da det i boka henviste til år som var nær i tid og opp til begynnelsen av 2020-tallet. At Paasilinna har fantasi er vel alle enige om. Det skulle nå ha vært utbrutt den 3. verdenskrig.

Den såkalte Dødskirkestiftelsen fant et vakkert sted å bygge kirken sin. Startet byggingen og med den kom jo håndverkere og andre folk til stedet. Det lå noe øde til. Det kom flere og flere og bosatte seg der. Fikk assosiasjoner til Øystein Sundes sang «Danske med campingvogn» Det blir et lite samfunn for seg selv i Finland. De var selvberget. Hadde mer enn nok mat når resten av Finland sultet. Alt hadde de felles, i ren sosialistisk stil.

Etter at 3. verdenskrig var slutt, kom det en komet som ble nøye overvåket. At verdens beste bygd fremdeles består er vel ingen hemmelighet.

Synes ikke denne boka var så morsom som mange av de andre bøkene Passilinna har skrevet.

Kilde: Lydbok fra biblioteket

Andre som her skrevet om boka:

erikvalebrok   (fant bare en utenom salgssteder)

 

 

1000 piskeslag – fordi jeg sa det jeg tenkte av Raif Badawi

Tittel: 1000 piskeslag fordi jeg sa det jeg tenkte
Org.tittel: Alf jalda
Forfatter: Raif Badawi
Forlag: Gyldendal
År: 2016

Fra forlaget
Bloggeren Raif Badawi ble dømt til 10 års fengsel og 1000 piskeslag for å ha kritisert islam og det saudiarabiske regimet. 50 piskeslag fordelt på 20 uker. Hva var det han sa som de konservative herskerne ikke tålte?

Badawi utfordret saudisk tenkning rundt religiøse, moralske og sosiale temaer da bloggen hans ble stengt og han havnet i fengsel. I denne pamfletten er noen av Badawis viktigste tekster samlet, slik at leseren selv kan se hva det er Badawi er anklaget for.

Saudi-Arabia nevnes stadig oftere som både arnested for terror og religiøs ekstremisme. Dødsstraff og pisking for kritikere av regimet forekommer jevnlig. Mange vestlige land – deriblant Norge – blir jevnlig klandret for sin unnfallenhet i møter med saudiarabiske myndigheter. Både Amnesty International og PEN har engasjert seg i Raif Badawi og andre saudiarabiske samvittighetsfangers kamp for ytringsfriheten.

Utarbeidet i samarbeid med Constantin Schreiber.

Forord av Knut Nærum.

Min opplevelse

Det er ikke alle land som har ytringsfrihet. Saudi-Arabia er ett av dem. Raif Badawi hadde en blogg hvor han satte på trykk sine tanker på hvordan religionen praktiseres i landet hans. Særlig kommer det frem på en godt skjult måte at kvinner er undertrykt. De må skjule ansiktene sine i offentligheten. Hans bestemor hadde fortalt ham at for 30 år siden jobbet kvinner og menn side om side i jordbruket. Ingen dekket seg til i hennes landsby. Han tar også opp at også kvinner har behov for å jobbe for å få mat på bordet. Påpeker at i Koranen står det ikke noe om at kvinner skal dekke seg til og ikke skal kunne be i samme rom som menn. Der står det til og med at de før i tiden vasket seg fra samme fat og bad sammen. Det er synd at forfatteren ble fengslet på grunn av disse tekstene, de var ikke så sterke. Nydelig skrevet.

«Boka» fant jeg på  eBokBib. Det tar ikke lang tid å lese den.

Fant masse på nettet om forfatteren, men det var at han var fengslet i 10 år og 1000 piskeslag fordelt på 50 hver uke. Etter at vesten fikk vite om straffen og protesterte, er de utsatt.

 

 

 

Jane Ashsland gradvise forsvinning av Nicolai Houm

Tittel: Jane Ashslands gradvise forsvinning
Forfatter: Nicolai Houm
Forlag: Tiden
År: 2016

Forlagets omtale
En amerikansk kvinne våkner alene i et telt i den norske fjellheimen. Utenfor er det tett tåke og kuling. Mobiltelefonen er utladet. Hun har verken kart, kompass eller mat.

Hun har egentlig kommet til Norge for å oppsøke fjerne slektninger hun aldri har møtt. Da besøket skjærer seg på alle tenkelige vis, tar hun kontakt med en zoolog hun tilfeldigvis møtte på flyet. Hun ender med å følge med ham på moskusvandring i Dovrefjell, men også her går det meste galt.

Ut av tåken tegner det seg gradvis et bilde av en fortid, en personlig katastrofe, en desperat jakt på ny mening. For selv den som har mistet alt, har noe å tape.

I Jane Ashlands gradvise forsvinning viser Houm stor psykologisk innsikt og tegner et sjeldent sorgportrett det er vanskelig å forbli uberørt av.

Min opplevelse
Boka er på kortlista til bokbloggerprisen, synd. Den apelerte ikke til meg. Avbrøt når omtrent halvparten var lest.
Andre må øyensynlig ha likt den veldig godt.

60 damer du skulle ha møtt av Marta Breen og Jenny Jordahl

Tittel: 60 damer du skulle ha møtt
Forfattere: Marta Breen og Jenny Jordahl
Forlag: Forlaget Manifest
År: 2016

Forlagets beskrivelse
8 av 10 biografier som kommer ut i Norge i dag, handler om menn. 87 prosent av alle omtalte personer i de vanligste svenske lærebøkene er menn. I visse skolebøker er det flere navngitte nazister enn kvinner…

Marta Breen (forfatter) og Jenny Jordahl (illustratør) synes det var deprimerende å innse at historiene om mennesket i så stor grad blir fortalt med kvinner i en evig birolle. De har derfor laget sin egen historiebok – og det i tegneserieform!

Her kan du bli kjent med fascinerende personligheter som krigsreporter Lise Lindbæk, presten Ingrid Bjerkås, samepionér Elsa Laula Renberg, kommunist Ellisif Wessel, jazzsanger Radka Toneff, ostegründer Synnøve Finden og 56 andre gode kvinnfolk.

Breen og Jordahl har tidligere samarbeidet om boka «F-ordet. 155 grunner til å være feminist» (Manifest, 2015), som nylig ble tildelt Kulturdepartementets fagbokpris for ungdom.

Min opplevelse
Denne boka er jokeren i kortlisten på bøker som var nominert til Bokbloggerprisen for 2016. For min del har jeg aldri som voksen lest en tegneseriebok i hardcover. Det tok ikke så lang tid heller. Om jeg husker alle damene som e portretert er usikkert. Mange var kjente, andre var damer jeg ikke hadde hørt om. Sikkert fordi som det står i innledningen; historien handler om menn. Innledningen er også tegneseriestriper. Lånte boka på biblioteket. Planen var å sitte der og kose meg med den og ikke ta en med hjem. Lørdag på biblioteket er ikke stedet for rolig lesing. Den ble med hjem til godstolen. Om jeg vil anbefale boka? Ja, alltid interessant å lese om damer som har gjort seg bemerket i historien. Bakerst i boka var det en tidalinje hvor damene står oppført i rekkefølge på når de gjorde bragdene sine.

Kilde: Biblioteket

Andre som har skrevet om boka
Artemisas verden
Dagsavisen
Elikkens bokhylle
nrk
Tine

Og til slutt kom Paulette av Barbara Constantine

 

Tittel: Og til slutt kom Paulette
Org.tittel: Et puis, Paulette
Forfatter: Barbara Constaine
Forlag: Bazar
År: 2017

 

 

 

Fra forlaget
Enkemannen Ferdinand har en gård på landet, med masse plass etter at sønnen og hans familie flyttet til byen. Da en storm ødelegger taket til naboen, inviterer han henne og det griske eselet hennes til å bo hos ham. Midlertidig, selvfølgelig.
Etter hvert flytter flere inn og danner er slags kollektiv på gården. Den nyslåtte enkemannen Guy, de gamle søstrene Lumière, som blir jaget ut av huset sitt, et par villfarne studenter og noen dyr. Inntil en siste ubuden gjest truer med å velte lasset…

En sjarmerende bok om vennskap, generøsitet og omtanke på et bakteppe av pastis og provencalsk landsbyidyll.

Min opplevelse
En søt liten roman om å ta vare på hverandre. Ferdinand, ved hjelp av naboens hund, finner Marceline halvdød i et gammelt hus og det luktet gass. Han tok henne med seg hjem.

«Siden ingen noen gang har kommet tilbake fra den andre siden og sagt det er bedre der, er det kanskje best å ikke forhaste seg med å stikke av, eller hva Marceline? Det er faktisk viktig å vente» s.21.

Det var barnebarna til Ferdinand som spurte ham om ikke hun kunne flytte inn inntil taket hennes var reparert. Morfaren til barna mistet kona si og ble helt satt ut, sluttet å spise og sluttet med personlig hygiene. Ferdinad som har et stort hus, mener det er bedre at han kommer hjem til ham og Marceline for å bo en liten stund. Slik ble de flere og flere. Ungdommene kom til da de trengte mer hjelp.

Boka har vært på bestselgerlistene i flere land i Europa.  Absolutt en bok jeg vil anbefale.

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

Andre som har skrevet om boka:
Fant ingen

 

Um sakne springe blome av Catherine Blaavinge Bjørnevog

 

 

Tittel: Um sakne springe blome
Forfatter: Catherine Blaavinge Bjørnevog
Forlag: Samlaget
År: 2016

 

 

 

Omtale fra forlaget

Mørk og mytisk sørgjesong fortald i eit heilt særeige lyrisk språk.

I Um sakne springe blome ventar ei kvinne på ein mann. Er det ho sjølv som er skuld i fråværet hans, i at ho sit åleine med barna, og at ho også mistar dei, eitt etter eitt? Kva har ho gjort for å fortene denne straffa? Kvinna vev ei forteljing, utanfor tid, der håp kjempar mot sorg og undergang.

Debutboka til Catherine Blaavinge Bjørnevog tek lesaren inn i eit mørkt univers, prega av folklore og mytologi. Dikta utmerker seg gjennom eit heilt særeige språk som kan minne om gammalnorsk og ymse norske målføre. Dei skaper ein suggererande rytme som byssar og lullar og sørgjer.

Min opplevelse
Denne boka med lyrikk er på årets kortliste for bokbloggerprisen for 2016.
Fikk sjokk da jeg åpnet boka i bibliotekets eboksamling. Hva var dette for et språk? Hvilken norsk dialekt kunne dette være? Leste høyt for meg selv for å samtidig høre teksten. Fikk ikke med meg alt, men fikk vel med essensen av handlingen som er fortalt av forlaget. Boka er inndelt i flere bønner.
E ber Ongen
E ber Ongen
E ber ei saks av guld
E ber og ber
E finn inkje at stigane
meist Ongen veit

Bærer ho ungene eller ber ho for dem?

Tror at den beste opplevelsen er å høre bønnene lest av en som kan lese denne dialekten.

Andre som har skrevet om boka
Beathesbokhjerte
Ellikkensbokhylle

Du er så lys av Tore Renberg

 

 

 

Tittel: Du er så lys
Forfatter: Tore Renberg
Forlag: Oktober
År: 2016

 

 

Fra forlaget
Kva kan vi eigentleg vite om livet til dei andre?

Det er eit nytt år i den lille bygda. I gata til Jørgen og Vibeke kjem det glede og endring når ein familie på tre flyttar inn i nabohuset. Faren Steinar er noko for seg sjølv, det står liksom ein eigen vind om han.

Dei to familiane blir gode vener, men når fedrane reiser på fotballtur til London saman, får Jørgen sjå noko som gjer han uroleg. Det viser seg at Vibeke kjenner på den same uroa. Kven er Steinar? Kva held han på med? Kva er det som gøymer seg i krafta hans?

Min opplevelse
Dette er en bok som er på kortlista til Bokbloggerprisen 2016. Hadde ikke fått lest den i løpet av 2016, så nå var tiden inne. Handlingen var om to familier som ble naboer og fikk litt å gjøre med hverandre. Denne boka er skrevet på nynorsk, hørte den på lydbok lest av forfatteren selv.

Selv likte jeg ikke settingen i boka. Tvang meg til å høre den ferdig. Som mange andre har skrevet, så har de likt den veldig godt, men denne var ikke «mine cup og tea» som engelskmennene sier.

Kilde: Lånt lydbok på biblioteket.

God sesong for leppefiskere av Øystein Sunde & Stian Carstensen

Tittel: God sesnong for leppefiskere
Forfattere: Øystein Sunde & Stian Carstensen
Forlag: Bazar
År: 2017

Forlagets omtale
Etter årevis på veien har musikerkompisene Øystein Sunde og Stian Carstensen opparbeidet seg en anselig samling bilder av skilt og plakater, faksimiler og annonser fra norske lokalaviser. I denne boka presenteres et utvalg av disse bildene med kommentarer av Sunde/Carstensen. Resultatet er et lite stykke Norge som du aldri har sett det.

Min opplevelse
Tidlig en morgen mens jeg var i Spania var Øystein Sunde på frokost-TV og fortalte om boka si. (Det er norske kanaler tilgjengelig på Costa Blanca kysten).  Jeg visste da at den lå i postkassa og ventet på meg til jeg kom hjem. Bladde litt i den da den ble pakket opp, men jeg hadde en annen bok som måtte bli ferdig først. I forordet nevner forfatteren at kvaliteten på enkelte bilder kunne være dårlig. Det var riktig, men at en måtte utstyre seg med forstørrelsesglass burde det vel også ha stått. Boka er delt inn i flere kapitler, så som agurknytt, gastronomi og romantikk. Det er 13 kapitler. Alle vitsene er listet opp med «navn» først i kapittelet. Boka er trykket på høyglanset papir for sikkert å yte bildene best kvalitet.
Det var en morsom bok og latteren satt løst hos meg, selv om jeg satt alene og leste.

Det anbefales ikke å sitte på et offentlig transportmiddel å lese denne, folk vil se rart på deg.

Kilde: Leseeksemplar

Andre anmeldelser
Eidsvolls blad
Knut hammerø (blogg)

Ekslusivt forfattermøte

For et par uker siden kom det invitasjon fra Bazar forlag om at de skulle intervjue forfatterne bak boka Den hemmelige kvinnen av forfatteren Anna Ekberg. Det er hyggelig å bli invitert på Cappelen til Afternoon Tea.

Kakene, vinen og teen, smakte helt fortreffelig.

 

 

 

Det er to danske drenger som er skjult bak psydonymet Anna Ekberg. Forlaget ville ikke at de skulle skrive under egne navn, da publikum ville ha forventet noe annet. Tilblivelsen av navnet skjedde på en kirkegård i Stockholm. Navnet er satt sammen fra to gravstener. De fortalte litt om måten de arbeidet sammen og om kommende bøker. Selvfølgelig fortalte de også om selve bokas handling, men den gjemmer jeg til boka er lest og den skal blogges om.

Etter at arrangementet var ferdig, var alle invitert til å delta på Krimfestivalens arrangement på Centralteateret.

Anne Grosvold intervjuet på en fornøyelig måte forfatterne Peter Swanson, John Hart og Tove Alsterdal, før det ble teatersport av de som er best på dette, nemlig Helen Vikstvedt, Kim Haugen og Jan-Paul Brekke. Da de var ferdig kom vel kveldens høydepunkt, nemlig interjuet med Eirik Jensen. Deler av dette ble vist på nyhetene i dag morges.

 

Vel hjemme pakket jeg opp goodiebagen. Må vel betegne den som en påskepakke etter innholdet. Er i hvertfall klar for den nå med to nye krim/thrillerbøker, t-skjorte, kortstokk, yatzy, bagasjevekt, ny kopp og telysholder.

Boka Etter styrten av Michel Bussi fikk pris for beste oversatte krimbok i går. Gleder meg.

Orkansesongen og stillheten av Anne-Cathrine Riebnitzsky


Tittel: Orkansesongen og stillheten
Org. tittel: Orkansæsonen og stilheden
Forfatter: Anne-Cathrine Riebnitzsky
Forlag: Font
År: 2016

Fra forlaget
«Orkansesongen og stillheten» er en oppslukende og tankevekkende roman som tar for seg livets store temaer som tro, kjærlighet, sorg, drap og tilgivelse. Monica er en uvanlig prest. Beate, hennes gode venninne, er forsvarsadvokat. Monica er lykkelig gift og snakker med Gud. Beate var lykkelig gift, men har mistet sin mann i en trafikkulykke som hun føler seg delvis ansvarlig for. I løpet av et år krysser de to venninnene forskjellige menneskers liv: En guatemalansk tenåringsjente som er oppvokst på barnehjem, en mafialeder, en ung hasjdealer, en forelsket politimann og en godhjertet jeger med fingeren klar på avtrekkeren.

Min Opplevelse
Omslaget og omtalen om boka så veldig interessant ut. Det visste seg å være en bok med ettertanke. Monica og Beate er venner. Boka starter med at Monica står på farten til Guatemala, og at et ektepar kommer til henne like før reisen og lurer på hva de skal gjøre angående sønnen. Han er en av hovedpersonene i boka, en ung mann som har rotet seg borti noe han ikke skulle ha gjort.
Reisebeskreivelsen om reisen og om oppholdet i Guatemala kunne vært lengre. Flotte beskrivelser av folk og land, lengsler etter et bedre liv.

Tiden flyter i Rio Dulce. Folk kommer og går, men bortsett fra de to årstidene, den våte o den tørre, orkansesongen og stillheten, er alt i Rio Dulce som det pleier å være og har vært så lene hun kan juske. Ting gror og dør, vokser og velter. Leon er ferdig som kurèr. s. 112-113

Gjennomgangstemaet både i Danmark og Guatemala er smugling av narkotika. Leon som kurèr i Guatemala og Markus i Danmark. I tillegg får vi delta sammen med Beate på flere jaktturer etter rådyr med pil og bue. Spenningen med dette er virkelig godt beskrevet.Livet er ikke fullendt uten at kjærligheten er til stede. Beatehadde mistet mannen i sitt liv. Kommer kjærligheten til henne igjen? På slutten nøstes det hele sammen.
Kilde: Leseeksemplar

Andre som har skrevet om boka
Bentebing
Boktimmy
Elise Cathrin
Tine