Herre min hatt av Arto Paasilinna

herre min hatt

Tittel: Herre min hatt
Org. tittel: Auta armias
Forfatter: ArtoPaasilinna
Forlag: Aschehoug
År: 2015

Omtale fra forlaget
Gud er sliten. Han syns ikke han har fått til noe på svært lenge, faktisk ikke siden første verdenskrig. Han vil ha ferie og ber St. Peter og engelen Gabriel sørge for å finne en vikar. Sammen med det som finnes tilgjengelig av engler går de igjennom millioner av bønner. Paven og andre geistlige blir raskt sjaltet ut. Bønnene deres virker ikke ekte. Til slutt fester de seg ved kranfører Birger Ryynänen – hans bønn om at kona må bli mindre sjalu og humørsyk, virker inderlig og oppriktig.
St. Peter besøker Birger i hans kranhus, og mannen takker ja til jobben. Og han ligger ikke på latsiden. I løpet av de fire månedene som går før Gud vender tilbake, har hans stedfortreder gjort store forandringer. Han har blant annet flyttet himmelen, vært i nærkontakt med djevelen og stoppet en tredje verdenskrig.

Min vurdering
Nok en morsom bok fra den finske forfatteren Arto Paasilinna.  Den kom ut i Finnland i 1989 og i Norge ble den gitt ut i 2015.

«Engelen Gabriel og Sankt Peter hadde et opphetet dialogmøte i biblioteket i det gamle bulgarske nonneklosteret. Det var bare ett punkt på dagsorden, men det var desto viktigere. De måtte skaffe vikar for Den allmektige» s. 22

Den allmektige er her Gud i egen høye person. Englene har som jobb å skrive ned alle bønnene folk ber, slik at Gud kan få oppfylle noen av dem. Nå starter jakten på hvem som skal få være vikar for Den allmektige. Det er mange gode kandidater, men valget faller selvfølgelig på en finne, Birger Ryynänen.

«»Tilkall Moses,» kommanderte Pirjeri, og snart kom den gamle patriarken opp til tårnkammeret.»

Vi får stifte bekjentskap med flere personer fra Bibelen utover i boka. De jobber og står på for å hjelpe Gud.

Gud har også som oppgave å bekjempe kriger, stoppe orkaner og andre naturkatastrofer. Å lage jordskjelv må også vikaren kunne, så dette ble mesterstykke til Birger.

Når Birger blir Den allmektige, vil han gjerne oppfylle en ny engel sitt ønske. Hun synes det gamle klosteret ikke var noe egnet sted for himmelen, til det var det for gammelt. Søkingen etter nytt sted å plassere himmelen er det det handler om stort sett.

Birger gjør som sagt en del forandringer som Gud ikke liker når han er tilbake for å feire jul på jorden. At Birger har lekt seg og tuklet med naturen likte han ikke.

 Kilde: Lånt på biblioteket

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.