Marcus Thrane Forbrytelse og straff

Marcus Thrane

Tittel: Marcus Thrane Forbrytelse og straff
Forfatter: Mona R. Ringvej
Forlag: Pax
År: 2014

Boka handler stort sett om Marcus Thrane og hans kamp for demokratiet på 1800-tallet. Vi får i boka innblikk i hans liv og levnet. Boka handler like mye om forholdene i byene og på landet blant de som ikke var blant de kondisjonerte, dvs. den fattige delen av befolkningen.

Marcus var født inn i overklassen, men hans far gjorde underslag og rømmte landet og lot konen og barna være igjen i Oslo. Marcus havnet således på samfunnets nederste sjikt blant fattigfolk, men med forbindelser til det øverste når det røynet på.

I sine unge dager, reiste han til Paris. Havnet i fengsel der, men det så han som positivt, da han fikk lært seg fransk. Slapp ut ved hjelp av sine forbindelser og reiste hjem.

Giftet seg av kjærlighet med sin Josefine. De startet en privat skole i Lillehammer. På grunn av Marcus sin kamp for demokratiet og hans avisskriverier, ble barna tatt ut av skolen. De reiste da ned til Åsgårdstrand og åpnet skole der. Det samme gjentok seg og de måtte igjen på flyttefot, denne gang til Modum. Fag som geografi, historie og lovkyndighet ville Thrane innføre i skolen også for de fattige,

Han startet mange Arbeiderforeninger og disse ble oppfordret til å ha skrivestuer for voksne. Det var viktig å kunne lese og forstå sine egne kontrakter. Husmennene kunne bli jaget fra gården når de ble gamle, de ble satt på lægd, dvs. måtte oppholde seg på forskjellige gåder.

Boka kan leses som en historiebok om forholdene på 1800-tallet. En lærer litt om hvordan en nådde frem til kongen med supplikker/bønneskrift. Grunnloven hadde åpnet for petisjoner. Hvis en liker historie og biografier, er dette boka, men med mange sitater fra gamle skrifter, er boka tung å lese.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.