Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et Ikea-skap av Roman Puertolas

increíble_noruego_02

Tittel: Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et Ikea-skap
Forfatter: Roman Puertolas
Forlag: Gyldendal/Lydbokforlaget
Oppleser: Anne Ryg
År: 2014

Bokas handling
En fakir får landsbyen i India til å spleise på en flybillett tut/retur Paris på ham i den hensikt å kjøpe en spikerseng på IKEA. En fakir lever av å narre folk. Utenfor Charles De Gaulle praier han en taxi og ber om å bli kjørt til IKEA. Sjåføren ser sitt snitt til å tjene en slant og velger en filial som ligger på andre siden av Paris. Regningen kom på nesten 100 euro. Det var det fakiren hadde, og betalte. På seddelen var det en tynn snor, så fakiren avledet sjåføren og tok den tilbake. Ut på kvelden oppdager drosjesjåføren at han var blitt lurt og setter i gang en jakt.

Min vurdering
En morsom bok som tar for seg alvorlige temaer som sigøyner/romfolk, arbeidsinnvandring fra Afrika. Den tar oss i løpet av et par døgn til landene Frankrike, England, Spania og Italia. Senere til Libya. Her får vi innblikk i forholdende til de som vil ta seg over til Europa fra Afrika. Hvilke utfordringer flyktningene har i for å krysse den engelske kanal, og at tilbakesendelse til det første landet de var kommet til blir effektivisert fort. Å gjøre lykke lar seg gjøre hvis du er heldig.Drosjesjåførens jakt etter fakiren og hva han opplever går parallellt i boka.

Kilde: Lånt lydbok og senere e-bok fra biblioteket.

Smakebiter fra boka
Det første ordet inderen Ajatashantru Satel Quavar sa da han ankom Frankrike, var av alle ting et svensk ord. Ikea. (s.5)

 

Til å være fra et vestlig demokratisk land hadde herr Ikea oppfunnet et høyst forunderlig forretningskonsept: tvangsbesøk i hele forretningen; hvis man ville til selvbetjeningsavdelingen i første etasje, måtte man gå opp i annen etasje, få gjennom en uendelig lang gang som snodde seg mellom soverom, stuer og demonstrasjonskjøkken, det ene flottere enn det andre, komme til en fristende kafé, spise noen kjøttboller eller laksewraps, og så gå ned i vareavdelingen og foreta de planlagte innkjøpene. Kort sagt, en kunde som hadde kommet for å kjøpe tre skruer og to muttere, dro fra forretningen fire timer senere med et fullt utstyrt kjøkken og fordøyelsesbesvær. (s. 11)

Og slik havnet jeg i kofferten din, avsluttet Ajatashantru med et lite smil om munnen.
Å forsvinne inn i en koffert i Barcelona for så å komme til syne igjen i roma, var det beste trylletrikset han hadde utført i hele sitt liv. Houdini ville ikke ha gjort det bedre. (s. 81)Da Malevil hadde ankret opp i havna i Tripoli klokka 14 neste dag, gikk Ajatashantru nedover landgangen o fikk fast grunn under føttene. Han følte seg lettet, selv om han var lettet for femten tusen euro.
Den tvungne reisen hadde kosten ganske mye, men det kunne ha vært mye verre. Om bord hadde han vært prisgitt libyernes luner. Kapteinen kunne jo tross alt ha tatt alle pengene og kastet ham over bord, helt ubemerket. Egentlig hadde han sluppet greit unna. (s. 112)

1 kommentar til “Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et Ikea-skap av Roman Puertolas

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.