Det blå mellom himmel og hav av Susan Abulhawa

det blå mellom himmel og hav
Tittel: Det blå mellom himmel og hav
Org.tittel: The Blue Between Sky and Water
Forfatter: Susan Abulhawa
Forlag: Aschehoug
År: 2015

Forlagets omtale
I en flyktningeleir på Gazastripen sitter Khaled, en ung palestinsk gutt, og forteller om slekten sin. Han er lenket til rullestolen, og er omgitt av fire generasjoner kvinner: Oldemoren, som kunne snakke med jinnen og bestemor Nazmyieh, som var den vakreste og mest rampete jenta i Beit Daras. Khaleds mor, Alwan, som elsker i det stille og det uendelige og broderer vakre arbeider der hun syr stjerner og månen på plass. Og lillesøster Rhet Shel, som er selve løftet de alle har gitt hverandre, hun som holder solen oppe.

Min vurdering
Å finn meg
jeg er i det blå
mellom himmel og hav
det all tid er nå
og vi er det evige
som flyter lik en elv

Tittelen på boka er hentet fra dette diktet. Jeg er i det blå mellom himmel og jord blir gjentatt flere ganger. Det starter med at familien blir fordrevet fra hjemmet og jorden de dyrker. Israel okkuperer mer land. De må flykte til en leir i Gaza. Noen klarer å flykte til andre land. USA tok imot en del. Hovedpersonen i boka vokser opp i USA. Faren har omsorgen for jenta, da han dør går bestefaren til retten for å få omsorgen. Da han dør blir hun en kasteball i systemet. Det er hennes stemme som er jeg-personen. Å være i fosterhjem var ikke alltid så enkelt for henne.

Julen 2008 bombet igjen israelittene Gaza med store ødeleggelser. De stengte alle grenseoverganger og landet ble hermetisk lukket. Da graver de tuneller til Egypt slik at de kan få inn nødvendige varer.

Storpolitikk var også tema da USA hjelper jødene å stenge tunellene ved å slå ned barriere slik at det skulle bli umulig å forsere dem. En god bok med Palestina i sentrum. Synes at boka er veldig ensidig rettet mot den urett Israel gjør mot Palestina, men det er vel også riktig. Palestinerne har mindre og mindre land å leve på. Boka har alt, drap, voldtekt, incest innad i familen, neglisering av barn, krig og nød.

Andre som har skrevet om denne:
Beritbok
Tine

3 kommentarer til “Det blå mellom himmel og hav av Susan Abulhawa

  1. Tine

    Fin vurdering av boken. For oss som har lest boken er det mer spennende å høre om hvorfor du likte den eller mislikte den, handlingen kan vi jo. Ang. at hun bare belyser en side av “saken” så tenker jeg at det er naturlig i en sånn roman. Takk for linking, jeg likte som du sikkert har sett, boken veldig godt 🙂

    Svar
  2. autokredit

    Tapez votre commentaire Vous pouvez utiliser ces mots-clés HTML : <a> <abbr> <acronym> <b> <blockquote> <cite> <code> <del> <em> <i> <q> <strike> <strong> Les liens des commentaires peuvent être libérés des . Pour s'inscrire à la mailing liste

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.