Mormor danset i regnet av Trude Teige

mormor danset i regnet
Tittel: Mormor danset i regnet
Forfatter: Trude Teige
Forlag: Aschehoug
År: 2015

Forlagets omtale
Tre generasjoner kvinner og én mørk familiehemmelighet. Juni har arvet huset til besteforeldrene og drar tilbake til øya der hun vokste opp. Om kveldene sitter hun på glassverandaen og minnes hvordan mormoren danset i hagen i sommerregnet.
Mens hun rydder i huset, kommer hun over et bilde av mormoren sammen med en tysk soldat og et brev hun skrev i 1946. Brevet har tysk poststempel. Det er helt ukjent for Juni at mormoren var i Tyskland like etter krigen, og hun bestemmer seg for å nøste opp mormorens hemmelige historie.
Jakten på sannheten fører henne til Berlin og en liten by i det som ble den russiske sonen da Tyskland kapitulerte. Der blir hun konfrontert med en brutal og ukjent krigshistorie. Etter hvert forstår Juni at mormorens hemmelighet er noe mer enn at hun var tyskerjente, og oppdagelsen får følger for hennes eget liv.
Mormor danset i regnet handler om en kvinnes fortielse og hvordan fortielsen får alvorlige følger for både datteren og barnebarnet. Men aller mest er det en fortelling om kjærlighetens helbredende kraft.

Min vurdering
Var på et arrangement på Ashehoug og hørte på Trude Teige fortelle om hvordan hun gjorde undersøkelser før hun skrev boka. At hun hadde intervjuet tidligere tyskerjenter som hadde fått flyttet tilbake til Norge. Hun har også fått tilgang til arkiver på Akershus festning som ikke er tilgjengelig.
Boka var bygd opp med handling i nåtid og fortid. Den gir en fantastisk historisk viten om hvordan det var å være forelsket og gift med en soldat som var fra okkupasjonsmakten. Selv foreldre snudde ryggen til jentene. Dette var en bok som gjerne kan leses av begge kjønn selv om hovedpersonene er av hunkjønn.

«Jeg kjente motstanden i hele kroppen da jeg åpnet døra til Lillas rom. Orker ikke. Har ikke lyst. Vil ikke. Må, sa jeg til meg selv og tvang meg over dørstokken.
Klær lå hulter til bulter overalt, på senga, på gulvet, på bordet ved vinduet, som hun engang hadde brukt som sybord. Skapdørene sto på vidt gap, det var ikke mulig å lukke dem. Gensere og bukser tøt ut av hyllene.»s. 85

Det som møtte Juni da hun skulle begynne å rydde opp etter moren og mormoren.
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget

Andre som har skrevet om boka:
VG
Bentebing
Tone
Frank

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.