Marmor av Toril Brekke

marmor
Tittel: Marmor
Forfatter: Toril Brekke
Forlag: Aschehoug & Co
År: 2014

Slekt skal følge slekters gang.

Omtale fra forlaget
En eldre kvinne begraves fra Paulus kirke på Grünerløkka. På annen rad sitter barnebarnet Carla og tenker tilbake på hva bestemoren fortalte om livet sitt og generasjonene før. Ikke få barn! sa hun da Carla var tenåring: Vi må stoppe disse gærne italienske genene i slekta!
«Marmor» er en original slektsroman om en annerledes familie. Flere er rikt begavet, likevel strever de med samfunnets uskrevne regler. Vi får glimt av en stamfar fra Italia, vi treffer den avdødes to døtre som fremdeles hater henne intenst, og vi møter Carlas millionærfetter Jam som lever isolert fra omverdenen. Carla selv har nettopp fått vite at hun er gravid. Skal hun våge å få barnet?

Min vurdering

Omtalen fra forlaget treffer midt i essensen i boka. Den er bygd opp med hopp i tid. Fra bisettelsen og tilbake i de forskjellie tidspunktene Carla tenker på. Tilbakeblikkene starter med brødrene som kom til Kristiania med håndverket sitt. Å lage marmor: søyler, trapper og andre ting som folk ville ha i og på husene sine.

De tjente penger og kjøpte tomt og bygde et hus til familiene sine, Søylehuset ble det kalt. Beskrevet så godt at en nesten har lyst til å oppsøke det for å se om huset er virkelig. Parallelt med livet i søylehuset, får vi innblikk i en heller fattig familie nede på Vaterland. Fyll og horing så ut til å være en del av hverdagen.

Et av av marmorarbeidene som det ofte blir referert til i boka, er marmortrappa på Nationaltheateret.

marmortrappenmarmortrappen2

Var på teaterbesøk og benyttet anledningen til å ta bilder av 2. Hvem som skal være laget av italljenerna er uvist, kanskje begge?

Hver gang Carla tenkte tilbake og vi fikk historie har kapitlet 2 søyler med nummeret på kapitlet i midten. Tilbake i nåtid er overskriften Bisettelsen. Oppdragelsen av barna var nok så fri, dvs mangel av voksne til stede, og at barna i alt for ung alder fikk passe seg selv og andre.

Smakebiter fra boka

I entreen kysser han henne lett på kinnet, slik hans far alltid gjorde med moren i oppveksten hans, og ønsker Gudny en god dag. Så er han forduftet inn i denne verdenen som gir penger til egg og salt og duker med silkedusker og forside gardiner på messingstenger med runde kuler i endene. Og Gydny er fri til hva hun vil.  s. 104

Velkommen til det frie Norge, sa faren da han noen år seinere var hjemme igjen; unionen med Sverige var blitt oppløst mens sønnen var i utlandet.
Takk, far, svarte Paul med en fast og voksen stemme.  s168

Gudny var steget opp igjen fra dypet, fra fallets endepunkt, og som en furie. Det er nå hun begynner å rope om ‘alt jukset’.
Alt i huset er juks og fanteri, håner Gudny. Skønnheten er bare et skalkeskjul.  s. 225

Høflighet er foskjellen på mennesker og katter, sier Barbara. Katten tømmer matskåla og går.
Å, sier barnet.
Høflighet er dessuten et bånd mellom mennesker, sier Barbara. Det er vennlighetens bånd.
Jeg forstår, sier lille Carla. Jeg har lest det i en bok, at menneskene sier takk. Takk for turen sa de.
Høflighet er en del av menneskenes åndelighet, forsetter Barbara oppglødd.  s. 290

Takk til Aschehoug for leseseksemplaret

 

1 kommentar til “Marmor av Toril Brekke

 1. blogging

  Please let me know if you’re looking for a article writer
  ffor your weblog. You have some really good posts and
  I believe I would be a good asset. If you ever want too
  take some of the load off, I’d ove to write some content forr your
  blog in exchange for a link back to mine. Plsase blast me an email if interested.
  Thank you!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.