Professor Hansèns tapte kjærlighet av Tor Halstvedt

Professor-Hanséns tapte kjærlighet
Tittel: Professor Hansèns tapte kjærlighet
Forfatter: Tor Halstvedt
Forlag: Commentum
År: 2016

Om forfatteren
«Tor Halstvedt ble født i Askim 1948. Han flyttet til Oslo i 1971, studerte litteraturvitenskap, men begynte på Chr. Spigerverket i 1975 og har siden hatt en rekke forskjellige jobber. Halstvedt bor i dag i Tønsberg og jobber i Posten. Han ga ut sine første tekster i tidsskriftet Vinduet i 1971, men debuterte på Gyldendal i 1981 med boka Tulla. Denne boka ble oversatt til russisk. Siden har han skrevet en rekke romaner, barnbøker og debattbøker. Den siste var romanen Øya i 2014. Halstvedt har også oversatt flere bøker og vært kronikør og samfunnsdebattant.» (Kopiert fra forlagets webside)

Fra forlaget
«Tre vaskekjerringer forsvinner uten et spor. Det viser seg at professor Peer Hansén, i samarbeid med TV6, har sjanghaiet dem til å bli med i et eksperiment. Hensikten er å lage et oppsiktsvekkende realityshow, samt å skrive en vitenskapelig avhandling om arbeiderkvinner. Det professoren ikke har regnet med, er at han selv blir en del av noe ingen tør å tenke på engang. Er galskapen han havner i en konspirasjon? Er det begynnelsen på noe stort og forferdelig? Arbeidersønnen og akademikeren i ham møtes i en duell gjennom hele boken. Hvor mye skal man ofre for menneskeligheten? Hvor mye er det verdt å tape for å bli en ansett professor? Hva skjer med de tre arbeiderskene, og ikke minst med kvinnene i professorens eget liv? En morsom, men også tankevekkende roman, som tar dagens Norge på pulsen.»! (Kopiert fra forlagets webside)

Min opplevelse av boka
Det er tre hovedkapitler:

  • Globen, som var en stor hule i en fjord på Vestlandet.
  • Postmesterens hall, et kompleks midt på Hardangervidda
  • Kristen Ø som var en øy på Sørlandet.

Globen
Her skulle det spilles inn en ny realityserie, «Tar du utfordringen?» Utfordringen var å ha sex med programlederen for en nokså høy sum. Hva utfallet ble, vil jeg ikke røpe.

Postmesterens hall
Fra Vestlandet ble de bilt over til Hardangervidda. Der lå det et stort postsorteringsanlegg hvor arbeiderne lavet uten lønn, men fikk alt de hadde behov for.

Kristen Ø.
Her havner leseren i et lukket samfunn, hvor lederen bestemte alt og var Gud.

Per Hansen var barn av en arbeiderfamilie fra Grenland. Han gjorde det godt på skolen og fikk studere. Han endte opp på universitetet. I løpet av denne klassereisen endret han navnet sitt til Peer Hansèn. Forfatteren har hatt god fantasi for å få skrevet boka. Å ta realityseriene på kornet slik er en kunst..

Har til slutt lyst til å ta meed to sitater som virkelig tar essensen av boka:
«Jeg liker å tenke på meg selv som en handlingens mann. Samme kveld planla jeg et forskningsprosjekt, et empirisk arbeied, arbeidstittelen var Bekymringsfulle endringer i psykososial adferd blant arbeiderkvinner. En sammenliknende studie. Jeg gikk i gang med stor energi. Å få forskningsmidler gikk forbausende lett, ved tidligere anledninger har dette ofte vært vært en uoverstigelig bøyg.» s. 39

«»Vi mennesker er voldelige, troløse, griske, sjølopptatte. Samtidig er våre synder så fordømt knuslete, det irriterer meg. Kjenner du deg ikke igjen, du som bortførte tre skarve vaskekjærringer? Hvorfor bortførte du ikke statsministeren eller noen av barn til kronprinsen? Det ville vært tøft. Så smått!» Han spyttet orda ut.» s. 265

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget

Andre som har skrevet om boka:
Dagsavisen
Film fra lanseringen
Lokalavisen
Kulturspeilet

2 kommentarer til “Professor Hansèns tapte kjærlighet av Tor Halstvedt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.