Den japanske elskeren av Isabel Allende

den japanske elskeren
Tittel: Den japanske elskeren
Org.tittel: El amante japonés
Forfatter: Isabel Allende
Forlag: Gyldendal norsk forlag
År: 2016

Forlagets omtale
Unge Alma Belasco blir i 1939 sendt fra et Polen i nazismens skygge til sin velstående onkel og tante i San Francisco. Her treffer hun Ichimei, den stillferdige sønnen til familiens japanske gartner. Uten at noen omkring dem merker det, gryr en øm kjærlighet mellom Alma og Ichimei, men etter japanernes angrep på Pearl Harbor blir de to brutalt revet fra hverandre.

Flere tiår senere, da Almas lange og begivenhetsrike liv går mot slutten, blir pleieren Irina kjent med den eldre kvinnen og barnebarnet hennes, Seth. Sammen finner Irina og Seth en rekke mystiske gaver og brev som er blitt sendt til Alma i årenes løp.

I Den japanske elskeren utforsker Allende spørsmål knyttet til identitet, tap og forsoning. Forfatteren av Åndenes hus fortsetter med denne romanen å skildre menneskenes hjerte, og skjebnens uforutsigbarhet, i en fortelling som strekker seg over generasjoner og kontinenter.

Min opplevelse
De kjappe skissene er hovedproblemet i «Den japanske elskeren». I sin iver etter å rekke over mest mulig av det 20. århundrets historie, dynger Isabel Allende på med stadig flere temaer. Holocaust er nevnt. I tillegg kommer USAs skammelige internering av japansk-amerikanerne i leire under krigen, trafficking med østeuropeiske kvinner, assistert selvmord (eutanasi), fattigdomsproblematikk, barnepornografi, fransk motstandskamp under krigen, postsovjetiske samfunnskollaps, aids-epidemien blant homofile på 1980-tallet, og altså klassekonflikt langs økonomiske, kulturelle og rasedefinerte linjer i USA gjennom tidene.   kopiert fra dagsavisen

Enig i Dagsavisen av det ble vel mye av en historietime i boka, men det var meget godt flettet inn i handlingen.

Dette var virkelig en roman etter mitt hjerte. Den inneholdt så mange overraskende momenter at den aldri ble kjedelig. Startet med jødeforfølgelsen i Europa på slutten av 30-tallet, og endte på et pleiehjem i Barkley utenfor Los Angeles.

Jeg hørte den som en lydbok og koste meg med den.  Har heldigvis flere bøker av henne i bokhylla som ikke er lest enda.

Kilde: lydbok lånt på biblioteket

Andre omtaler
Bentebing
Bjørnebok
Dagsavisen
Tine
VG

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.