Da himmelen falt av Nazish Khan

da himmelen falt
Tittel: Da himmelen falt – Om retten til å velge hvem man skal gifte seg med
Forfatter: Nazish Khan
Forlag: Pax
År: 2015

Forlaget har på vaskeseddelen satt essensen i boka:
Da himmelen falt oppsøker Nazish Khan unge voksne som forteller sine historier. En mann forteller om frustrasjonen i et uønsket ekteskap. En kvinne forteller om sjokket og sviket etter å ha blitt tvangsgiftet, men også om tilgivelsen. En far forteller om angeren over at han presset sin datter til å gifte seg. Khan viser hvordan storfamilien, men også egne erfaringer, preger foreldrenes perspektiv. Og hun viser de unges fortvilelse over at foreldrene ikke forstår hva de gjør når de legger press på sine barn. Khan har også oppsøkt en rekke mennesker som ønsker å bidra til å forhindre at ungdom i Norge blir presset inn i ekteskap de ikke ønsker. En psykolog forklarer nødvendigheten av en bedre dialog mellom generasjonene. To imamer viser hvorfor islam ikke er forenlig med press i forbindelse med ekteskap. Og en «matchmaker» forteller om hvordan hun hjelper de unge med å finne den rette.
Khan mener tvangsekteskap er et samfunnsproblem vi må løse i fellesskap. Men for å løse det må vi forstå hva det er og hvorfor det skjer. Tvangsekteskap er vesensforskjellig fra arrangerte ekteskap. Religion kan aldri legitimere tvang. Og nøkkelen til å forhindre press, er å øke bevisstheten om hva retten til å velge hvem man skal gifte seg med egentlig betyr.

Min vurdering
Vil innlede med å si at det krever mot å skrive om dette temaet innenfor sin tro og kultur. En stikker hodet sitt frem for hugg i media. Da boka ble omtalt i media var jeg spent på innholdet. Forfatteren har blitt intervjuet på Dagsrevyen NRK1 og på God morgen Norge på TV2 som jeg har sett. Hun ble virkelig utfordret på tvangsekteskap kontra arrangert ekteskap. Boka inneholder flere sterke historier. Historien om Summaiya var veldig sterk. At foreldre kan være så kyniske er grusomt. Historien til Noman, som var en far som ville gifte bort datteren til et søskenbarn i Pakistan, slik at familien fremdeles skulle ha sterke bånd til hjemlandet var også en sterk historie. Datteren ville ikke gifte seg med fetteren og hadde kontaktet politiet, med det resultat at også søsteren og moren ble med. Noman ble alene. Storfamilien hadde for stor makt fra Pakistan. Foreldrene gjemmer seg bak:
«Men slik er det, dette sier vår religion og vår kultur» (s.20)
«Slik er det bare. Dette er hva vi lærte av våre foreldre» (s.20)
Det står ingenting i Koranen at foreldrene skal tvinge barn til å gifte seg med noen de ikke vil. Tvert om,

Ekteskapsinngåelse i forskjellige former var grundig diskutert. Det finnes nå profesjonelle «matchmakers» for muslimer.

Avslutter med et annet sitat fra boka som sier mye:
«Tvangsekteskap er ikke et religiøst problem. Det er et samfunnsproblem. Alle samfunn og alle kulturer har sine utfordringer. Alkoholisme, vold i nære relasjoner, incest og rasisme er noen eksempler. Tvangsekteskap hører til i denne rekken. For å få bukt med denne praksisen i Norge, må vi innse at problemet er her – som et samfunnsproblem som vi i fellesskap må løse.» (s96 og 97)

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget

Andre som har blogget om boka:

Artemisiasverden
Reading Randi

 

5 kommentarer til “Da himmelen falt av Nazish Khan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.