Et sted skinner det av Vibeke Riiser Larsen

et sted skinner det
Tittel: Et sted skinner det
Forfatter: Vibeke Riiser-Larsen
Forlag: Aschehoug
År: 2015

Forlagets omtale
På jobben har Sigrid navneskilt, grønne bukser og blå genser hvor det står «Hva kan jeg hjelpe deg med i dag?» Der er hun akkurat sånn som de andre ansatte. Nesten.
Når Sigrid kommer hjem, er hun alene. Tante Else ringer annenhver uke, og pappa tar kontakt når det er jul og fødselsdag. Ellers er det ingen. Bare musene i fryseboksen på loftet.
For å holde ut bruker Sigrid skogen, barberbladene hun har i bukselommene og skalpellet.
En dag leser hun en lapp som er hengt opp ved postkassen. Datteren til Halvorsen i første etasje ber om hjelp til å handle varer for Halvorsen en gang i uken.
Så får hun tre boller av Snorre som stadig er innom i butikken. Da begynner det. Kanskje.

«Et sted skinner det» handler om å holde ut ensomhet og isolasjon. Den handler om å mangle de sosiale og følelsesmessige redskapene som skal til for å skape relasjoner og finne en plass i verden, men viser også hvordan livet på utsiden av fellesskapet kan gi et skrått blikk på meningsløsheten i det hele.

Min vurdering
Noen mennesker har merkelappen «Unnskyld at jeg er til». De vil forsvinne i mengden. Sigrid ble fremstilt som en av dem.

«Hun presset barberbladet som lå i den ene bukselommen, inn i låret mens hun fortale at det var tilbud på salt- og pepperkverner med ledlys til en som skulle ha gullbryllupsgave.» s. 83

På overflaten kan det se ut som de fungerer normalt, mens de i virkeligheten kan slite med angst, depresjon og selvmordstanker. Det er ofte kvinner i ung alder som selvskader, sier psykiater ved Sørlandet Sykehus Magne Tauler «. sitatet tatt fra ung.no om selvskading.

« – Jeg vet så lite om deg, Sigrid, du forteller jo aldri noen ting. Hva gjør du på fritiden, for eksempel? Hva slags venner har du?
– Jeg har ikke så mange venner.
– Men noen har du vel?
– Egentlig ikke»
s. 141
Et særtrekk for de som er einstøinger er at de ikke knytter seg til andre mennesker

Om jeg likte boka, nei det ble ingen høydare. Likte ikke språket i boka. Historien var vel og bra.

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget

Andre som har blogget om boka:
Beathesbokhylle
Rose-Marie
Les mye
Pervoluto
Tine Sundal

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.