Himmlers kokk av Franz-Oliver Giesbert

himmlers kokk

Tittel: Himmlers kokk
Org. tittel: La cuisinière d’Himmler
Forfatter: Franz-Oliver Giesbert
Forlag: Pax
År: 2014

Forlagets omtale sier veldig godt hva boka handler om.
I denne fengende historien møter vi den ustoppelige og livsglade 105-årige kokken Rose. Hun har overlevd hele det 20. århundrets kriser og kriger, uten noen sinne å miste humøret eller sansen for de jordiske gleder, enten det dreier seg om mat eller menn. Hun har vært gjennom det meste, fra det armenske folkemordet, andre verdenskrigs Europa og kulturrevolusjonen i Kina, men har holdt hodet høyt og fortsatt ufortrødent framover.

Giesberts roman har truffet leserne med sin unike fortellerstemme og uimotståelige hovedperson. Dette er en medrivende og drivende godt skrevet fortelling om europeisk historie de siste hundre årene, med Rose som et dynamisk og ubetalelig sentrum i fortellingen. Som en bonus får vi servert noen av favorittoppskriftene hennes til slutt, og slik blir dette også en miniatyr-kokebok utenom det vanlige. En øyeblikkelig leserfavoritt!

Min omtale
Boka veksler mellom 2012 og den tiden som blir fortalt. Første gang vi møter jeg personen i boken er i 2012 og hun er 105 år gammel. Forteller da at hun vil skrive livshistorien sin. Hun ble født 18. juli 1907 oppe i et tre. Det var ved Svartehavets kyst. Trabzon, Trapezuntriket og Kovata var navn på steder nevnt i boka. Jentas ubekymrete liv frem til 1915 og vi får innblikk i konflikten mellom kristne og muslimer i begynnelsen av 1900-tallet. Det fikk meg til å sjekke hvor stedene lå og litt om historikken.

Hva er det oppe i hjernene til menn som vil ha seksuelle tjenester av en 10-åring?

Strømningene i Europa på 1920-tallet med tilbakeblikk til slutten av 1800-tallet. I boka Udødelighetens Elixir får jødene mye av skylda for skakkjørt økonomi. Det er med i denne boka også.

Krigen og Himmler har fått stor plass, og den tiden preget resten av hennes liv.
Fikk reist og sett litt av Tyskland. Hun var i Berlin, Berchtesgaden ved Königsee hvor hun traff Hitler.

königsee

Königsee sept. 2013

Hun likte å lage mat, og restaurant og kokk ble livsnerven hennes. Tilfeldighetene brakte henne til USA og til Kina. Selvfølgelig er det menn med i bildet, hun vet å ta for seg.

Noen sitater
«Det er fremdeles en godt bevart hemmelighet, men ett av to mennesker er menn. Så alle menn er mennesker, men gudskjelov er ikke alle mennesker menn»

«Lykken skal du ikke fortelle om, pleide Emma Lempereur å si. Den er som en eplekake du spiser den til det bare er smuler igjen, og dem feier du opp av bordplaten før du slikke i deg den gylne saften som har klistret seg til fingrene.
Lykken skal du heller ikke skilte med. Den beste måten å forvandle venner til fiender på, er å vise at du er lykkelig. De tåler det ikke. Lykken er et mesterverk som for enhver pris må forbli ukjent: Du må holde den for deg selv, hvis du ikke vil vekke fiendskap eller lide en uheldig skjebne»

Skal det bli karakter, må det bli en sterk femmer.

 

2 kommentarer til “Himmlers kokk av Franz-Oliver Giesbert

  1. sdalhoi Innleggsforfatter

    Du må absolutt starte på denne. Sett deg i en god stol og nyt ordene. Takk for at du likte omtalen.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.