Everest av Odd Harald Hauge

everest
Tittel: Everest
Forfatter: Odd Harald Hauge
Forlag: Kagge forlag
År: 2016

Forlagets omtale

Frykt er ekte. Frykt overstyrer alt.

Everest er en thriller om hva som driver mennesker til ekstreme handlinger, hvor ære og berømmelse blir viktigere enn å leve.

Martin Moltzau er en verdenskjent eventyrer, to ganger kåret til Explorer of the Year. Men han har et problem: Det begynner å bli lenge siden den siste bragden.

Martin er ingen fjellklatrer. Likevel lar han seg presse til å bestige Mount Everest for å beholde en lukrativ sponsorkontrakt.

Han kjøper seg inn på en kommersiell ekspedisjon ledet av den britiske klatrelegenden Sir Richard Lawrence.

Ekspedisjonen preges av mistenksomhet og dårlig samhold fra første stund. Samtidig som gruppen kjemper seg opp mot jordens høyeste punkt, blir livsfarlige løgner og halvsannheter avslørt.

På 8000 meters høyde entrer de dødssonen, og kroppen stenger av funksjon etter funksjon for å spare oksygen. Klokken tikker, og selv en liten feilvurdering blir skjebnesvanger.

Min omtale

Frykt er ekte. Frykt overstyrer alt.
Martin Moltzau rattet Audi TT-leiebilen inn mellom to A7-er på parkeringsplassen, og grep etter reisevesken som sto i passasjersetet. Med vesken på fanget ble h sittende og samle seg. Han hadde behov for å lande etter å ha råkjørt de sju milene fra Frans Josef-Strauss-flyplassen utenfor München opp til Ingolstadt. Tjuefire minutter fra dør til dør, ny personlig rekord. (s. 7)

Slik med et brak starter boka med presentasjon av hovedpersonen og hans sponsor. Med rask hoderegning fant jeg ut at han kjørte en mil på 3,3 minutter. Er det mulig? Allerede fra første side er det action, og vi får vite at han er sponset av Audi. De vil ha med folk som tørr gjøre dristige ting og utfordre skjebnen. Vil at vanlige folk skal assosiere Audi med fart og spenning.

Martin var glad for at de kjørte innerst, mot fjellveggen, ikke ytterst, mot avgrunnen. Han turte ikke en gang å tenke på hjemturen. Han kom til å bestille helikopter. (s. 25)

Dette er litt av beskrivelsen om bilturen opp til første camp på 4400 meter. Den er skrevet innlevende og god. Det er så en selv opplever strabasene. Selv fikk jeg lyst til å gjøre det samme opp til den første campen, men er nok blitt for gammel, må nok slå fra meg slike lyster.

På bordet lå en slitt pocketutgave av den gamle klassikeren Into the thin air av Jon Krakauer, om de desperate maidagene i 1996 da åtte mennesker omkom på toppen av Everest, blant dem to av verdens fremste klatrere. (s.94)

Den boka kom ut på Pax forlag i 2015 og jeg skrev om den når den kom ut. Interessant lesing.

Boka Everest er klassifisert som en thriller, men eg syntes ikke den burde ha den kategorien, heller en reisebeskrivelse. Personlig syntes jeg ikke det var en thriller. Spennende på slutten i dødssonen på Everest, men var all spenning.

Boka har god driv, og en får en forståelse av hvor vanskelig det er å nå toppen av verden. Hvorfor folk setter sine liv i fare er også tatt med. De andre i ekspedisjonen hadde forskjellige grunner til å bli med på toppforsøket.

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

 

 

3 kommentarer til “Everest av Odd Harald Hauge

 1. Artemisia

  Jeg fikk i motsetning til deg absolutt ikke lyst på den bilturen opp gjennom de bratte stupene..

  Jeg synes absolutt dette er en thriller, det er en fiktiv roman, og ingen dokumentar derfor kan den ikke klassifiseres som en reisebeskrivelse. Jeg synes den var gripende spennende fra start til slutt. Blogget om den søndag..

  Hørte forfatteren snakke om boka i går. Interessant!

  Svar
 2. RandiAa

  Denne skal jeg få med meg. Litt annerledes thriller dette. Interessant å høre forfatteren på Bokbad på Bær&Bar

  Svar
 3. Tine

  Flott omtale! Dette er en av de bedre bøkene jeg har lest i år. Utrolig spennende hele veien, med intriger og skjulte motiver hele veien, så jeg synes Everest har det som skal til for å bli kalt en thriller. Fikk ikke akkurat lyst å dra til Everest, men naturbeskrivelsene var heftige.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.