Helbredelsen av Jonathan Odell

Helbredelsen

Tittel: Helbredelsen
Orig.tittel: The healing
Forfatter: Jonathan Odell
Utgitt:2013

Forlag: PAX

Omtale fra forlaget

Helbredelsen» er en spennende og rørende fortelling om sterke kvinneskjebner, kjærlighet og strid i Sørstatene før og etter frigjøringen, i samme ånd som Mississippi og Barnepiken. På Satterfield-plantasjen sørger fru Amanda over sin eneste datter, som er død av kolera. Omtåket av sorg tar hun et nyfødt slavebarn til seg og gir det navnet Granada. Granada vokser opp som fruens leketøy, uvitende om familien sin og hvor hun kommer fra – inntil slavekvinnen Polly Shine ankommer plantasjen. Polly er kjøpt for å kurere slavene for en mystisk sykdom, og når hun lykkes over alle forventninger, begynner ting å endre seg. Granada må forlate hovedhuset og flytte inn hos Polly som hennes lærling. Og snart begynner det å hviskes om Friheten … Syttifem år senere sitter gamle Gran Gran og forteller sin historie til den foreldreløse Violet- og avslutningen på fortellingen kan vise seg å bli en helt annen enn hun ventet.

Min vurdering

Etter en treg start ble den mer og mer interessant. Den mest interessante delen var da forfatteren satte oss tilbake til 1850-tallet. Hvordan pantasjeeieren skaltet og valtet med slavene. Solgte barna, til og med før de var født (om nå babyer ble solgt eller drept?) Boka tar oss til Mississippi-deltaet og vi får innblikk i naturen der og dyrelivet og da spesielt slanger.
Den andre delen som er lagt til 1933 omhandler ei jente som blir foreldreløs og om Gran Grans helbredelse av henne.
Likte historien godt, men kan ikke sammenlignes med Mississppi og Barnepiken, til det synes jeg handlingen er veldig forskjellig. Synet på svarte er likt, det skal sies.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.