Jeg sluttet å telle dagene av Caterina Cattaneo

jeg sluttet å telle dagene
Tittel: Jeg sluttet å telle dagene
Forfatter: Caterina Cattaneo
Forlag: Juritzen forlag
År: 2014

Min omtale

Berly Marie Olsdatter utvikler spedalsksyken. Hun får nå ikke lov til å bo hjemme hos familien, men må til St. Jørgens hospital i Bergen. Å komme dit og bli behandlet som en fattiglem var stor overgang fra husmorlivet på en stor gård. Berly ble venninne med Kari Spidsøen og gjennom henne fikk hun lære litt om hvordan dagene skulle være på hospitalet. Hun lengtet hjem hver dag og var fast bestemt på at hun skulle bli frisk og få reise hjem.

Flere streker for dagene hun hadde vært borte, for dagene da hun kom tilbake. Hver kveld siden satte hun en strek i boken, så kom hun aldri mer til å få i surr hvor lenge hun hadde vært her. Men å telle dem. s. 152

Berly rømte hjem til gården, men ble jaget tilbake. Det var etter den episoden hun innfant seg med at hun kom til å tilbringe resten av livet der og ikke bli frisk. Doktor Hansen var fremstilt som en mild doktor som tok seg av pasientene, men han tvang Kari med smitte en gang. Det kom på henne som et sjokk. Hun fikk hjelp av Berly til å skrive en klage til pleiestiftelsens styre hvor de klaget over behandlingen som var gjort under tvang. Dette er en bok som får en til å føle vennskapet blant lemmene.

I motsetning til Øya av Hislop hvor de spedalske ble isolert på en øy, fikk de i Bergen gå ute blant folk og gjøre de daglige gjøremålene, som å handle på markedet.

Forfatteren har gjort en grundig studie av leveforholdene på St.Jørgens hospital og Bergen. Morsomt å lese om vår «nære» fortid.

Det var med spenning jeg startet å lese i denne boka. Har fra tidlig barnsben av vist at Gerhard Armauer Hansen fant lebrabasillen. Dette fordi familien med stolthet har fortalt at han var i slekt med morfar. Det sto noe i boka om det gale han gjorde, men hvis vi ser på  histrorikken og at legene var som guder, tror jeg han var overbevist i sin behandling av pasientene.

https://nbl.snl.no/Gerhard_Armauer_Hansen

Kilde: Lånt på biblioteket

Andre som har blogget om boka:

Tine sin blogg
I bokhylla
Artemisiasverden

5 kommentarer til “Jeg sluttet å telle dagene av Caterina Cattaneo

  1. Tine

    Så kjekt at du har lest denne boken. Min mor fikk den med seg hjem i går, og det var en fryd å se forventningene hennes. Tenk hennes mor vasket i St. Jørgen kirke en gang på 50-tallet, så også hos oss kommer historien nært på. Takk for linking!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.