Dei som flyktar og dei som blir av Elena Ferrante

SL_logo_bok_sort
Tittel:Dei som flyktar og dei som blir – mellomår
Org. tittel: Storia di chi fugge e di chi resta, L’amica geniale
Forfatter:Elena Ferrante
Forlag: Samlaget
År: 2016

Forlagets omtale
Elena giftar seg med ein akademikar og er ulykkeleg familiemor i Firenze, medan Lila kjempar for å overleve som lågtlønna fabrikkarbeidar, og tar del i 70-åras kamp for betre arbeidsvilkår og meir demokrati. Begge kvinnene har frå dei var barn forsøkt å unnsleppe livet i bydelen der dei vaks opp, eit liv i fattigdom og ufridom. No drøymer Elena likevel om det livet Lila har.

Dei som flyktar og dei som blir er ein roman om to kvinners liv i Italia på 70-talet, tiåret prega av arbeidarkamp, klassereise og kvinnefrigjering. Ein roman om eit vennskap som rommar kjærleik og hat, beundring og sjalusi, men som er så sterkt at ingen av dei to kvinnene er heilt seg sjølv utan den andre.

Min vurdering
Dette er bok 3 av 4. Etter oppramsingen av de som har vært omtalt i de to foregående bøkene, starter den der bok 2 sluttet. I bok 2 hadde Elena gitt ut ei bok om en opplevelse i ungdomstiden. Bokutgivelsen blir som en rød tråd gjennom hele boka. Den og det stadige maset om en oppfølger. Elena har funnet kjærligheten og gifter seg. Ved første samvær med mannen sin etter bryllupet blir hun skuffet. At ekteskapet ikke blir det hun hadde tenkt og at hun får barn tidlig og må være hjemme. Mannen hennes vil vel helst ikke at hun skal ha sin egen karriere. Det er masse følelser i sving hele tiden med personer fra fortiden og nåtiden.

Ble helt revet med på slutten da det ble vel mye følelser. I tillegg får vi høre masse om samfunnsforholdene i Italia rundt starten på 70-årene.

Det er ikke lov å avslutte boka slik at en går i konstant spenning til neste utgivelse.

Bøkene må leses i kronologisk rekkefølge.

Kilde: Lydbok lånt på biblioteket.

Anmeldelser:
Bjørnebok
bt
Dagsavisen
nrk
vg

2 kommentarer til “Dei som flyktar og dei som blir av Elena Ferrante

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.