Du ser jo så godt ut – Kronisk sykdom bak fasaden

du ser jo
Tittel: Du ser jo så godt ut – Kronisk sykdom bak fasaden
Forfattere: Kari Frank og Kjersti Træland Hanssen
Forlag: Gyldendal
År: 2013

Forlagets omtale

Hva kan jeg gjøre for å leve best mulig med sykdom?

Dette er et spørsmål mange stiller seg etter å ha fått en diagnose, og som denne boka ønsker å hjelpe deg med å besvare. Boka bøter på den erfaringsensomheten mange med kronisk sykdom beskriver, ved å gi innsikt i symptomer og andres normalreaksjoner. Slik kan man kvitte seg med unødige bekymringer og lette kommunikasjonen med familie, venner, kolleger og hjelpeapparatet.
Forfatterne vektlegger betydningen av balanse mellom aktivitet og hvile, mellom det å se framover og det å se bakover, mellom å gripe dagen og bearbeide sorgen, mellom det å være i nået og det å planlegge for en bedre hverdag, mellom det å klare seg selv og det å få hjelp av andre. Alt iscenesatt av realitetsnære personskildringer, støttet av psykologisk fagstoff, tverrfaglige tilnærminger og andres erfaringer.
Du ser jo så godt ut! er en inspirasjonsbok til deg som er kronisk syk. Men også til deg som lever tett på kronisk sykdom i hverdagen som pårørende eller som person i hjelpeapparatet.

Min opplevelse

Boka har 17 kapitler og epilog. Boka tok veldig godt tak i de forskjellige sidene ved å ha en kronisk sykdom som ikke vises at en har før en er avhengig av hjelpemidler. Det er mest Multippel Sklerose (MS) som hverdagssituasjonene er hentet fra. Hvert kapitel hadde en situasjonsbeskrivelse av et hverdagsproblem som senere ble diskutert. På slutten av hvert kapitel er det henvisning til annen litteratur om emnet samt spørsmål til refleksjon.

I pakningsvedlegget på medisinen jeg nå bruker står det: «De virker ved å hindre kalium i å forlate nervecellene som er skadet av MS. Legemiddelet antas å virke ved å la signaler passere langs nervene på en mer normal måte, slik at det blir lettere å gå»

Det finnes mange forskjellige bremsemedisiner på markedet. Et av disse har jeg tatt i 17 år, men har nå sluttet å virke. Tar min uflaks med fatning, har tross alt hatt 24 gode år hvor sykdommen ikke har syntes.

Hvis det er noen som har lyst til å kommentere ståa, vil jeg at det skal gjøres på bloggen og ikke på facebook.

1 kommentar til “Du ser jo så godt ut – Kronisk sykdom bak fasaden

  1. RandiA

    Ser ut til å være en nyttig bok det der. Kan tenke meg den er verd å lese for direkte berørte, men også for andre slik at man bedre forstår problematikken.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.