Usynlighetens historie av Martha Batalha


Tittel: Usynlighetens historie
Org. Tittel: A vida invisìvel de Eurìdice Gusmào
Forfatter: Martha Batalha
Forlag: Pax
År: 2016

Fra forlaget
De to søstrene Eurídice og Guida vokser opp i et vanlig middelklassestrøk i 1940- og 50-årenes Rio de Janeiro. Eurídice er full av ambisjoner og ideer, og beundrer den livskloke storesøsteren. Men så en dag rømmer Guida med den rike kjæresten sin, til et liv som viser seg å bli noe ganske annet enn hun drømte om. Selv blir Eurídice gift og får to barn. Hun kjeder seg snart i rollen som husmor, og prøver å starte opp egne prosjekter, vil skrive kokebok og syr kjoler for nabolagets kvinner. Men hver gang setter mannen hennes en stopper for planene.

Mens Rio de Janeiro utvikler seg til en levende og moderne storby, kjemper de to søstrene for å bli sett og få leve sine egne liv i en mannsdominert verden.

Usynlighetens historie er et fargerikt portrett av Rio de Janeiro i dens storhetstid, av to begavede søstre og av de mange uforglemmelige menneskene som omgir dem. En fengslende og original debut full av humor, holdt i et lekent og elegant språk.

Min opplevelse
Det har vært veldig interessant å lese om Rio de Janeiro for over 60 til 70 år tilbake. Hvordan klasseskillet var og at det var mulig å komme seg fra fattig til middelklasse og til å bli veldig rik. Motsatt var også en stor mulighet. En av hovedpersonene, Eurídice, måtte hele tiden ha noe å henge fingrene i, Når barna ble store og begynte på skolen, fant hun stadig nye ting hun gikk helt og fullt opp i. Hun var en flittig sjel og fikk til mye, men ble stoppet av mannen sin hver gang. Parallelt får vi også vite hvordan det går med søsteren Guida.

Likte boka og anbefaler den.

Kilde: Leseeksemplar

Andre som har skrevet om boka
Kleppanrova

 

Badehuset av Christina Olséni og Micke Hansen


Tittel: Badehuset
Org. Tittel: Badhytten
Forfattere: Christina Olséni og Micke Hansen
Forlag: Kagge forlag
År: 2017

Fra Forlaget

Herlig kriminalkomedie fra svensk sommerparadis!

Tidlig en morgen tjuvspiller de gamle vennene Egon og Ragnar sammen med de to søstrene Elisabeth og Märta på Falsterbo golfbane. Det ser ut til å bli en herlig sommerdag, men golfrunden avbrytes tvert idet vennene gjør en skrekkelig oppdagelse. I bunkeren ved hull to ligger golfklubbens formann, Sven Silfverstolpe, død. Kan det være en av deres golfballer som har drept ham?

Stor forvirring oppstår, og Egon og Ragnar gjør hva de kan for å bringe orden i kaoset. For å skjule sin innblanding i Silfverstolpes død, bukserer de ham inn i golfbilen og kjører mot klubbhuset. Men ingenting går som planlagt, og snart har de satt i gang en hendelsesutvikling som er umulig å stoppe. Og dette er bare starten på en helt uvanlig sommer under Falsterbos skyfrie himmel.

«Badehuset» er en skrudd kriminalkomedie med varme og dramatikk, spenning og humor – skrevet av forfatterduoen Christina Olséni og Micke Hansen. Boka er den første i serien Mord i Falsterbo

Min opplevelse
Jeg har de siste par årene forsøkt å styre unna krim, men av og til begynner jeg på en bok uten å vite at det er en krimbok. Dette er en krimbok, men uten de voldsomme scenene. Den var heller uskyldig og morsom. Hadde morsomme poenger i fleng og dialoger mellom søte eldre mennesker. Som når Egon tenker dette om Elisabeth:

«Guess who’s here?» Elisabeth strenet energisk bort til Egon og Ragnar og fyrte av et blendende smil. Egon konstaterte at hun hadde bleket tennene igjen, om mulig i en enda lysere nyanse enn sist han traff henne. Ikke rart at tannlegen kjørte Bentley. Plasser kjæringa i fyret med åpen munn, så er det ingen som går på grunn i Falsterbo, tenkte han. s. 9

« Hva er en sånn avlshingst verdt? Han må jo være ekstremt inntektsgivende hvis et samleie koster to hundre og femti tusen?» s. 299

Det er slike små stikk gjennom hele boka. De eldre bruker politiet til mere enn politiarbeid. Når politihuset ligger i menighetshuset, blir de to betjentene brukt til mye annet enn politiarbeid. De eldre finner på så mye rart. Ødelegger vel mer enn de hjelper til med å løse mysteriet med hvorfor Silfverstolpe ble drept.

Får du sjansen til å lese denne boka, så ikke nøl, morsom og søt krim.

 

Kilde: tilsendt fra Kagge forlag

Fant ikke andre anmeldelser fra aviser eller blogger i skrivende stund.

 

Nidarosdomen av Atle Næss


Tittel: Nidarosdomen
Forfatter: Atle Næaa
Forlag: Gyldendal
År: 2011
Fra forlaget
Nidarosdomens historie strekker seg fra Olav den helliges død i 1030 til vår tid. I dette nye verket om Norges mest storslåtte bygning forteller Atle Næss om tilblivelsen av en katedral og menneskene som har gått inn og ut av den gjennom historien: steinhoggere, erkebiskoper og helgener, konger, pilegrimer og kunstnere. Boken er rik på artige anekdoter, eksentriske typer og sterke personligheter som kong Sverre, biskop Gunnerus og Gustav Vigeland. Nidarosdomen er like mye en norgeshistorie som fortellingen om en kirke.

Min opplevelse
Skulle reise med toget til Trondheim sist jul. NSB har en app der en kan laste ned lydbøker og podcaster. Det anbefales å gjøre det hjemme før en drar Til denne reisen fant jeg en lydbok om Nidarosdomen sin historie. Når en nå ser på ANNO på nrk1 som ble innspilt vegg i vegg med kirken, er en 6 år gammel bok virkelig aktuell.

Boka tar virkelig for seg historien om kirken, hvem som var biskop når det og det skjedde. Jeg vokste opp med å se kirken fa stuevinduene. Når bestefar var på besøk, skrøt han av å ha vært med på å legge koppertaket. Han gikk da i blikkenslagerlære . Kopperet er fra Røros og var ikke av beste kvalitet. Det jobbes fremdeles med vedlikeholdet. Stenen som ble brukt forvittres.

Bokstaver.no

Østlandets blad

 

 

Skyggesøsteren av Lucinda Riley


Tittel: Skyggesøsteren
Org. tittel: The Shaddow Sister
Forfatter: Lucinda Riley
Forlag: Cappelen Damm
År: 2017
Fra forlaget
Star er den mest gåtefulle av søstrene, og hun vil nødig gi slipp på tryggheten hun opplever i vennskapet med søsteren CeCe. Til slutt bestemmer hun seg likevel for å følge sporet faren har gitt henne for at hun skal finne opphavet sitt. Sporet fører henne til et gammelt antikvariat i London, og blir samtidig starten på en helt ny tilværelse.
Hundre år tidligere møter vi den sta og uavhengige Flora. Hun er lykkelig hjemme i Lake District, men krefter utenfor hennes kontroll fører henne til London og til en av sosietetsmiljøets største personligheter, Alice Keppel. Her blir hun en brikke i et spill der hun ikke kjenner reglene, men en dag møter hun en mystisk mann som avslører svarene Flora har vært på jakt etter hele livet.

Min opplevelse
Må innrømme at jeg er hekta på Lucinda Riley. Hun skriver gode «feel-good bøker». Historisk og samtid i samme bok godt flettet i hverandre. Selv vil jeg helst ikke lese bøker som hopper i tid. men Riley mestrer denne sjangeren på en utmeret måte. Som forlaget sier på sin omtale, skifter boka tid og tar oss med 100 år tilbake i tid. Den historien er også interessant, da Edvard 7. også kalt Teddy blant venner flettes inn i historien i 1910, året da han dør.

Star blir kjent med familien til eieren av bokantikvariatet. Hun blir godt likt av dem, kanskje en liker henne litt for godt? Hun tive sammen med den nye familien. Søsteren Cece blir sjalu på det nye bekjentskpet, så Star er litt i villrede på hva hun bør gjøre. Leve sitt liv eller søsterens.

En bok om vennskap, kjærlighet og lojalitet. Likte boka veldig godt.

Kilde: kjøpt på ebok

Andre som har skrevet om boka
Anettes bokboble
Tine sin blogg

Avisomtaler lå bak betalingsmur

Når månen står lavt av Nadia Hashimi


Tittel: Når nånen står lavt
Org.tittel: When The Moon is Low
Forfatter: Nadia Hashimi
Forlag: Korall
År: 2016

Fra Forlaget
Når ektemannen blir drept av Taliban, må Fereiba flykte fra Afghanistan med sine tre barn. Hun har bare ett håp om å overleve: å komme seg til søsteren i England.

Med falske papirer og hjelp fra fremmede de møter på veien, klarer de å komme seg til Iran, og videre til Hellas. Men på et travelt torg i Athen tar skjebnen en ny og skremmende vending når tenåringssønnen Saleem blir borte.

Min opplevelse

Boka starter med fødselen av Fareiba:

«Min skjebne ble beseglet med blod den dagen jeg ble født. Mens jeg strevde med å komme meg inn i denne kompliserte verden, oppgav min mor den og tok med seg mine sjanser til å bli en virkelig datter. Jordmoren klippet over navlestrengen og befridde min mor for alle forpliktelser overfor meg. Kroppen hennes ble hvitt mens min ble rosa; hun sluttet å puste mens jeg lærte å skrike. Jeg ble vasket, pakket inn i et teppe og hentet ut til min rfar som, takket være meg, var blitt enkemann.» s.15

Vi følger bokas hovedperson opp gjennom barneårene. Hennes kamp for å få gå på skolen. Hun misunte hennes halvsøstre. Hun måtte stelle hus og hage samt lage mat til resten av familien. Til slutt fikk hun sin sjanse ved å gjøre plikter før og etter skolen. Skolen ble gjennomført i rekordfart. Hun var dyktig og strukturert.
Så var tiden kommet dit hen at hun skulle giftes bort. Komplikasjoner måtte jo komme. Tidene i Afghanistan ble verre og verre for kvinnene når Taliban kommer til makten. De fikk ikke jobbe og bevege seg ute uten burka eller alene uten mannlig følge.
Det ble besluttet at Fareiba og barna skulle flykte til England. Reisen dit og alle strabasene tar resten av boka, ca. 2/3. Hennes sønn Saalem kommer inn i boka med egne kapitler når han har nådd puberteten. Den kan være hennes historie med hans øyne og hans egen reise.

Selv om boka kom ut på senhøsten, har jeg ikke sett at noen har flagget ut at de har lest den. Det er pussig for boka er god. Smussomslaget ser jo også spennende ut. En har sett bilder og filmsnutter fra flyktningerutene gjennom Europa, så det er lett å se for seg forholdene familien Waziri har opplevd.

 

Den klossete gutten av Keith Stuart


Tittel: Den klossete gutten
Org.tittel: A Boy Made of Blocks
Forfatter: Keith Stuart
Forlag: Cappelen Damm
År: 2016

Min opplevelse
Vi møter Sam, en autistisk gutt som fikk sine raseriutbrudd og hadde få ord. gikk på skolen, men trivdes ikke, da han ble mobbet både inne i klassen og ute i skolegården. Moren Judy som hadde gutten som jobb i 24 timer i døgnet. Jeg-personen Alex som jobber som finansrådgiver på et meglerfirma. Han og kona bestemmer seg for å gå fra hverandre, Alex mister både jobben og kona og står der uten noe som helst. Alex hadde ikke tatt del av Sams barndom, da han heller hadde vært på jobben utover ettermiddagen. Nå når han var arbeidsledig, måtte han ta mer ansvar. I bakgrunnen lurer Alex sin avdøde bror. Han bebreider seg selv for at han døde.
Alex søkte tilflukt hos sin beste venn Dan. En vet at handlingen foregår i England når noen som trenger trøst får servert universalmiddelet te.
«Teen er ferdig,» sier Dan ute i gangen. «Jeg trodde jeg hadde sjokoladekjeks, men det eneste jeg fant, var denne pakken med Rich Tea. Jeg vet ikke helt om de gjør samme nytten.»
han kommer til syne i døren, kikke ned og ser meg sittende på gulvet med beida i kors og hodet i hendene mens jeg hulket ukontrollert.
«Okei, greit,» sier han og setter tekoppen forsiktig ned på skrivebordet. «Jeg leter litt mer etter sjokoladekjeksen.»
Vi lar vær å drikke oss fulle. s.10

En annen barndomskamerat, Matt, har kone og fire barn. Hjemmet ders er i et et eneste rot forklart på en humoristisk måte:
» Men det beroligende er at hjemmet deres er like rotete som vårt. Verre til og med. Matt slipper meg inn i entreen som er en demilitarisert sone i lekeland. Delvis påkledde Barbie og Ken-dukker ligger strødd utover gulvet sammen med sine knøttsmå klær som om det var dagen derpå etter en speielt utsvenvende fest i en lekeutgave av Playboy Mansion. En Lego-modell av AT-AT fra Star Wars ligger sammenknekt i trappen og spyr ut byggeklosser på en lyserød Barbie sportsbil. Hundrevis av små plastsoldater danner tropper som utgjør en stor trussel mot barbeint fremrykking. I stuen har en stor sofa kapitulert mot en angrepsstyrke bestående av Beany Babies kosedyr»  S.59

Boka er full av slike morsomme beskrivelser av hverdagslige hendelser. Jeg likte skrivemåten, den humoristiske stilen som beskrev et alvorlig tema ved det å ha et barn som ikke er som alle andre. Den er også hjertevarm, da Alex finner ut hvem Sam egentlig er og begynner og forstå og elske ham.
Hva oversetteren har ment med tittelen på boka er uvisst, men jeg opplevde ikke Sam som klosset i betydningen av å være klossete. Det kan være fordi Sam elsket å bygge med klosser som det gjøres i dataspillet Minecraft.
Takk til forlaget som lot meg få lese denne interessante boken og få lært litt om hva autisme egenlig er.

Andre som har skrevet om boka

Heartart

 

Doktor Fredrikis kabinett av Jørgen Brekke

doktor-fredriks-kabinett
Tittel: Doktor Fredrikis kabinett
Forfatter: Jørgen Brekke
Forlag: Gyldendal/lydbokforlaget
År: 2014

Forlagets omtale
TRONDHEIM ANNO 1769:

Politimester Nils Bayer kjemper en daglig kamp mot sine indre demoner. Han har lovet Ingrid Smeddatter å holde seg unna de sterke drikker for å bevise sin kjærlighet og sine ærlige hensikter. Da liket av en ung kvinne blir funnet i skogen utenfor byen, griper han derfor begjærlig muligheten til å utfordre morderen med sin kløkt og innsikt.

Det uforklarlige mordet ryster Trondheims borgere, og kvinnene frykter for sine liv. Uroen tiltar da byens tidligere lege, stadsfysikus Fredriki, vender tilbake etter mer enn ett år i utlendighet. Han har med seg en mystisk søvngjenger med profetiske evner. Søvngjengeren vises frem på en av byens kroer, og kommer med en truende spådom.

Min opplevelse

Denne boka har stått på leselisten min i over 2 år, endelig ble det på tide.

Boka foregår i Trondheim i hustrig vintervær som den kan være i Trondheim, slaps og kulde i 1769. Starter med en forsvunnet pike som to soldater finner i Småbergan. Småbergan var min lekegrind som liten, så jeg så for meg skogen der den da sikkert strakk seg fra husene på Bakklandet og opp til festningen. Mye av handlingen utspant seg på et vertshuset på Bakklandet. Hvor det lå nøyaktig får vi ikke vite. Der ankommer stadsfysikus Frederiki som hadde vært i utlandet i ett år. Han hadde med seg et skap med en søvngjenger. Denne kunne forutsi fremtiden til folk, og folk lot seg lure. Flere mord til setter fart i politimesteren.

Slik forfatteren har beskrevet Trondheim for ca. 250 år siden er mesterlig. En fornemmer de smale veitene, luktene fra nattpottene som ble tømt ut vinduet. De kondisjonertes bruk av parfyme for å skjule luktene. Fattiglemmer som levde ute på tukthuset og deres levevilkår. Politimesteren gikk til gudstjeneste i Hospitalkirken. Kråker har også fått en sentral plass i boka.

Hvis en etter å ha lest denne, kan jeg anbefale boka Bøddel som også er lagt til Trondheim, men enda 100 når tidligere.

Kilde: lydbok på biblioteket

Andre som har skrevet om boka
Adressa
Bokbloggberit
Reading Randi
Tine
VG

 

Historia om det tapte barnet av Elena Ferrante

historia-om-det-tapte-barnet
Tittel: Historia om det tapte barnet
Org. tittel: Storia della bambina perduta
Forfatter: Elena Ferrante
Forlag: Samlaget/Lydbokforlaget
År: 2016

Omtale fra forlaget
Ei kraftfull avslutning på historia om eit livslangt vennskap. Dette er den fengslande historia om to kvinner, den briljante, boklærde Elena og den lidenskaplege, ubereknelege Lila. Begge er no vaksne og har store drama i livet bak seg. Begge slost ein gong for å komme seg vekk frå strøket der dei vaks opp – eit nabolag prega av vald og ufridom. Elena har gifta seg, flytta til Firenze, stifta familie og gitt ut fleire kritikarroste bøker. Men no har ho komme tilbake til Napoli for å vere saman med mannen ho alltid har elska. Lila, derimot, har aldri lykkast med å frigjere seg frå Napoli. Ho har blitt ein suksessrik bedriftseigar, men nærkontakten med den verda ho alltid har tatt avstand frå, set ho på prøve. Men Lila er ustoppeleg, uregjerleg, uforgløymeleg! Med Napoli som bakteppe, ein by like forførande som han er farleg, i ei verd i dramatisk endring, er historia om eit livslangt vennskap fortald djupt ærleg og med ein briljans som saknar sidestykke. Dei fire binda i denne serien utgjer ei lang og eineståande historie som lesarane vil vende tilbake til igjen og igjen, og som Elena og Lila sjølve vil dei kvar gong oppdage nye ting. Den fjerde og avsluttande boka i Napoli-kvartetten stadfestar attesten New York Times har gitt forfattaren Elena Ferrante: «ein av vår tids største romanforfattarar».

Min opplevelse
Etter å ha hørt de 3 foregående bøkene, var jeg blitt hektet. Var tidlig ute og bestilte den siste lydboka på biblioteket. Var først i køen da den kom. Hvis en har vansker med å lese nynorsk, kan lydbok være et godt alternativ.

Boka startet der den forrige sluttet, med den heftige romansen mellom Elena og Nino. Han ville hun skulle komme til Napoli til ham og skille seg fra mannen sin. Hun tar med seg barna og flytter til Napoli, men ikke der hun er oppvokst. Nino skiller seg ikke fra sin kone. Dette blir en kilde til uenighet.

Denne serien går inn i rekken av bokserier som tar for seg historien sett fra en annen persons øyne. Jan Guillou har skrevet om Det store århundret hvor han satte et brødrepar fra Bergen som hovedpersoner. Ken Follet har skrevet en historisk roman fra forrige århundre. Ketil Bjørnstad skriver om hvert at tiårene han har levd, satt seg selv inn i historien. Napolikvartetten forteller om levevilkår og politiske skiftninger i Italia i siste halvdel av 1900-tallet.

Må innrømme at høreopplevelsen var god. Det gikk litt ut over nattesøvnen. Når endelig historien om det tapte barnet ble fortalt, ble det satt følelser i sving.

Anbefaler virkelig denne serien.

Kilde: lånt lydbok på biblioteket

Andre som har skrevet om boka
Nrk
Kleppanrova
Tine
VG

Bok 1: Mi brilliante venninne (ikke blogget om)
Bok 2: Historia om det nye navnet
Bok 3: Dei som flyktar og det som blir

Det hemmelige løftet av Annette Dutton

det-hemmelige-loftet
Tittel: Det hemmelige løftet
Org.tittel: Das Geheime Versprechen
Forfatter: Annette Dutton
Forlag: Korall
År: 2016

Om forfatteren
Annette Dutton er født i Tyskland i 1965 og studerte humanistiske fag i Mainz. Siden har hun jobbet som fjernsynsprodusent og forfatter. Romanene hennes er svært populære i Tyskland. Det hemmelige løftet er hennes første bok på norsk. Annette Dutton bor i Australia sammen med ektemannen John og sønnen Oscar. Kilde: Cappelen Damm

Forlagets omtale
Kåret til beste tyske kjærlighetsroman i 2015
Rystet leser australske Sarah en avisartikkel om «de glemte barna». Engelske barn fra fattige familier ble sendt til Australia, ofte uten at foreldrene deres fikk vite om det. En mistanke begynner å gjøre seg gjeldende hos Sarah: Er faren hennes et av disse barna? Han vokste opp på et av barnehjemmene som er nevnt i artikkelen.
Sarah begynner å undersøke saken, og hun blir overrasket når sporene fører til Tyskland og «barnetransporten» i forbindelse med andre verdenskrig.Kilde: Cappelen Damm

Min opplevelse
På boka står det at den ble kåret til Tysklands beste kjærlighetsroman i 2015. Baksiden en reklame om at boka er for deg som likte «Hele livet på en dag». Den siste sammenligningen er jeg enig i, min ikke at det var en så fremragende kjærlighetsroman.  Jo det var flere kjærlighetshistorier, men ikke den beste i 2015 (kanskje i Tyskland). Historien er fra krigen og nåtid. Siste årstall er i epilogen fra 2013. Det er mange forskjellige historier fra krigens Tyskland, England og Australia flettet sammen i denne boka på en ypperlig måte. Det er kommet frem mange historier fra den andre verdenskrig i de siste årene. Det står ingenting i historiebøkene at England tok i mot jødiske barn på slutten av 30-årene. Ei heller at Australia adopterte barn fra England.Tårene rant fritt mot slutten da sannheten til Leah og kom for dagen må jeg bare innrømme.

At dette er en feelgoodbok er i hvertfall sant. Annette Dutton har skrevet flere bøker. Anbefaler forlaget å få flere oversatt. Leste litt om dem på hennes hjemmeside.
Kilde: Fikk boka på lanseringen av Korall forlag.

Andre omtaler

Boktimmy

Lises jul – mine beste oppskrifter av Lise Finckenhagen og Sara Johannesen (foto)

lises-jul
Tittel: Lises jul, mine beste oppskrifter
Forfatter og foto: Lise Finckenhagen og Sara Johannessen (foto)
Forlag: Font
År: 2016

Forlagets omtale

En personlig, omfangsrik og lekker julekokebok fra en av Norges mest profilerte kokker.

I Lises jul finner du alle de tradisjonelle julemiddagene, de deilige tilbehørene, de klassiske dessertene og langt mer enn syv slag. Men også alternative juleretter som lutefisk med spansk pølse og nyskapninger som rakfisk med eplekompott på potetvaffel. I tillegg bugner boka av oppskrifter på spiselige gaver, kaker og julegodterier. For ikke å glemme tradisjonsmat som ribberull, sild og leverpostei. Dessuten lærer du å lage verdens beste pannekaker med kalkunrester, og en himmelsk juleresteburger.

Lise deler personlige juleminner med leserne underveis, og forteller historier og anekdoter om matrettene og tradisjonene vi henter frem igjen hver gang kalenderen nærmer seg desember.

Boken er gjennomillustrert med Sara Johannessens stemningsskapende og fristende matbilder.

Min opplevelse av boka

En lekker bok å bla i. Tykk god perm og glanset papir hvor oppskriftene og bildene av rettene vises. Søles det, kan det lett tørkes av. Har tatt for meg hvert kapittel.

Det dufter jul, som har oppskriftene til de tradisjonelle julerettene. Her forklares fremgangsmåten veldig bra slik at en som aldri har laget retten før får det til.

Alternativ jul inneholder oppskrifter med de tradisjonelle råvarene. Noen av disse kunne jeg godt tenke meg å forsøke meg på.

Julens tilbehør har oppskriftene på vanlig måte å lage surkål og rødkål på, men har du prøvd fikenrødkål? Beate Hasselback ser ut som et meget godt tilbehør og det er godt forklart hvordan får det til. Oppskriftene er merket med hvilke retter de passer til.

Dessert. Her er det mange gode å velge mellom. Fikk vann i munnen av bare å lese dem.

Julebrunch, minglemat og restefest. Skal en lage et lunsjbord, er det i dette kapitlet nok av godsaker å sette på koldtbordet. Her er det valgets kval. Til og med grovt brød var det oppskrift på.

Julebakst. I dette kapitlet var det både de gode gamle sortene med ny vri og noen kaker jeg aldri har spist. Kan bli spennende å prøve noen av dem.

Spiselige gaver. Har i år bestemt meg å lage spiselige julegaver til de jeg skal gi en gave til. Barna skal nok få noe annet!

Konfekt. Hva er vel julen uten søtsaker. Her er det mye godt for slikkmunner. Noe her kan vel også brukes som gaver.

GLEDER MEG TIL Å LAGE NOE AV DETTE TIL JUL.

Her kan en bla litt i boka

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget