Hopp da så blir vi kvitt deg av Tanja Wibe-Lund

hopp da så blir vi kvitt deg
Tittel: Hopp da så blir vi kvitt deg
Forfatter: Tanja Wibe-Lund
Forlag: Aschoug forlag
År: 2015

Forlagets omtale
Tine-Mari Lyngbø Mjåtveit vokste opp med mor og far og tre søsken i et trygt hjem. Men i verden utenfor, på fritiden, i skolegården og i sosiale medier ble hun mobbet gjennom hele sin barndom og ungdomstid. Hun utviklet psykiske og sosiale problemer. Skadet seg til blods, planla sin egen begravelse, ville dø.
Etter å ha mislyktes med venner og kjærester traff hun mannen hun skulle få barn og gifte seg med. Da sønnen Tobias ble født, tok barnevernet babyen fra henne etter det som startet med en bekymringsmelding fra en mobber. I over ett år kjempet hun for å bli hørt, trodd og akseptert som mor.

Statsledere gjennom ti år har lovet innsats mot Norges høye mobbetall, uten at samfunnsproblemet har blitt mindre. Boken inneholder tidligere upublisert forskning som avslører skadevirkninger mobbeofre bærer med seg over i voksen alder. Boken gir råd og refleksjoner, og den skildrer mobbingens mekanismer fortalt gjennom mobbere, eksperter, pårørende og ofre.

Min vurdering
Dette var en meget sterk bok om mobbing skrevet av journalisten Tanja Wibe-Lund. Fikk ikke til å sette meg ned å lage blogg på den med en gang, den måtte komme litt på avstand. Klarte heller ikke å lese den fort, det ble mye tenking tilbake til min egen oppvekst. Den gang het det erting, selv om en fikk regelrett juling.

Det er ikke bare Tine-Mari som fremstår med fullt navn, hun var ikke helt venneløs. De har fortalt om hvordan forholdet til Tine-Mari var og er fremdeles i dag.

«Det er slitsomt for selvbildet, du brytes ned psykisk, og du begynner å tro på fortellingen selv» s. 45

Det er riktig, en mister selvbildet en har og tror virkelig at det er sant at en er stygg eller andre fule ting mobberne sier til den som blir mobbet.

Da moren hentet henne på taket, hadde hun følt seg lettet. Hun innså at hun hadde mye å leve for. s. 126

Det er denne episoden som har gitt tittel til boka. Tine var helt utenfor på undomsklubben og følte seg ensom. Gikk og satte seg på kanten ute på det flate taket. Noen så at hun satt der og varslet andre, Til slutt sto alle nedenfor og ropte.

Journalisten har virkelig gjort grundig research. Kildehenvisninger er på 3 sider

Håper at skolene får slutt på at noen ødelegger andres liv.

Dette er en av de sterkeste bøkene jeg har lest. Den har satt seg fast i sinnet.

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

Andre som har skrevet om boka:
VG VG
Lithanna
Bøker & bokhyller
Eidsvoll og Ullensaker blad
Bergens Tidende

6 kommentarer til “Hopp da så blir vi kvitt deg av Tanja Wibe-Lund

 1. RandiA

  Du skriver engasjert om denne boken, tydelig den har gjort inntrykk på deg. Det er ofte vanskelig å lese om slikt – men det er nok bra at det blir skrevet om det.

  Svar
 2. Sissel Dalhøi

  Ble ferdig for flere dager siden, men inntrykkene måtte komme litt på avstand. Den er verdt å bla i. Særlig historien om barnet hun fødte. Mobberne gjorde livet hennes surt også da.

  Svar
 3. Tine

  Det er helt grusomt å lese om sånne skjebner, men det er viktig å lytte når noen forteller om sine erfaringer. Da jeg leste Berit sin omtale tenkte jeg at jeg ville lese den, og nå ser jeg at det ikke er noen vei utenom. Må manne jeg opp litt først, så det må bli til høsten. Ønsker deg en fin helg!

  Svar
 4. Tine-mari

  takk for at du anbefaler boken videre, dette er et tema som er utrolig viktig. Håper du selv har det bra i dag, mtp at boken fikk deg til og tenke på din egen oppvekst. Jeg sender deg en klem ❤️

  Svar
 5. Sissel Dalhøi

  Takk for at du har lagt igjen beskjed. Alt er bare bra med meg nå, ved skolebytte forsvant ertingen og det å få juling.
  Håper at mange leser boka og gjør sine refleksjoner. Lærere burde ha den som obligatorisk lesing.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.