I tynn luft av Jon Kraukar

i tynn luft

Tittel: I tynn luft – tragedien på Everest
Org.tittel: Into thin air
Forfatter: John Krakauer
Forlag: PAX
År: 2014

Boka beskriver veldig godt de tunge tak som må til for å bestige Mount Everest. Sykdommer som oppstår, kostnader m.m. Å leve i så tynn luft som det er i ekstreme høyder krever mye av kroppen. Forfatteren forteller om sin tur til toppen og han beskriver også andre ekspedisjoner som var til stede i leirene oppover. Nepal skal ha ganske så mye av hver enkelt deltager for at de skal få lov til å bestige fjellet fra deres side. Skjerpaene som hjelper til skal også ha lønn. Hvis noen blir syke og må evakueres må jo det også dekkes av ekspedisjonen.

«Høydehjerneødem er mindre vanlig enn høydelungeødem, men enda mer dødelig. Denne gåtefulle sykdommen inntreffer når væske lekker ut av de oksygenutsultede blodårene i hjernen og får hjernen til å svelle opp, og kan slå til nærmest uten forvarsel. Idet trykket bygger seg opp på innsiden av skallen, svekkes de motoriske og mentale evnene skremmende raskt – gjerne i løpet av noen få timer eller mindre – og ofte uten at personen engang merker forandringen selv. Neste steg er koma og deretter døden hvis personen ikke hurtig evakueres til lavere høyde.» s. 127

Klatrere på Everest bruker i dag oksygenflasker for å nå toppen.

«Med snart viste det seg at kroppen er mye mer utsatt for lungeødem, hjerneødem, nedkjøling, forfrysninger og en hel rekke andre dødelige farer i den såkalte dødssonen over 8000 meter uten ekstra oksygen.»  s. 138

Forfatteren kommer også innom andre ekspedisjoner som har vært foretatt i Everest. Turen hans var sponset av bladet Outside for at han skulle skrive om det å klatre på Mount Everest. Det er veldig godt beskrevet hvordan det er å leve i så ekstrem høyde som det er der.

I 1996 som er det klatreåret som blir beskrevet, døde 12 mennesker der. I 2015 gikk det enda flere liv, da fjellet rørte på seg og det kom snøskred minst 2 ganger.

Hva er det som får menn og kvinner til å utfordre døden?

Topptursyndromet må virkelig være sterkt gjeldene.

Boka kan leses både av de som drømmer om en topptur til Everest og de som bare vil vite litt mer om hvordan en slik ekspedisjon foregår.

Takk til PAX for leseeksemplar

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.