Supermakten som utfordrer verden Xi Jingping og det nye Kina av Kerry Brown

Tittel: Supermakten som utfordrer verden Xi Jingping og det nye Kina

Org.tittel: The Word According to Xi: Everything You Need to Know About the New China

Forfatter: Kerry Brown

Forlag: FONT

År: 2018

 

Forlaget omtale

Kunnskapsrikt om supermakten som utfordrer verden

Kina er nå den mektigste nasjonen på kloden. Landets leder Xi Jinping er blitt kalt mange ting – folkets far, diktator, innovatør, geni, teknokrat – men hvem er han egentlig? Hva er hans syn på verden og på Kinas plass i den? I denne boken veileder Kina-eksperten Kerry Brown leseren gjennom Xis tankegods og langsiktige planer. Forfatteren byr også på et skarpsindig innblikk i Xis bakgrunn og verdisett, hans syn på kommunistpartiets rolle og hvor langt han er villig til å gå for å forsvare den. Boken utgis på et tidspunkt da Kina nettopp har vært gjennom en stor konstitusjonell endring som gir Xi Jinping anledning til å forbli landets ubestridte leder på ubestemt tid.

Dette er en bok for alle som vil vite mer om mannen og landet som i praksis vil sette den globale dagsorden i mange år fremover.

Min opplevelse

Jeg har nettopp lest De fire bøkene av Yan Lianke som handlet om interneringsleir 99 under kulturrevolusjonen i Kina 1958-1961. Fremdeles i dag finnes det slike leire i Kina hvor de som ikke er enig i styresmaktene blir plassert i. Det var interesant å lese om dagens styresett.

En bør være klar over at Xi er Kinas leder når en starter på boka. På starten får en Xis historie frem til partikongressen i 2012 hvor han holdt en flammende tale på 3 timer.

I 2012 var Kina verdens nest største økonomi og å styre et slikt land må jo være drømmen. I 2017 laget Xi en fremtisdsplan hvor landet på lang sikt skulle bli et paradis å bo i. (Sto ikke direkte det i boka, det er min tolkning).

«Xis epoke er det globale Kinas epoke. Det i seg selv skulle tilsi behov for et nytt diplomatisk språk. Kina kan ikke lenger late som om det er en mus, når alle vet at det er en elefant. « s. 106

Det spennende utover nå er hva presidenten i USA vil gjøre for å få Kina til å knele.

 

Leselyst av Tone Selboe

 

 

Tittel: Leselyst

Forfatter: Tone Selboe

Forlag: Kagge forlag

År: 2018

Fra forlaget

En bok for alle som er glad i å lese, og som sier noe om hva som skjer når vi leser.
«Hvorfor leser vi? Spørsmålet har like mange svar som det har lesere: Vi leser for bekreftelse og for motstand, for nytelse og for lærdom, for atspredelse og av kjedsomhet, for å lære og for å slippe å lære, for å finne oss selv og for å komme bort fra oss selv, for å glemme og for å huske.»
“Leselyst” springer ut av kjærlighet til litteraturen. Boka beskriver hvordan lesere blir rystet, oppslukt og berørt av litteratur. Den spør hva som skjer når vi leser, og forteller om litteraturens betydning for hvordan vi lever og tenker. Hvorfor oppleves det å lese som en livsnødvendighet? Kjærligheten til litteratur er ingen ensom kjærlighet; tvert imot blir den som leser innlemmet i et fellesskap av andre lesere.
Boka er en hyllest til litteraturen og er tilegnet alle som leser, uansett situasjon eller bakgrunn.

Min opplevelse

I og med at mitt nettsted heter Lese- og reiselyst, måtte jeg jo lese denne boka. Angrer ikke. Boka er delt opp i kapitler. Lesingens historie om at til å begynne med leste man for hverandre, før det ble vanlig å sitte for seg selv.
«Lesehistorikerne kan fortelle oss at på 1700-tallet, og til dels på 1800-tallet, var ikke folk helt fremmende for at overdreven lesing kunne føre til lede og spleen – livstretthet og melankoli – og i verste fall en for tidlig død, eller at å lese for å «slå tiden i hjel» er et uttrykk som kan forsås helt bokstavelig – som en måte å begå selvmord på. Det er særlig romanlesing som anses som farlig. «s.35

I litt nyere tid har en funnet ut at lesing ikke er så farlig:
«Det er ikke spesielt kontroversielt å si at vi lærer noe av å lese skjønnlitteratur, men det å lese oppfattes likevel ofte som en ganske unyttig og ufarlig virksomhet» s. 86

Utover i boka var den henvist til bøker som kunne vært verdt å lese. Er en interessert i gode bøker som ikke er lest ennå, får en mange tips.

Bakerst i boka er det 6 sider med anvendt litteratur. Der var det mange klassikere, men jeg tror ikke jeg skal gi meg i kast med disse ennå. Har lest noen av dem.

Kilde: leseeksemplar

De som dödar drömmar sover aldrig av Jan Guillou

Tittel: De som dödar drömmar sover aldrig

Forfatter: Jan Guillou

Forlag: Piratforlaget (i Sverige)

År: 2018

 

 

Forlagets omtale

Nu är det 70-tal. Vänstervågen från 1968 ter sig närmast som en idyll jämfört med det krig som håller på att växa fram mellan Europas säkerhetstjänster och en alltmer splittrad vänsterrörelse. Det blir bokstavligen en fråga om liv eller död.

Eric Letang arbetar på dagarna som biträdande jurist på Henning Sjöstrands famösa advokatbyrå. Men på nätterna och fritiden ingår han i en hemlig säkerhetstjänst inom den vänster som försöker organisera försvaret mot en hela tiden aggressivare statlig fiende. Hans stora kärlek Gertrude verkar som advokat i Hamburg medan klimatet hårdnar och hon får uppleva hur hennes vänner undan för undan fängslas eller dödas.

I Sverige arbetar statens hemliga agenter efter västtysk förebild för att försöka provocera fram en öppen konfrontation mellan ”terrorister” och staten. För den motståndsrörelse där Eric Letang ingår blir det ett allt farligare spel. Samtidigt som släkten Lauritzen växer och en ny generation föds.

Min opplevelse

Har lest mange bøker av Jan Guillou og har fulgt hans versjon av «Det stora århundradet». Dette er bok nummer 8 i serien. Handlingen i serien starter i Bergen med tre brødre som alle ble sendt til Tyskland for å bli ingeniører. Nå er vi kommet til 1972 og det er Eric som igjen er hovedpersonen. Denne boka blir ikke min favoritt. Det var alt for nye politikk. Ser av anmeldelser i Sverige at han får gode tilbakemeldinger om at det var slik det var. Må innrømme at svensk media ikke hadde min oppmerksomhet i 1972. Israel og PLO var selvfølgelig også aktuelt i Norge, det samme var nedslaktingen av israelske OL-utøvere, men har får en litt annen vinkling på hva som skjedde.

Avslutningen på boka var i Jan Guillou sin stil. Måtte trekke på smilebåndet.

Kilde: Kjøpt lydfil fra Sverige.

De fire bøkene av Yan Lianke

 

Tittel: De fire bøkene

Org.tittel: SI SHU

Forfatter: Yan Lianke

Forlag: FONT

År: 2018

 

Forlaget omtale

I distrikt 99, en underavdeling av en kjempemessig arbeidsleir i en isolert del av Henan-provinsen, sitter en gruppe høyt utdannede mennesker fengslet for at deres vaklende tro på den kommunistiske ideologien skal gjenopprettes.

Her lever Musikeren og Vismannen sammen med Forfatteren og Teologen i et fellesskap der alle oppfordres til å angi hverandre for avvikende oppførsel. Gevinsten er utsikten til politisk velvilje og frihet.

Men så presses kvotene for stålproduksjon og kornavlinger opp til absurde høyder, og fangene sliter seg ut i den grad at de til slutt prøver å dyrke hvete ved å vanne frøplantene med sitt eget blod. Sult og uvær herjer, og de intellektuelle overlates til seg selv av regimet.

De fire bøkene består av fortellinger inspirert av konfusianismens fire tekster og de fire evangeliene i Det nye testamentet. Med sin skarpe og poetiske prosa forener Yan Lianke politisk satire og fabel i en roman om den universelle kraften i vennskap, kjærlighet og tro i møte med grotesk undertrykkelse som den Kina opplevde under Det store spranget.

 

Min opplevelse

Det store spranget var en fase i Kina mellom 1958 og 1961. Da ble de intellektuelle som ikke hadde noe til overs for kommunismen satt i omskoleringsleire. Der måtte de dyrke korn på mark det ikke var dyrket mat på fra før. Leirene lå langt fra sivilisasjonen. I sone 909 som denne boken handler om er det satt en ungdom til å lede de som skulle omskoleres. Han inngikk veddemål om hvor mye korn han kom til å få av et visst areal. I utgangspunktet var det en umulig oppgave når en ikke har de hjelpemidlene som trengs.

Kina hadde som mål og bli verdens største på å produsere stål. Sone 99 ble pålagt å smelte og kaffe til veie mange tonn. Hvordan oppnå dette målet når alt av stål som finnes i leiren er smeltet om. Da er det godt at det finnes vitenskapsmann blant de innsatte. Når trær blir snauhogd og store arealer blir lagt brakk og ingen finner ly, blir også klimaet forndret. Her var det flere ting forfatteren har pekt på. Det kulminerte når det ble hungersnød og hver og en måtte finne sin egen mat.

Jeg fant deg oppsiktsvekkende at jeg, etter å ha fått stjernene mine brent, blitt banket opp, pisset på av fire menn og klasket i trynet av en penis, ikke bar nag til noen. Jeg følte meg tvert imot usigelig glad og lettet. Hvor kom denne lettelsen og dette velværet fra?

Forfatteren hadde fått alle stjernene han trengte og skulle hjem til kona, men andre ville det annerledes. Var de misunnelig?

Absolutt en bok som fenget.

Kilde: Leseeksemplar

 

Kapitell 18 – Språkleg samhald

Sulfest Lomheim og Helene Uri var koblet sammen og skulle debattere språket.

Først var det Lomhim sin tur.
Samhald betyr å være samde eller å være enige, og han påpekte at språket er nøkkelen til samhald. I tidligere tider forsto de som bodde i norden hverandre. Island og Finnland har nå utviklet et språk som andre ikke forstår. Det svenske språket i Finnland forsvinner mer og mer. Danmark er på vei til å gjøre det samme på grunn av lydene, men skriftsspråket forblir forståelig. Det er talen som skaper mere samhald, men det kan også være motsatt.

Lomheim sitt innlegg var både morsomt å lærerikt. Han påpekte også at ved å snakke med andre blir man klok, men det må være noen som er interessante.

Helene Uri snakket om det kjønnsbaserte språket. At mange substantiv var hankjønn, hele 80% og at mange sluttet på mann. Skal en mann snakkes nedsettende om, blir ofte kvinneord satt som feighet til mannen og hvis kvinner skal roses får hun mannsbetegnelser, f.eks. at hun har “baller”. Hun fortalte også om kvinnens andel i litteraturen. Det er lettere for en mann  å få antatt en bok, derfor er det kvinner som skriver under pseudonym.

Uri har kommet ut med en bok som heter Hvem sa hva? kvinner, menn og språk, og det var nettopp dette hun snakker om.

Nye ord i språket blir som oftest hannkjønn

Til slutt diskuterte Lomheim og Uri bokmål og nynorsk. Det spås at nynorsken vil dø ut. Det vil være synd, for det er et flott litterært språk.

Norges bokbloggere skal ha et bloggtreff i Stavanger samtidig med Litteraturfestivalen. Tidligere år har treffene vært samtidig med bokfestivalen i Oslo i september, men etter at det var slutt, var det ikke så stor interesse for bloggtreffet. I fjor ble det bestemt at i år skulle det bli Stavanger og Kapittel 18. I morgen braker det løs for min del og jeg flyr til Stavanger.

I og med at jeg ikke er så gangfør og ikke kan fly over hele byen, har jeg lagt opp følgende plan.

Brit Aksnes og eit mannemenneske.
Hun har skrevet en bok etter å ha intervjuet 23 menn om livet deres. Har ikke lest boka så der stiller jeg med blanke ark.

Niels Fredrik Dahl i samtale med Rune Christiansen
Har lest noen av hans bøker, men ikke den siste som handler om hans mor. Skal bli interessant å få med seg.

Letters(2017)
Om dette brevet står det følgende i programmet:
“Gjennom et år utveksler filmskaperne Marte (Norge) og Jero (Sør Korea) visuelle brev, og dokumenterer samtidig hverdagen til hverandres liv. Letters er en film med et stort perspektiv på livet, men gjør det med å vise oss svært personlige bilder. Samtale mellom regissør Marte Vold og Rune Christiansen etter visningen.”
Ser frem til denne sesjonen.

Så er det på tide å bevege seg til utestedet Bøker & Børst hvor bokbloggerne skal møtes på kvelden. Der er det også et møte med forfattere fra Rogaland.

Når det gjelder lørdag og sesjoner, må jeg se qann tiden. Vi skal jo ha vårt eget arrangement og også dele ut to priser til norske forfattere som er nominert frem av bloggerne. I år var kortlisten variert.

I Årets roman er de nominerte:

  • Begynnelser av Carl Frode Tiller (Aschehoug)
  • Berge av Jan Kjærstad (Aschehoug)
  • Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar (Gyldendal)
  • Tung tids tale av Olaug Nilssen (Samlaget)

I Åpen klasse er de nominerte:

  • Anorektisk av Ingeborg Senneset (Cappelen Damm)
  • En sånn jente av Monica Flatabø ( Vigmostad Bjørke)
  • Grensen av Erika Fatland (Kagge)Listen er hentet fra Bokbloggerprisen

bildet er tatt i Stavanger for 2 år siden.

Samtalemagi av Veronica Linea Mortensen

Tittel: Samtalemagi

Forfatter: Veronica Linea Mortensen

Forlag: Publica

År: 2018

 

 

Fra forlaget

Denne boken er ment som et verktøy for å skape gode samtaler. Med over 1500 spørsmål som passer til ulike situasjoner, lærer man hverandre å kjenne på en ny og morsom måte. Spørsmålene passer for alle anledninger og alle relasjoner. For hverdag og for fest. For konger og folk flest.

Min opplevelse

Dette er ikke en bok som leses fra perm til perm. Boka er delt inn i emner for nesten enhver anledning. Det jeg skulle ønske meg, var en innholdsfortegnelse.
Har ikke lest alle spørsmålene, men det er virkelig noen gode forslag innimellom til dype samtaler. Er mest imponert over at forfatteren har klart å samle så vidt og så mange spørsmål.

Dette er en bok som kan være nyttig å eie, og særlig om en går tom for temaer og snakke om.

Kilde: Leseeksemplar

 

 

En bønn fra havet av Khaled Hosseini

 

Tittel: En bønn fra havet

Org. tittel: Sea Prayer

Forfatter: Khaled Hosseini

Forlag: FONT forlag

Fra forlaget

En betydningsfull gavebok.

Forfatteren av millionselgeren Drageløperen har skrevet en svært gripende, liten bok inspirert av flyktningkrisen og et fotografi som berørte hele verden for tre år siden. Den 2. september 2015 druknet den tre år gamle båtflyktningen Alan Kurdi, og det hjerteskjærende bildet av den lille syriske gutten som var skylt opp på en strand i Tyrkia, gikk verden rundt.

Med En bønn fra havet ønsker Khaled Hosseini å hedre Kurdi, de mange omkomne og millioner av familier som er blitt hjemløse og splittet som følge av krig og forfølgelse, og han gir alle sine inntekter fra boken til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

En bønn fra havet skildrer en syrisk fars refleksjoner mens han betrakter sin sovende sønn kvelden før de skal legge ut på den farlige ferden over Middelhavet. Boken er vakkert illustrert av den britiske kunstneren Dan Williams.

Min opplevelse

Hadde lest om den nye boka til Khaled Hosseini og ville gjerne også lese denne da de foregående bøkene var veldig bra.

Det er en tynn bok med 22 sider med tekst og illustrasjoner. Tegningene er både vakre og dystre, da de gjenspeiler teksten.

Avisa The Guardian har en film der hele boka blir lest på engelsk  og det blir illustrert med tegning samtidig. Veldig illustrerende og vakkert. (litt ned på siden).

Siden inntekten går til FNs arbeid med flykninger anbefales den som forlaget sier til gave til den som har alt fra før, og blir fornøyd med å ha gitt til veldedighet.

 

 

Den lange reisen til St. Croix Bind II: Elisabeth av Else Skranefjell

 

Tittel: Den lange reisen til St. Croix Bind II: Elisabeth

Forfatter: Else Skranefjell

Forlag: Publica

År: 2018

 

 

Fra forlaget

Ikke mange i dag vet at Danmark-Norge på 1700- tallet hadde tre koloniøyer i Karibien, der det ble dyrket sukkerrør. Danmark-Norge kjøpte slaver fra Vest-Afrika, og disse ble tvangsskipet til de tre koloniøyene.

Den dansk-norske embetsmannen Ferdinand har avansert til en høy embetsstilling på slaveøya St. Croix. Han har tittelen kammerråd og er sjef for tollageret, der importen består av slaver fra Afrika, og eksporten er råsukker. På St. Croix kommer det stadig nye forordninger fra generalguvernøren når det gjelder raseskillet. Disse gjør livet vanskeligere for Ferdinand og Elisabeth. Etter hvert som Ferdinand selv blir konfrontert med problemene forordningene innebærer, blir han stilt overfor et valg: Bli på St. Croix og tilpasse seg reglene, eller forlate øya han og Elisabeth er så glade i til fordel for Fredrikstad i det kalde Norge.

Min opplevelse

Har etter at jeg hadde lest bind I: Ferdinand gledet meg til fortsettelsen. Bind II: Elisabeth skuffet ikke.

I forordet i boka står det at Elisabeth er forfatterens tipp-tipp-tippoldemor. Dette gjør historien mer autentisk.

Etter at moren til Elisabeth døde, tok Ferdinand seg av henne. Hun bodde på plantasjen til Carlos og Dorthe. De voksne i livet til Elisabeth ville gjerne ha henne godt gift, men hvem ville gifte seg med en quadron (1/4 sort)? Et ball ble arrangert blant sositeten på øya, men utfallet ble ikke slik som forventet…..

Språket er nydelig og en kan se de frodige plantasjene i hodet. Om det var sola som fikk mine øyne tårevåte eller handlingen er uvisst, men handlingen var flere steder meget så følelsesladd. Da handlingen flyttet seg fra St. Croix til Fredrikstad, ble omgivelsene mer konkrete. Gamlebyen i Fredrikstad har ikke forandret seg nye, det har heller ikke Isegran eller Festningsvollene. For noen år siden overnattet jeg på Isegran en helg i forbindelse med et møte. (Før Anno på nrk). Gikk da mye i gamlebyen.

Anbefaler disse to slektsromanene på det varmeste, men sørg for tørkepapir hvis du er følsom og får lett tårer i øynene.

Takk til forlaget og forfatteren for boka.

Intervju med forfatteren om hvordan bøkene ble til

Min anmeldelse om bind I

Byggmester Solness og Hærmennene fra Helgeland av Henrik Ibsen

Tittel: Byggmester Solness
Forfatter: Henrik Ibsen
Forlag: Gyldendalske boghandels forlag
År: 1892

Tittel: Hærmennene på Helgeland
Forfatter: Henrik Ibsen
Forlag: Lydbokforlaget og NRK 1999 CD
År: 1999  kom for første gang ut i 1857

 

Nationaltheatret skal i år igjen ha en innholdsrik Ibsenfestival. Min teatervennine og jeg skal se noen stykker. Fin start på teatersesongen.

Nå er jeg forberedt på tom av stykkene. Har hørt nrk son dramatiske fremføring av Hærmennene fra Helgeland som ble lånd på biblioteket og lest boka Byggmester Solness som jeg selv har i bokhylla. Førsteutgaven fra 1892, arvet fra morsiden av familien.

Skal jeg sammenligne de to bøkene så sitter jeg igjen med ordtaket: «Kvinner er kvinner verst.»

I begge bøkene var det kvinnene som hadde hovedrollene og som overtalte mennene til å gjøre bragder som kunne ta livet av dem.

Hærmennene på Helgeland foregå i vikingtiden og der yppet Hjørdis til kappestrid.

I byggmester Solness er det Hilde som får byggmesteren til å gå fra hengslene. Virker som han er blitt forelsket og vil adlyde Hildes minste vink.

Gleder meg til å se stykkene på Nationaltheatret.