De som ikke finnes av Simon Stranger

De som ikke finnes

Tittel: De som ikke finnes
Forfatter: Simon Stranger
Forlag: Cappelen Damm
År: 2014

 Du skulle bare latt meg synke ned til bunnen!
Ordene til Samuel lå fremdeles i rommet mellom dem. Mente han det virkelig, an han heller ville ha dødd? Emilie lar ham spise videre uten å spørre noe mer. Innimellom kikker Samuel opp mens han tygger, men han møter ikke blikket hennes, bare se seg rundt i leiligheten. (s. 46)

Emilie er 15 år og på ferie på Grand Canaria og ved en tilfeldighet redder hun Samuel og noen andre flyktninger som driver litt utenfor land. Hun finner et forlatt hus de kan gjemme seg i, men politiet finner gruppen og setter de i en leir. Emilie får komme å besøke Samuel før hun drar hjem. Stikker til ham en lapp med navnet og adressen sin, slik at han kan skrive til henne.

Samuel blir sendt tilbake til Ghana hvor han kom fra, men han kan ikke komme hjem med et så stort nederlag. Foreldrene forlanger at det sendes hjem penger. Han begir seg ut igjen. Starten av boka starter da Samuel har kommet seg til Norge og hjem til Emilie.

Så fremmed en by kan være når man kommer dit alene uten å vite hvor man skal sove eller hvor man kan få mat. Det eneste Samuel vet, er at hvert eneste menneske han møter kan være en fare, en som forteller politiet om ham. (s. 125)

Dette er en bok om hvordan enkelte av flyktningene kommer seg til Europa. Vi følger Samuel på hans farefulle ferd fra hjemstedet og til Oslo.

Hun kommer frem til Røde Kors rundt klokken seks, og selv om hallen ikke åpner før åtte, står det en lang kø av mennesker utenfor. Her er de samlet. De som ikke finnes. Hvor kommer de fra, alle sammen? Hva er det disse menneskene har reist eller rømt fra, som gjør dette livet mer fristende enn det de forlot? Bare fire av mennene i køen ser afrikanske ut. Ingen av dem er Samuel. (148-149)

Emilie mister Samuel og begir seg på leting alle de stedene hun tror han kan være.

Kilde: Bok lånt på biblioteket

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.