Menn uten kvinner av Haruki Murakami

menn uten kvinner
Tittel: Menn uten kvinner
Org.titel: onna no inai otokotachi
Forfatter: Haruki Murakami
Forlag: PAX
År: 2016

Drive my car
””Sigarettene kommer til å ta livet av deg,” sa Kafuku. ”Mulig det, men å leve er faktisk dødelig i seg selv,” sa hun.” s. 45

Skuespilleren Kafuku har mistet førerkortet og trenger en privatsjåfør. Han ansetter Misaki, en kvinne. Etter noen måneder i stillhet spør hun om han har noen venner, da åpner han seg for henne.

Yesterday
”Gårsdagen
Det er morradagens forgårs
og forgårs’ morradag»
s. 51 og 92

Kitaru var en drømmer. Levde i nuet. Forsøkte å komme inn på universitetet, men hadde ikke klart det, selv etter å ha gått på puggeskole i 2 år. Han ble en god venn av Tanimura som er jeg-personen i denne novellen.
Kitaru og Erika hadde vært venner/kjærester siden barneskolen. Forholdet hadde ikke utiklet seg noe særlig. Kituru spurte Tanimura om han kunne ”date” Erika. Han mente de to kunne passe sammen.

Det selvstendige organ
Legen Tokai hadde passert de femti og var fremdeles ikke gift. Han hadde en meget bra plastisk kirurgisk salong og hadde godt rennomè. Han var godt rent og så godt ut. Damebekjentskaper var det mande av og opptil flere samtidig. Sekretæren hans holdt oversikten slik at han bare hadde en avtale pr. kveld. Å være innbitt ungkar går kanskje ikke så bra i lengden, forelskelsen kom brått og brutalt.

Sjeherasad
Mannen Nokuyuki Habara sitter i ”Huset” uten mulighet for å få gå ut. En dame i 30-årene kommer med mat, lesestoff og filmer til ham. Det har et rituale, at etter at hun har satt inn varene og skrevet neste gangs handleliste, havder de i senga. Etter hyrdestunden er ferdig, forteller hun historier. Habara har kalt henne Sjeherasad etter dronningen i 1001-natt.

”Det kom til å bli vanskelig, men han ville klare seg. Hanbefant seg ikke på en øde øy, han var øya” s. 141

Kino
Kino kom hjem ett døgn tidligere enn planlagt og fant kona si til sengs med en annen mann. Han bare snudde i døra og forsvant. Sa opp jobben og overtok et lokale fra tanten sin. Starter en bar hvor han kan spille sine plater og bare være alene. Etter en stund begynner merkelige ting å skje.

Da Samsu ble forelsket
”Det hadde ingen utsmykninger eller andre særtrekk. Det var ikke påtrengende, og hadde ikke noe budskap. Det utfylte bare sin bygningstekniske rolle som tak, uten å vise noen andre ambisjoner” s. 219.

Samsa våkner i en seng i et nakent rom. Kommer seg ut av senga med et svare strev. Helt naken går han ut av rommet. Kjenner seg veldig sulten og må ha mat. Når sulten er stanget ser han ut av vinduet og ser mennesker som ham selv, men påkledd. Forsøker seg med noen plagg, med det var for innviklet.
Novellen beskriver godt hvordan det er å våkne opp som en annen, og må lære alt fra grunnen av.

Menn uten kvinner
Han ble oppringt midt på natta med beskjed om at hans ungdomskjæreste er død. Han tenker statig tilbake på den tiden. Hvilken musikk han og hun likte og om den gode sexen de hadde sammen.
”En dag vil du også kunne bli en mann uten kvinner. Dagen vil komme uten noe forvarsel eller hint, uten at du værer at noe er i gjære; den vil ikke banke på eller kremte, bare dukke opp av det blå. Du runder et hjørne og oppdager at du allerede er der, og da er det for sendt å snu. Har du først rundet hjørnet, er det bare èn verden som gjelder. En verden hvor du er en av mennene uten kvinner. Alltid i iskald flertallsform.”

Felles for nesten alle novellene er at de handler om menn som ikke er gifte eller har fast følge. Murakami skuffet ikke denne gangen heller. Anbefaler boka.

Kilde: leseeksemplar

Andre anmeldelser
Artemisias verden
Dagsavisen
nrk
Rose-Marie
Tine sin blogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.