Svøm med dem som drukner av Lars Mytting

Svom med dem som drukner
Tittel: Svøm med dem som drukner
Forfatter: Lars Mytting
Forlag: Gyldendal
År: 2014

«For meg var mor en lukt. Mor var en varme. Hun var en legg jeg klamret meg til. Et pust av noe blått; en kjole jeg synes å huske at hun brukte. Jeg sa til meg selv at hun skjøt meg ut i livet med en buestreng, og da jeg formet minnene om henne, visste jeg ikke om de ble riktige eller sanne, jeg bare skapte henne slik jeg trodde en sønn skulle minnes sin mor. « s. 9 (1. avsnitt i boka)

Med denne begynnelsen setter Lars Mytting stemningen. Jeg-personen, Edvard Hirifjell, mistet sin mor som 3-åring. Han vokser opp på gården til bestefaren sin som ikke snakket unødig. Gården var et mønsterbruk, ryddig og godt vedlikeholdt.

«Så klart var det ikke tilfeldig at jeg tok ut den for 1971, og det var som om årboka selv ville jeg skulle åpne den, for den gled opp på måneden september. Der var boksidene blanke av fingermerker. Hjørnene på arkene var slitt, og i bretten lå tobakkstimler» s. 12

Ved en tilfeldighet fikk han som 9-10-åring lese i «Hva hendte 1971″ om morens og farens død i Frankrike og om at han selv hadde vært savnet i 3 dager. At han dukket opp på et legekontor langt unna der foreldrene døde.

Etter bestefarens død finner han ut at broren til bestefaren, Erling har vært i live, og at de har hatt kontakt. Han bestemmer seg for å oppsøke Shetland der sporene etter Erling ender, samt Frankrike og stedet ved morens og farens død. Dette vil han gjøre for å kunne bli ferdig med saken og komme seg videre i livet.

På Shetland finner han spor etter Erling, og mye interessant skjer.

Boka beskriver hvordan folk ikke glemmer at en har vært på den «gale siden» under krigen, livet i Gubrandsdalen og på Shetland, Vakre naturskildringer fra alle stedene. Det var ofte jeg måtte stoppe opp for å fordøye setningene som var så nydelig skrevet.

Anbefaler boka på det sterkeste.

Kilde: Lånt på biblioteket

3 kommentarer til “Svøm med dem som drukner av Lars Mytting

  1. RandiA

    Har nettopp begynt på denne – og den var engasjerende helt fra starten. Han skriver virkelig godt. Jeg gikk glipp av Hel ved da, som også ble en «snakkis» – jeg kommer vel til å «gå en stund med denne på øret».

    Svar
  2. RandiA

    Er det tenkt slik at du plukker ut linjer, sitater fra boken kronologisk og kommenterer det etter hvert? Litt uvant kanskje. Det blir litt knapt, og ulempen blir vel om man skal gjøre det litt lengre, blir det kanskje noe rotete – men «nytenking» er jo egentlig alltid positivt.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.