Tyvenes gate av Mathias Énard

tyvenes gate
Tittel: Tyvenes gate
Org. Tittel: Rue des Voleurs
Forfatter: Mathias Énard
Forlag: Aschehoug
År: 2015

Forfatteren Mathias Énard har skrevet en rekke bøker på fransk. Den første som er oversatt til norsk, Rue des Voleurs skrev han i 2012. At handlingen på slutten av boka er lagt til Barcelona er naturlig, da han bor der nå og er godt kjent.

Om boka
Lakhdar er fra Tanger i Marokko og er kastet ut hjemmefra etter å ha blitt tatt på fersken med sin kusine i et hett favntak. Etter 2 år på rømmen, treffer han sin barndomsvenn Bassam. Lakhdar bllir tatt inn i moskeeen og får jobben med å selge religiøse bøker med erotiske titler. Han elsker å lese og har lært seg fransk ved å lese franske krimbøker. Dette har vist seg å komme godt med. Samtidig raser den den arabiske våren i flere land. Noe demonstrasjoner er det i Marokko også. Lakhdar måtte være med på en, og den ville han gjerne vært foruten.

Min vurdering
Jeg ser en del dobbeltmoral i denne boka. Moskeen selger skrifter med titlene Kjønnsliver i Isalam og Heltinner i Islam. Som Lakhdar sa – «ren svindel, etter min mening» s. 26. Dobbeltmoralen slår også til ved kjønnslig omgang utenfor ekteskapet, der jentene ikke kan, men guttene kunne gå på bordell.

En god vinkling om hvordana den arabiske våren utartet se

g i Marokko og Tunis. En arabisk gutt forelsker seg i en spansk jente og søt musikk oppstår. Dette er også en bok som skildrer hvordan mange flykter til Europa og hvordan det kan gå med mange.

Det var en nytelse å lese boka, for språket er så nydelig. Setningene er gjennomtenkte. Ikke ofte en finnerslikt språk i en bok. Oversetteren har gjort en god jobb. Kan ikke fransk, men går gåt fra at den er godt skrevet på det språket også.

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget

Andre som har skrevet om boka:
Leseriet
NRK
Rose-Marie

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.