Eplehagen av Marianne Storberg

eplehagen
Tittel: Eplehagen
Forfatter: Marianne Storberg
Forlag: Aschehoug
År: 2016

Litt av forlagets omtale

Norge anno 1814
Handlingen utspiller seg i Christiania og på Asker prestegård i skjebneåret 1814 og årene etter. Romanens hovedperson Maren vokser opp i Christiania omkring 1800. Vi følger henne gjennom barndommen, inn i et kort, kjærlighetsløst ekteskap, som enke og etter hvert guvernante hos presten Johannes Høegh i Asker.

– Jeg ønsker å tegne et mest mulig riktig bilde av fortiden. Da blir gjenstander, stoffer og dagligdagse småting viktig. Detaljene skaper atmosfære og tidskoloritt, og jeg elsker å boltre meg i dem.

– Som prest er Johannes Høegh karakteristisk for sin tid, forteller Storberg. – Mange norske prester omkring 1800 var inspirert av opplysningstenkning, de var engasjert i sosialt og politisk arbeid og hadde langt flere interesser enn kun å forkynne Guds ord. Når Maren kommer til prestegården, er prestefruen reist bort på ubestemt tid, og de tre mindreårige prestedøtrene knytter seg til den omsorgsfulle guvernanten. Men det finnes én Maren fatter enda større interesse for.

Kjærlighet og svik
Etter hvert innleder Maren et hemmelig, romantisk forhold, men kjærligheten skal få vanskelige kår. Snart får Maren smertelig erfare at folk hun har hatt tillit til, drives av uedle motiver – og at ikke alt er som det ser ut.

Gjennom frustrasjon og siden dyp sorg opplever Maren hvordan livet kan ta uante retninger. Nye muligheter springer ut av det som først fortoner seg mørkt og meningsløst. – Jeg ville skrive en historie om hvordan livet ofte tar overraskende retninger, leder oss på nye og ukjente veier. Om hvordan vonde hendelser på forunderlig vis kan føre til vekst og nye muligheter, til noe som oppleves godt og gir mening. Det er en tanke, en tro kanskje, som i alle fall for min del gir trøst og håp.

Min vurdering
Boka startet med en prolog fra 1829 og så startet selve handlingen i 1814. Det er skrevet flere serier fra «gamle» dager som viser at forskjellen på fattig og rik var stor, men denne tok seg av øvrighetspersonenes behandling av allmuen. Ingen historisk roman uten en søt forelskelse med andre sjalu personer i kulissene.

Når handlingen avsluttes i 1815, sitter en igjen med mange spørsmål, men de bir ivaretatt i epilogen. I prologen får en ikke vite hvem de andre personene er, untatt Maren. Alt blir oppklart til slutt.

En godt skrevet bok med godt språk. Må snake for meg selv, jeg måtte bare lese videre, selv om jeg burde ha gått til sengs. Omslaget er også meget vakkert, slik at en får lyst til å starte lesingen.

Anbefaler boka på det varmeste.

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget

Andre anmeldelser:
VG
Budsstikka

2 kommentarer til “Eplehagen av Marianne Storberg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.