Det frosten tok av Kari Nygaard

det frosten tok
Tittel: Det frosten tok
Forfatter: Kari Nygaard
Forlag: Aschehoug
År: 2015

Folagets omtale
«Det frosten tok» handler om sterke kvinner. Kvinner som kan hjelpe hverandre, men som befinner seg på hver sin side i en alvorlig konflikt.

Året er 1811. Napoleonskrigene og den engelske blokaden har ført til matmangel, og det har vært flere uår på rad. Den harde kampen for tilværelsen har ført til fiendskap og sammenstøt mellom fjellbønder og samer nord i Østerdalen.

Lea og Marjja står på hver sin side i striden, men etter et dramatisk angrep på samene oppstår et uventet vennskap mellom de to kvinnene på tvers av motsetningene. De står sammen for å redde seg selv og barna sine fra hungersnød og død. Etter hvert må de også kjempe side om side, både mot den nådeløse folkemeningen og mannen som er ute etter dem.

Min vurdering/omtale
Boka tar utgangspunkt i en hending på Gauldalsvidda i august 1811, hvor 392 tamrein blir stjålet fra det samiske folket. Vi får følge 2 sterke kvinner. En fra samene og den andre fra de fastboende. Handlingen er lagt til en fjellgård i nærheten av Røros. Boka tar oss til Røros og til Trondhjem samt fjellbygda helt nord i Østerdalen. God skildring av boforholdene og levestandarden blant arbeiderne i byen. Bøndene ble dømt til å betale erstatning til samene. Erstatningen er gjennomgangstema i boka med mange konflikter tilknyttet seg.

Bondekona Lea mister mannen sin på tragisk vis, det sammen gjorde lappejenta Marjja. I nøden finner de hverandre, Naturskildringene står nesten i kø, en nytelse å lese.

Dette er andre boka til Kari Nygaard. Håper det blir flere, for denne var interessant og verdt å lese.

Takk til Ascheoug for leseeksemplaret.

Andre anneldelser
VG
Bøker og bokhyller

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.