Hele livet på en dag av Alyson Richman

hele livet på en dag
Tittel: Hele livet på en dag
Org.tittel: The Lost Wife
Forfatter: Alyson Richman
År: 2013

Om forfatteren:

Amerikansk forfatter som bor i Huntington på Long Island i staten New York.. Hun har mann og 2 barn. Har skrevet 7 romaner fra 2001 – 2015.

Fra Forlaget:
Praha 1930-tallet: Kunststudenten Lenka og medisinerstudenten Josef møtes og forelsker seg. De vandrer lykkelige gjennom byens vakre gater, og aner ingenting om det som snart skal komme til å skje. Men i bakgrunnen lurer krigen, og snart er nazistene på vei inn i byen. Lenka og Josef er jøder, og i tumultene rundt invasjonen kommer de bort fra hverandre. Det siste de rakk å gjøre, var å gifte seg.

Misforståelser gjør at begge tror at den andre er død. Josef greier å komme seg til USA, der han ender opp som en anerkjent fødselslege. Lenka havner i gettoen Terezin (Theresienstadt), der hun bruker sitt kunstneriske talent for å forsøke å bekjempe nazistene. Til slutt blir hun sendt til Auschwitz sammen med resten av familien.
New York 2000: I et selskap treffer Josef en kvinne han er sikker på han har sett før. Han blir sittende og se på henne en lang stund, før han ber om å få se på armen hennes. Hun bretter opp ermet, og på underarmen er det tatovert inn seks sifre; fangenummeret fra Auschwitz. Han ser på henne og sier: «Lenka, det er meg. Josef. Ektemannen din.»

Fra det sorgløse livet i Praha før krigen, til grusomhetene i nazistenes Europa, utforsker denne romanen kjærlighetens kraft, minnenes makt og menneskets evne til å overleve.

Min opplevelse av boka

Reklamen sier at dette er en «goodfeelbok». Det stemte i  hvert fall i mitt tilfelle. Tårene trillet mens jeg leste. Måtte flere ganger bare stoppe lesingen og tørke dem før jeg kunne lese videre. (Vet jeg er et følelsesmenneske.) Boka tok meg helt inn til hjerterøttene.
Livet i konsentrasjonsleiren var så godt beskrevet at det var som om det var skrevet av en som hadde opplevd dette selv. I kapittel 1 i boka får vi vite at de to elskede fra 30-årene møtes igjen i år 2000. Vi vet jo når handlingen starter at de ikke skal dø, men treffes senere. Det var godt å vite underveis. Når hele boka er ferdig og de to har møttes, lengtet jeg etter å få vite om de igjen finner frem til hverandre og tilbringer resten av livet sammen. Hva den norske tittelen grunner på vet jeg ikke, men den engelske The Lost Wife stemmer med innholdet i boka. Selv om dette er en 3 år gammel bok, er den like aktuell i dag. Anbefaler den på det varmeste. Leste selv en pocketutgave som kom i 2015.

Kilde: bokhylla mi (husker ikke hvordan den kom dit)

Andre som har skrevet om boka:
Bokelskerinnen
Bøker & bokhyller
Ikke bare ei bok
Les mye
Tine Sundal

Cappelen Damm har samleside med anmeldelser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.