Kapitell 18 – Språkleg samhald

Sulfest Lomheim og Helene Uri var koblet sammen og skulle debattere språket.

Først var det Lomhim sin tur.
Samhald betyr å være samde eller å være enige, og han påpekte at språket er nøkkelen til samhald. I tidligere tider forsto de som bodde i norden hverandre. Island og Finnland har nå utviklet et språk som andre ikke forstår. Det svenske språket i Finnland forsvinner mer og mer. Danmark er på vei til å gjøre det samme på grunn av lydene, men skriftsspråket forblir forståelig. Det er talen som skaper mere samhald, men det kan også være motsatt.

Lomheim sitt innlegg var både morsomt å lærerikt. Han påpekte også at ved å snakke med andre blir man klok, men det må være noen som er interessante.

Helene Uri snakket om det kjønnsbaserte språket. At mange substantiv var hankjønn, hele 80% og at mange sluttet på mann. Skal en mann snakkes nedsettende om, blir ofte kvinneord satt som feighet til mannen og hvis kvinner skal roses får hun mannsbetegnelser, f.eks. at hun har “baller”. Hun fortalte også om kvinnens andel i litteraturen. Det er lettere for en mann  å få antatt en bok, derfor er det kvinner som skriver under pseudonym.

Uri har kommet ut med en bok som heter Hvem sa hva? kvinner, menn og språk, og det var nettopp dette hun snakker om.

Nye ord i språket blir som oftest hannkjønn

Til slutt diskuterte Lomheim og Uri bokmål og nynorsk. Det spås at nynorsken vil dø ut. Det vil være synd, for det er et flott litterært språk.

Norges bokbloggere skal ha et bloggtreff i Stavanger samtidig med Litteraturfestivalen. Tidligere år har treffene vært samtidig med bokfestivalen i Oslo i september, men etter at det var slutt, var det ikke så stor interesse for bloggtreffet. I fjor ble det bestemt at i år skulle det bli Stavanger og Kapittel 18. I morgen braker det løs for min del og jeg flyr til Stavanger.

I og med at jeg ikke er så gangfør og ikke kan fly over hele byen, har jeg lagt opp følgende plan.

Brit Aksnes og eit mannemenneske.
Hun har skrevet en bok etter å ha intervjuet 23 menn om livet deres. Har ikke lest boka så der stiller jeg med blanke ark.

Niels Fredrik Dahl i samtale med Rune Christiansen
Har lest noen av hans bøker, men ikke den siste som handler om hans mor. Skal bli interessant å få med seg.

Letters(2017)
Om dette brevet står det følgende i programmet:
“Gjennom et år utveksler filmskaperne Marte (Norge) og Jero (Sør Korea) visuelle brev, og dokumenterer samtidig hverdagen til hverandres liv. Letters er en film med et stort perspektiv på livet, men gjør det med å vise oss svært personlige bilder. Samtale mellom regissør Marte Vold og Rune Christiansen etter visningen.”
Ser frem til denne sesjonen.

Så er det på tide å bevege seg til utestedet Bøker & Børst hvor bokbloggerne skal møtes på kvelden. Der er det også et møte med forfattere fra Rogaland.

Når det gjelder lørdag og sesjoner, må jeg se qann tiden. Vi skal jo ha vårt eget arrangement og også dele ut to priser til norske forfattere som er nominert frem av bloggerne. I år var kortlisten variert.

I Årets roman er de nominerte:

  • Begynnelser av Carl Frode Tiller (Aschehoug)
  • Berge av Jan Kjærstad (Aschehoug)
  • Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar (Gyldendal)
  • Tung tids tale av Olaug Nilssen (Samlaget)

I Åpen klasse er de nominerte:

  • Anorektisk av Ingeborg Senneset (Cappelen Damm)
  • En sånn jente av Monica Flatabø ( Vigmostad Bjørke)
  • Grensen av Erika Fatland (Kagge)Listen er hentet fra Bokbloggerprisen

bildet er tatt i Stavanger for 2 år siden.

Samtalemagi av Veronica Linea Mortensen

Tittel: Samtalemagi

Forfatter: Veronica Linea Mortensen

Forlag: Publica

År: 2018

 

 

Fra forlaget

Denne boken er ment som et verktøy for å skape gode samtaler. Med over 1500 spørsmål som passer til ulike situasjoner, lærer man hverandre å kjenne på en ny og morsom måte. Spørsmålene passer for alle anledninger og alle relasjoner. For hverdag og for fest. For konger og folk flest.

Min opplevelse

Dette er ikke en bok som leses fra perm til perm. Boka er delt inn i emner for nesten enhver anledning. Det jeg skulle ønske meg, var en innholdsfortegnelse.
Har ikke lest alle spørsmålene, men det er virkelig noen gode forslag innimellom til dype samtaler. Er mest imponert over at forfatteren har klart å samle så vidt og så mange spørsmål.

Dette er en bok som kan være nyttig å eie, og særlig om en går tom for temaer og snakke om.

Kilde: Leseeksemplar

 

 

En bønn fra havet av Khaled Hosseini

 

Tittel: En bønn fra havet

Org. tittel: Sea Prayer

Forfatter: Khaled Hosseini

Forlag: FONT forlag

Fra forlaget

En betydningsfull gavebok.

Forfatteren av millionselgeren Drageløperen har skrevet en svært gripende, liten bok inspirert av flyktningkrisen og et fotografi som berørte hele verden for tre år siden. Den 2. september 2015 druknet den tre år gamle båtflyktningen Alan Kurdi, og det hjerteskjærende bildet av den lille syriske gutten som var skylt opp på en strand i Tyrkia, gikk verden rundt.

Med En bønn fra havet ønsker Khaled Hosseini å hedre Kurdi, de mange omkomne og millioner av familier som er blitt hjemløse og splittet som følge av krig og forfølgelse, og han gir alle sine inntekter fra boken til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

En bønn fra havet skildrer en syrisk fars refleksjoner mens han betrakter sin sovende sønn kvelden før de skal legge ut på den farlige ferden over Middelhavet. Boken er vakkert illustrert av den britiske kunstneren Dan Williams.

Min opplevelse

Hadde lest om den nye boka til Khaled Hosseini og ville gjerne også lese denne da de foregående bøkene var veldig bra.

Det er en tynn bok med 22 sider med tekst og illustrasjoner. Tegningene er både vakre og dystre, da de gjenspeiler teksten.

Avisa The Guardian har en film der hele boka blir lest på engelsk  og det blir illustrert med tegning samtidig. Veldig illustrerende og vakkert. (litt ned på siden).

Siden inntekten går til FNs arbeid med flykninger anbefales den som forlaget sier til gave til den som har alt fra før, og blir fornøyd med å ha gitt til veldedighet.

 

 

Den lange reisen til St. Croix Bind II: Elisabeth av Else Skranefjell

 

Tittel: Den lange reisen til St. Croix Bind II: Elisabeth

Forfatter: Else Skranefjell

Forlag: Publica

År: 2018

 

 

Fra forlaget

Ikke mange i dag vet at Danmark-Norge på 1700- tallet hadde tre koloniøyer i Karibien, der det ble dyrket sukkerrør. Danmark-Norge kjøpte slaver fra Vest-Afrika, og disse ble tvangsskipet til de tre koloniøyene.

Den dansk-norske embetsmannen Ferdinand har avansert til en høy embetsstilling på slaveøya St. Croix. Han har tittelen kammerråd og er sjef for tollageret, der importen består av slaver fra Afrika, og eksporten er råsukker. På St. Croix kommer det stadig nye forordninger fra generalguvernøren når det gjelder raseskillet. Disse gjør livet vanskeligere for Ferdinand og Elisabeth. Etter hvert som Ferdinand selv blir konfrontert med problemene forordningene innebærer, blir han stilt overfor et valg: Bli på St. Croix og tilpasse seg reglene, eller forlate øya han og Elisabeth er så glade i til fordel for Fredrikstad i det kalde Norge.

Min opplevelse

Har etter at jeg hadde lest bind I: Ferdinand gledet meg til fortsettelsen. Bind II: Elisabeth skuffet ikke.

I forordet i boka står det at Elisabeth er forfatterens tipp-tipp-tippoldemor. Dette gjør historien mer autentisk.

Etter at moren til Elisabeth døde, tok Ferdinand seg av henne. Hun bodde på plantasjen til Carlos og Dorthe. De voksne i livet til Elisabeth ville gjerne ha henne godt gift, men hvem ville gifte seg med en quadron (1/4 sort)? Et ball ble arrangert blant sositeten på øya, men utfallet ble ikke slik som forventet…..

Språket er nydelig og en kan se de frodige plantasjene i hodet. Om det var sola som fikk mine øyne tårevåte eller handlingen er uvisst, men handlingen var flere steder meget så følelsesladd. Da handlingen flyttet seg fra St. Croix til Fredrikstad, ble omgivelsene mer konkrete. Gamlebyen i Fredrikstad har ikke forandret seg nye, det har heller ikke Isegran eller Festningsvollene. For noen år siden overnattet jeg på Isegran en helg i forbindelse med et møte. (Før Anno på nrk). Gikk da mye i gamlebyen.

Anbefaler disse to slektsromanene på det varmeste, men sørg for tørkepapir hvis du er følsom og får lett tårer i øynene.

Takk til forlaget og forfatteren for boka.

Intervju med forfatteren om hvordan bøkene ble til

Min anmeldelse om bind I

Byggmester Solness og Hærmennene fra Helgeland av Henrik Ibsen

Tittel: Byggmester Solness
Forfatter: Henrik Ibsen
Forlag: Gyldendalske boghandels forlag
År: 1892

Tittel: Hærmennene på Helgeland
Forfatter: Henrik Ibsen
Forlag: Lydbokforlaget og NRK 1999 CD
År: 1999  kom for første gang ut i 1857

 

Nationaltheatret skal i år igjen ha en innholdsrik Ibsenfestival. Min teatervennine og jeg skal se noen stykker. Fin start på teatersesongen.

Nå er jeg forberedt på tom av stykkene. Har hørt nrk son dramatiske fremføring av Hærmennene fra Helgeland som ble lånd på biblioteket og lest boka Byggmester Solness som jeg selv har i bokhylla. Førsteutgaven fra 1892, arvet fra morsiden av familien.

Skal jeg sammenligne de to bøkene så sitter jeg igjen med ordtaket: «Kvinner er kvinner verst.»

I begge bøkene var det kvinnene som hadde hovedrollene og som overtalte mennene til å gjøre bragder som kunne ta livet av dem.

Hærmennene på Helgeland foregå i vikingtiden og der yppet Hjørdis til kappestrid.

I byggmester Solness er det Hilde som får byggmesteren til å gå fra hengslene. Virker som han er blitt forelsket og vil adlyde Hildes minste vink.

Gleder meg til å se stykkene på Nationaltheatret.

 

 

De som dro og de som ble igjen av Parinoush Saniee

Tittel: De som dro og de som ble igjen

Org. Tittel: ândâ ke raftand va ânbâ ke mândand

Forfatter: Parinoush Saniee

Forlag: FONT forlag

År: 2018

 

Fra forlaget

Fra forfatteren av bestselgeren Det som ventet meg kommer nå fortellingen om en iransk storfamilie som etter mange års atskillelse møtes igjen et sted like utenfor Iran. Bestemoren, som nå er enke og syk, har ønsket å samle sine mange sønner og døtre og deres familier etter nesten tretti år. Men etter den første gjensynsgleden kommer oppdemmede konflikter til overflaten mellom de som til ulike tider og av forskjellige årsaker forlot Iran, og de som ble igjen.

Sterke følelser preget av misunnelse, skuffelse, nag og mistro får utløp, før familiemedlemmene bestemmer seg for å snakke ut og gi sin versjon. Et sammensatt bilde av årsaker og virkninger brettes ut etter hvert som de enkelte forteller og forklarer. Livet har ikke vært enkelt for noen av dem, verken for de som dro i utlendighet til Vesten eller de som ble værende etter den islamske revolusjonen. Og aller minst for Dokhi, barnebarnet som fører dagbok og bærer på en vond og hemmelig fortid.

De som dro og de som ble igjen er en klok og usminket beretning om mennesker som fanges i begivenhetenes vold og må se i øynene at livet ikke ble slik de hadde håpet og drømt om.

 

Min opplevelse

«Hva vet dere i det hele tatt om hjemlandet deres i dag? Dere er en håndfull tilbakestående mennesker som er bitt værende der dere var for tretti år siden. Nå sitter dere her og gjør ike annet enn å synge gamle særepsanger» s. 92

Etter en lang og omstreifende tilværelse havnet jeg til slutt i en frossen leir i Sverige. Det lå snø så langt øyet kunne se, og den skinte i et uvanlig lys. Det føltes som jeg hadde satt mine føtter på en annen planet eller i en annen verden.» s. 192

To i storfamilien sine meninger og beretniger.

Har brukt litt tid på denne boka, men med Per Sandberg sin tur til Iran og mye av det som sto skrevet i noen aviser om hvordan forholdene til iranere som har forlatt landet kan være ved å reise hjem på ferie. De kan bli anholdt på flyplassen både på innreise og på utreise. Denne romanen foregår i et annet land enn Iran, fordi de som bodde i andre land ikke turte å reise tilbake til hjemlandet.

Borte bra men hjemme best, er vel oppsummeringen til familien som ble igjen i Iran.

Familien brukte ti dager på sine historier fra fire land og det gikk på helsa løs for enkelte.

Takk til forlaget for leseeksemplar.

Det ligger flere avisanmeldelse på nett, men fant ingen utenfor murene.

 

Syk av kjærlighet av Walther Spro

 

Tittel: Syk av kjærlighet

Forfatter: Walther Spro

Forlag: Publica

År: 2018

 

Fra forlaget

Livet går ikke akkurat på skinner for Tosten. Det er vel mer riktig å si at han holder på å spore av. Han har en kone med konstant hodepine, en datter som aldri ser opp fra iPad-en og en jobb i et trøstesløst fabrikkmiljø. Det meste er grått, akkurat som været i dette forblåste landet vårt. Hovedpersonens liv blir ikke lystigere av den «gla’kristne» naboen, Ståle, som er overdrevent hyggelig og ønsker å frelse Tosten og halve kongeriket. Tosten ønsker mest av alt å få livet på rett kjøl igjen, men hvordan? Svaret skal han finne der han minst venter det, og funnet fører Tosten ut på en desperat reise. Han vikler seg inn i løgner og bedrag, men målet helliger vel middelet?

Min opplevelse
Boka startet lovende. Fine beskrivelser om været og livet.

«Kong Vinter hadde, bokstavelig talt, vært kongen på snøhaugen» s. 10.
Litt fra beskrivelsen om en lang vinter og sen vår.

Tosten og kona hadde det ikke så bra for tiden. Det ble ikke noe på ham. Inderligheten var borte i forholdet. Hvordan berge et forhold, og få kona til å elske ham igjen? Tosten fikk ideen da han leste i et gammelt blad på venteværelset da han skulle på sin årlige kontroll om hvordan et par fant tilbake til hverandre.

Boka er en lærebok i hvordan spille syk, men ikke hvordan en skal berge et ekteskap. Boka er velskrevet. Jeg stoppet opp flere ganger for å nyte beskrivelser som denne:

«Disse turtelduene hadde i hvert fall vært nære ved å flakse hver til sitt og bygge egne reder. Kjærligheten hadde fått dårlige kår, og kurringen hadde stilnet. Det hjalp ikke engang å bruse med fjærene.» s. 32.
Litt om paret han hadde lest i bladet, der den ene ble syk.

Kilde: Takk for leseeksemplar

 

Hjernen er stjernen av Kaja Nordengen

 

Tittel: Hjernen er stjernen – Ditt eneste uerstattelige organ

Forfatter: Kaja Nordengen

Illustratør: Guro Nordengen

Forlag: Kagge/Lydbokforlaget

År: 2017

 

Fra forlaget

Kan du spise «hjernemat» for å huske bedre? Kan hjernen trenes opp? Kan du aktivisere deler av hjernen du ikke bruker? Kan du smile deg glad? «Hjernen er stjernen» innvier deg i alle hemmelighetene om ditt mest utrolige organ. Hjernen din gjør deg til den du er. Den lærer, den forelsker seg og den tolker kompliserte mønstre. Men hjernen lokker deg også til å ta dårlige valg og den belønner avhengighet. Hvorfor gjør hjernen som den gjør? Det ligger store muligheter i å vite hvordan hjernen virker, og her gir lege og hjerneforsker Kaja Nordengen deg innsikten du trenger. Med forord av May-Britt Moser, nobelprisvinner i medisin, og illustrasjoner av Guro Nordengen.

 

Min opplevelse

For en interessant bok. Det er forsket en hel del på hjernen vår. Det virket som denne boka oppsummerte alt på et folkelig språk. Den var delt inn i kapitler som konsentrerte seg om temaer. Selv hørte jeg boka på lydbok og gikk glipp av illustrasjonene. Likte den pedagogiske oppbyggingen.

Det er egentlig 12 kapitler. Innenfor disse er det flere underkapitler som omhandler samme tema. Ta f.eks. nr. 4 som er hjernens GPS. Der lærer vi om gitter i hjernen og om hvordan hjernen hjelper oss å finne frem. Det er forskjell mellom kjønnene om hvordan vi finner frem og forklarer veien til fremmede.

Etter at boka var ferdig hørt, måtte jeg på biblioteket og bla i boka. Heldigvis var den ledig. Ville med selvsyn se illustrasjonene. Det var også der jeg fikk se oppbyggingen.

Anbefaler boka for alle. Hjernen er virkelig et uerstattelig organ.

Menneskeham – de henrettede i Norge 1765-1771 av Torgrim Sørnes

Tittel: Menneskeham – de henrettede i Norge 1765-1771

Forfatter: Torgrim Sørnes

Forlag: Forlagshuset Commentum

År: 2018

 

Fra forlaget

Mellom 1765 og 1771 ble 23 mennesker henrettet her i landet. De ble halshugget med øks eller sverd, brent på bål eller radbrukket. Mange fikk hodene spikret fast på staker og kroppene lagt på steile og hjul. Straffene var brutale, men det var også forbrytelsene – fedre voldtok døtre, kvinner myrdet sine nyfødte barn, tjenere drepte sine herrer, tyver stakk ihjel politifolk, ektefolk kvalte hverandre. Det ble brukt sten, knyttnever, kniv, arsenikk og tau. Dette er deres saga.

Min opplevelse

Flesteparten av skjebnene som er beskrevet i boka er om kvinner som er kommet i «uløkka». Å få barn utenfor ekteskapet var en stor synd. Kjærlighetsakten tilhørte ekteskapet. Flere av kvinnene i boka åpnet seg til mannen etter å ha lovet dem giftermål. Når jenta var blitt gravid stakk mannen av eller nektet et hvert kjennskap til henne.

Å føde i dølgsmål må i tillegg til en vond og smertefull opplevelse være noe av det verste en må i gjennom, for så i ettertid drepe barnet en nettopp hadde født. Ble hun avslørt, måtte det rettsak til. Sakene måtte gjennom flere rettsinstanser før Kongen i København satte sitt endelige punktum og gav ordre om henrettelse Det ble dødsstraff for ting de i dag får en klapp på skulderen og beskjed om ikke gjøre igjen. Kvinner vil i dag ikke drepe barnet sitt, få hjelp til å oppfostre det. Kanskje en historisk time i gammel rettslære kan hindre ungdom å komme skjevt ut.

Menneskeham er langt fra en lettlest bok. Det er mange sitater fra gamle dokumenter som er skrevet på dansk/norsk og til dels litt vanskelig å forstå. Det har tatt noen uker å få lest denne boka.

Forfatteren kom ut med Bøddel i 2015. Må innrømme at jeg likte den boka bedre. Den fulgte en bøddel i hans liv og levnet. I boka Menneskeham  er handlingen fra den dødsdømtes side.

På slutten av boka er det en litteraturliste for hvert kapittel. Ved å se denne, ser en for et grundig forarbeid som er gjort. All honnør til Torgrim Sørnes