Bienes historie av Maja Lunde

bienes historie
Tittel: Bienes historie
Forfatter: Maja Lunde
Forlag: Aschehoug
År: 2015

Forlagets omtale
William er en melankolsk biolog og frøhandler i England i 1852. Han setter seg fore å bygge en helt ny type bikube som skal gi både ham selv og hans barn ære og berømmelse. George er birøkter i USA i 2007 og kjemper i motbakke, men han håper sønnen kan bli gårdens redning. Tao arbeider med håndpollinering i et fremtidig Kina hvor biene har forsvunnet. Hun ønsker mer enn noe annet at sønnen skal få en utdannelse og et bedre liv enn henne selv.

«Bienes historie» skildrer menneskenes første spede forsøk på å holde bier, via dagens industrielle landbruk og til en fremtid hvor biene er døde. I bunnen ligger tre sterke historier om relasjoner mellom foreldre og barn, og om menneskenes sårbarhet.

Min vurdering
Da jeg først hørte om boka og at det var 3 historier, så jeg for meg at boka var delt inn i 3 deler, men de er flettet inn i hverandre slik at hvert kapittel har overskriften til den kapittelet omhandler. På slutten skjønner en hvorfor.

1852 William var biolog i England og solgte frø. Han ville utvikle birøkt og lagde en ny prototype av en biekube, trodde han, men en annen hadde laget en litt tidligere i Tyskland. Datteren var den som tenkte ut egentlig var hjernen bak det hele.

2007 Georg er birøkter i USA. Han elsker jobben sin og vil gjerne at sønnen skal overta. Kona er lei gårdslivet og vil selge og flytte til Florida. Sønnen vil heller studere til å bli forfatter. Så dør biene rundt omkring USA. Han blir også rammet.

2098 Vi er i Kina og får høre historien om Tao. Hun klatrer i trærne og håndpolinerer pæretrær, da alle biene i verden er dødd ut 50 år tidligere. Hun har mann og en sønn og de sparer penger slik at de kanskje får lov til å få et barn til. På en utflukt blir sønnen plutselig sykog han blir tatt vare på av myndighetene. Foreldrene får ikke vite hvor han er, og Tao legger ut på leting etter sønnen. Vi får inngående kjennskap til et tomt Bejing og de utfordringer de som ble igjen har.

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget

Andre anmeldelser:
Aftenposten
VG
Tine
Dagens Næringsliv
Reading Randi
Rose-Maries Litteratur- og filmblogg

2 kommentarer til “Bienes historie av Maja Lunde

  1. Sissel

    Den setter søkelyset på et problem vi kan komme opp i hvis vi ikke slutter å bruke insektsmiddel. Uten insekter blir det vanskelig å få mat til mennesker og dyr. Ga boka terningkast fem for meg selv, setter aldri dette på bloggen.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.