Og fjellene ga gjenlyd

og fjellene gav gjenlyd

Tittel:  Og fjellene ga gjenlyd
Org. tittel: And the mountains echoed
Forfatter: Khaled Hosseini
Forlag Schibsted
Utgivelsesår 2013

Min omtale av boka
«Jeg satt alltid bakerst i klasseværelset. Jeg husker mor ved tavlen, og hvordan hun kunne nagle fast en uoppdragen elev med et eneste, brennende blikk, som en stein fra en slynge som traff målet ved kirurgisk presisjon. Og hun kunne dele deg i to med bare et mørkt blikk eller ved plutselig å bli taus.»  S. 279-280.
Det starter med et eventyr fra Afghanistan om en kjempe som bortfører barn og tar de med langt av gårde.
Når fabelen er over, er vi hensatt til 1952 og datidens Afghanistan. Hvor hardt livet er på landsbygda og det motsatte livet i Kabul. En fra landsbyen har fått jobb som sjåfør hos en velbeslått herremann. Han får kjøre å besøke broren sin en gang i måneden. En dag ville husfruen som kjedet seg være med til Shadbagh og hun forelsket seg helt i minstejenta i den fattige familien. Moren hadde dødt i barsel og faren var gift på ny og ventet et nytt barn. Avtalen gikk i orden og lille Pari hadde fått ny mor.
Det er Pari boka for det meste handler om, men dagliglivet i Kabul før revolusjonen er meget godt beskrevet, likeså litt av dagliglivet etterpå. Boka tar oss med til Paris, Tinos i Hellas og San Francisco. Det er mange personer som snakker i entall, dvs. er jeg-personen.
Khaled Hosseini har skrevet 2 bøker til fra Afghanistan, har hørt at mange ikke orker å lese flere bøker med handling lagt til Afghanistan. Vil påstå at denne boken var en litt annerledes opplevelse enn de to foregående.
Gav romanen terningkast 6

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.