Gjeter… det sittj ti… av Tore Stubbe

gjeter
Tittel: Gjeter… det sittj ti
Forfatter: Tore Stubbe
Forlag: Stubbene forlag
År: 2014

Tore Stubbe har denne gangen skrevet en selvbiografi fra da han var gjeter i fjellene ved Selbu i Sør-Trøndelag. Fra før har han boka Møt dem som er en bok om barn og voksnes hverdag i skolen og om å forbedre den. han reiser rundt og holder foredrag om emnet på skoler.

Om boka
Han søkte på jobben med å passe 120 kviger i utmarka som var vid. Fikk den og så med en gang potensiale ved å jobbe og samtidig trene. Det var mye snakk om idrett og trening. Litt psykologi ble også praktisert og da adferdspsykologi mot kvigene. Å lære kvigene at tråden med strøm er vond og at når hun hadde fått sin dose salt, var det slutt. Halvveis i oppholdet på fjellet, ble nesten halve flokken sluppet ut i det fri, og det ble lengre turet for gjeteren som burde vite hvor de var til enhver tid. Dette er en ensom jobb, så tanker og teorier får flyte fritt. Selve historien foregår i løpet at en sommer, men i etterordet er det tre somrer som er satt sammen til en.

Min vurdering
En god bok med god driv. En fikk lyst til å lede videre. Språket var lett, selv om det var krydret med dialektuttrykk. Det hadde vært en fordel å ha vært lokalkjent, men utsnitt av kart hjalp godt. Det var nyttige faktabokser og flotte naturbilder som brøt opp teksten. Boka var også skrevet med en snert av humor. Anbefaler å lese den.

I dag med ulv og bjørn i landet er det nå igjen snakk om gjetning og viltgjerder. Senest i går var det en reportasjen på nrk om at ulven hadde vært og innmark og forsynt seg grovt.

Kilde: bok fått av forfatteren

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.