Norsk sokkel av Heidi Linde

Norsk sokkel
Tittel: Norsk sokkel
Forfatter: Heidi Linde
Forlag: Gyldendal
År: 2015

Omtale fra forlaget
En gripende fortelling om velferdsstatens fotsoldater På et hotell i Skien sitter en familiefar og forsøker å glede seg over at han ikke har kreft. Tretti mil lenger nord, på Lillehammer, forsøker svigermoren hans å finne ut av hvem hun skal bli nå som hennes alkoholiserte ektemann omsider har bestemt seg for å slutte å drikke. I Sogndal prøver en voksen sønn å få plass til mora si på sykehjem. I Trondheim strever en sju år gammel jente med å finne seg til rette i et nytt fosterhjem. Et gravid par på Jessheim får et rutinemessig tilbud om fosterdiagnostikk, mens en NAV-arbeider på tur til Kreta ikke klarer å nyte ferien fordi hun synes så synd på alle. Norsk sokkel er fortellingen om Norge, og menneskene som bor der. Om deres drømmer, skuffelser og tilkortkommenheter, og om deres dypt menneskelige ønske om å være en bauta for andre.

Min vurdering
Har lest flere bøker i det siste som ikke har en sammenhengende historie, men noveller samlet sammen i en bok. Denne boka har også dette. Den består av seks historier, hvorav bare personene i den første blir nevnt i den andre. De kan likevel sees på som enkeltstående.

Det handler om de vanlige folkene landet vårt består av. Fra paret som bare holdt sammen for barna og at hun skjulte for dem at faren drakk og som lurte på skillsmisse da barna var ute av redet og mannen på avrusning, og til hun som i en alder av 41 blir gravid og blir tilbudt fosterdiagnostikk. Tittelen ’Norsk sokkel’ kan vel skremme noen og enhver i å lese boka, da det minner litt for mye om en NOU eller en St.prp.

Det er hverdagsfamilien som blir promotert i boka. Tror mange kjenner seg igjen i novellene.

Kilde: fått i julegave

Andre som har skrevet om boka:
aftenposten
artemisias verden
nrk
ritaleser
Rose-Maries litteratur- og filmblogg (her er det mange flere linker)

(leste gjennom bloggene når eg fant dem fram etter at jeg skrev ferdig mitt:
2 nevnte at fem av kapitlene hadde kommunenavn + stedet i Hellas. Når ble Jessheim en kommune? Jessheim ligger i Ullensaker)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.