Ikke si at du er redd av Giuseppe Catozzella

ikke si at du er redd
Tittel: Ikke si at du er redd
org. tittel: Non dirmi che hai paura
Forfatter: Guiseppe Catozzella
Forlag: PAX forlag
År: 2015

Min omtale og vurdering

En flott biografi om en jente/kvinne som ville løpe og vinne heder for landet sitt uansett hva det kostet.

Vi blir først kjent med Samia som 10-åring. Hun elsker å løpe og melder seg på det årlige gateløpet i Mogadishu i Somalia. Det er borgerkrig.

“Og nå må dere to love,” forsatte aabe, “at du, en abgal, og du, en daron, vil leve sammen i fred. At dere aldri vil hate hverandre og heller aldri vil hate de andre klanene.” s. 44

Alt hun vil er å løpe å vinne frihet for landet sitt. Hennes venn Ali liker også å løpe, men så en dag blir han skutt i det ene benet. Da overtok han som “trener” til Samia. Første gang hun deltok, vant hun ikke, men neste gang de arrangerte løpet, kom hun først i mål og fikk medalje.

Samia ble flinkere og ble den raskeste i landet blant kvinnene. Fikk være med til Bejing og OL i 2008. Det ble et nederlag, men hun fikk oppleve en annen verden enn et krigsfullt Somalia. Treningsforholdene hennes var heller mangelfulle. For å i hele tatt få trene på en bane, måtte det foregå om natta.

Fra den ene dagen til den neste ble skikkene i landet vårt endret. Solas og fargenes land ble forvandlet til en utendørs treningsleir for ekstremistene. Vi fikk ikke lenger bruke de fargerike klesplaggene våre, garbasar, jamar og hijab. Det eneste de dugde til var å vaske gulvet. Vi ble pålagt å kle oss i svart burka, det plagget som bare lar øynene være udekket. s.84

Fordi hun var kvinne, måtte nå treningen foregå om natta, men det stoppet ikke Samia. Etter OL i Bejing drømte hun om London, men viste at den drømmen bare ble en drøm så lenge hun ble i Somalia uten trener og skikkelig mat. Hun ble overtalt til å dra til Addis Abeba, der kunne hun få trene med en trener. det viste seg ikke å bli så enkelt. Nattrening igjen, da treningen måtte foregå i det skjulte. Den store Reisen begynte å ta form og hun fikk seg en jobb for å tjene sammen penger til Reisen. Her får vi lese om menneskesmuglernes umenneskelige fremgangsmåter.

ikke si at du er redd-2

Denne boka er vel verd å lese.

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

3 kommentarer til “Ikke si at du er redd av Giuseppe Catozzella

    1. RandiA

      Det er fort gjort – man ser ikke alltid så lett egne feil. (Jeg synes det er kjekt når andre gjør meg oppmerksom på feil i blogg-postene mine – eller ofte finner jeg selv feil i poster som jeg har skrevet for flere år siden – driver stadig og retter opp)

      Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.