2 bøker av Harper Lee

drep ikke en sangfugl sett ut en vaktpost

Harper Lee er en kvinnelig forfatter som kom ut med boka Drep ikke en sangfugl i USA i 1960. Den ble ikke oversatt og gitt ut i Norge før 2005. Det har i ettertid vist seg at dette var egentlig bok nummer to. Da hun leverte manuset til Sett ut en vaktpost, fikk hun beskjed om å skrive om barndommen til Louise Finch eller Scout som hun blir kalt i boka. Lee gjorde dette og det ble en suksess. «Romanen vant Pulitzerprisen i 1961 og den ble filmatisert i 1962 og fikk tre Oscar-priser, blant annet for beste mannlige hovedrolle med Gregory Peck.» (Wikipedia)

I år ble boka Sett ut en vaktpost som hun skrev midt på 50-tallet samtidig gitt ut 14. juli i 25 land.

Tittel: Drep ikke en sangfugl
Org. Tittel: To Kill a Mockingbird
Forfatter: Harper Lee
Forlag: Aschehoug & Co
År: 2005

Forlagets omtale
«Skyt så mange skjærer dere vil, men husk at det er en stor synd å drepe en sangfugl.»

Dette er rådet sakfører Atticus Finch gir sine barn Scout og Jem mens han selv forsvarer en farget mann som er tiltalt for å ha voldtatt en hvit kvinne.
Handlingen utspilles i en liten sørstatsby i 1930-årene, og voldsomme hendelser slår brutalt inn i de to barnas trygge liv – hendelser som gir dem et brått innblikk i de voksnes merkelige og fremmede verden. Gjennom barnas blikk skildrer forfatteren menneskers irrasjonelle holdninger til raser og klasseskiller med varme og nådeløs ærlighet.

Min vurdering
Med tanke på at Aschehoug valgte å gi ut boka 45 år etter at boka kom ut i USA og at den handler om segregeringen av sorte og hvite i sørstatene var det på tide. Det har kommet mange bøker i det siste om forholdet mellom hvit og sort i det sydlige USA. Denne boka er derimot skrevet mens dette pågikk. Ikke den beste boka om konflikten mellom sorte og hvite, eller niggere som de blir omtalt i boka.

Tittel: Sett ut en vaktpost
Org.tittel: Go Set a Watchman
Forfatter: Harper Lee
Forlag: Aschehoug & Co
År: 2015

Forlagets omtale
Maycomb, Alabama midt på femtitallet. 26 år gamle Jean Louise Finch – eller Scout, som alle kaller henne kommer hjem fra New York for å besøke sin kjære, aldrende far, Atticus. Her møter hun rasemotsetninger og et politisk kaos som truer med å snu opp ned på den hvite sørstatskulturen. Scout gjør rystende oppdagelser både i egen familie og i byen der hun er født og oppvokst. Ikke bare strever hun med å forstå sin fars holdninger, men også egne tanker om rase, kjønn og klasse er vanskelige å hanskes med. Scout tvinges til å ta stilling, både personlig og politisk og, ikke minst, til å lytte til sin egen samvittighet.

Min vurdering

Etter å ha lest Drep ikke en sangfugl, var en jo programforpliktet til å lese Sett ut en vaktpost også. Boka er som sagt skrevet midt på 50-tallet, og språket var deretter. Etter å ha levd i New York hvor det ikke var raseskille, reagerte hun kraftig på dette da hun kom hjem en tur på ferie.  Å gjøre noe så uhørt som å besøke huset til hennes kvinnelige støtte i oppveksten ble gjort et stort nummer av. Hun fikk også kommentarer på klesstilen sin, da den ikke var så kvinnelig som enkelte andre ville ha det til.

Kilde: Begge bøkene lånt på biblioteket.

Ga begge bøkene teningskast 4.

Andre som har skrevet om bøkene:
Aftenposten Aftenposten
Tine Tine
Grønne skoger
Bokblekka
Bøker og bokhyller

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.