Bittelitt vindunderlig av Dawn French

bittelitt vidunderlig
Tittel: Bittelitt vindunderlig
Org.tittel: A Tiny Bit Marwellous
Forfatter: Dawn French
Forlag: Kagge Forlag
År: 2012 (2013 nytt opplag)

Vi møter en familie som ikke fungerer sammen. Mor Mo, datteren Dora og sønnen Oscar skriver dagbok. Denne er satt sammen slik at vi får følge alle tre i hverdagen i hva som skjer i familien, deres tanker om hverandre samt vennene. Faren omtales bare av alle tre, men har fått ett kapittel der han spilte hovedrollen. Språket til de tre er veldig forskjellig.

Dora
«Mora mi er faen meg verdens største, mest forpulte, jævla, kroniske rævhøl av et kukhode. Jeg vil faktisk si at jeg faktisk tviler sterkt på det faktum at hun faktisk er den ekte, virkelige mora mi, liksom.« s. 9

Slik starter boka med riktig så saftig språk. Det er ikke i tvil om at Dora, snart 18 år, hater mora si. Hun har dårlig selvbilde. Synes hun er for tykk, og vil slake seg. Litt av en kur hun følger med bare hvit mat, blant annet marshmallow. Kuren virket ikke og hun ble enda sintere. 18-årsdagen nærmer seg og det planlegges stort.

Oscar (Peter)
«Jeg fikk øye på Wilson sammen med moren, slik en bitteliten, blek kvinne, på et mindre velplassert bord et stykke unna. Moren forferdelig sjarmerende sjenert, og jeg så snart at denne aftenen var som skjærsilden for henne, så utsøkt utilpass virket hun.» s.263

Dette var når Oscar på 16 år sjarmerte seg og ble venn med Luke Wilson. Oscar er en annerledes gutt. Litt dekadent og liker en litt gammeldags klesstil. Det skinner igjennom at han liker gutter i stedet for jenter. Han er en god gutt.

Mo
« Med verkende kinn gikk jeg ut av bilen og knaste over grusen mot inngangen til hotellet, et gotisk herskapshus som glødet rødt av varm velkomst. I hånden kjente jeg remmen på vesken min og det kraftige skinnhåndtaket på den lille weekendbagen.» s. 295

Den 49 år gamle barnepsykologen er usikker på om livet hun lever er det hun ønsker. Elsker hun fremdeles mannen sin? Hun holder på å skrive en bok om å oppdra tenåringer, men det går tregt med boka. Dora synes hun selv er en grå mus etter å ha sett seg selv i et vindu, dette forsøker hun febrilsk å gjøre noe med.

Kilde: Bok funnet på et møterom på jobben. Legges tilbake slik at akndre får gleden av den.

Andre som har blogget om denne
bokami
Tine

 

3 kommentarer til “Bittelitt vindunderlig av Dawn French

  1. RandiA

    Du sier ikke så mye om du likte denne eller ikke – prøvde å klikke meg til Tine men kom på mail til henne, så det er kanskje noe feil med linken.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.