Mormor hilser og sier unnskyld av Fredrik Backman

mormor hilser

Tittel: Mormor hilser og sier  unnskyld
Org.tittel: Mormor hälsar og säqger förlåt
Forfatter: Fredrik Backman
Forlag: Cappelen Damm/Lydbokforlaget
Innleser: Kirsti Grundvig
År: 2014

Forlagets beskrivelse sier vel alt
Elsa er snart åtte år og veldig veslevoksen. Mormor er Elsas beste venn. Og faktisk også hennes eneste venn. Mormor jobbet tidligere som kirurg, men nå kjører hun bil uten førerkort og står naken på balkongen og skyter på folk med paintballgevær. Folk sier at hun er gal. Men mormor har et hemmelig språk og et eget kongerike, Miamas, der alt er annerledes. Det er dit mormor tar med Elsa når Elsas foreldre blir skilt og når Elsa blir mobbet på skolen fordi hun er annerledes enn de andre. Miamas er deres fristed, helt til mormor en dag blir syk og får vite at hun skal dø.

Før hun dør, gir mormor Elsa en bunke med brev, der hun ber naboene sine om unnskyldning. Brevene fører Elsa til en leiegård bebodd av militante borettslagsmedlemmer, fanatiske kaffedrikkere, kamphunder, monstre, fylliker og helt vanlige sladrekjerringer. Men brevene blir samtidig opptakten til en historie der et barn forsøker å lære seg å akseptere at alle man er glad i en dag skal dø, og der hun gradvis får vite sannheten om både kongeriket Miamas og om mormor.

Min vurdering
Fredik Backman har med sine karakterer igjen vunnet hjertet til leserne. Selv hørte jeg den som lydbok. Boka er blitt gitt ut i voksensegmentet, men jeg er helt sikker på at barn/ungdom også vil like boka. Den har mye å si til alle om det å være annerledes og veslevoksen for sin alder. Else ble mobbet fordi hun var klok og leste på wikipedia.

Når hun har overlevert nesten alle brevene får hun vite hvorfor hun skulle bi kjent med alle beboerne i huset.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.