Nieuw Amsterdam av Frans-Arne Hedlund Stylegar

Nieuw Amsterdam
Tittel: Nieuw Amsterdam
Forfatter: Frans-Arne Hedlund Stylegar
Forlag: Commentum
År: 2016

Om forfatteren
Han er arkeolog og nå direktør for Varanger museum. Har vært en produktiv mann og har en rekke bøker på samvittigheten og et rikt utvalg av artikler om arkeologi.  (Kilde: Wikepedia)

Fra forlaget:
Før New York fantes Nieuw Amsterdam, og i den nederlandske kolonien hadde en hel del nordmenn gjort amerikanere av seg – to hundre år før det som gjerne regnes som begynnelsen på den norske utvandringen til Amerika, og mens Trettiårskrigen raste i Europa. Nieuw Amsterdam var en by av minoriteter i like stor grad som New York ble det senere. I den lille, men blomstrende byen handlet man og kranglet man på dusinvis av tungemål, og religion stod mot religion. Kort sagt: Nieuw Amsterdam var en flerkulturell kakafoni der der det også fantes norske stemmer.

Hva var de norskfødte innvandrernes rolle i den nederlandske kolonien, hvem var de og hvor kom de fra? Boken presenterer alle de kjente norske skjebnene i den kommende verdensmetropolen, og ser nærmere på nordmennenes bidrag til den særegne kulturen som etter hvert skulle bli New Yorks

Min opplevelse
Når jeg leste det forlaget hadde satt bak på boka, fikk jeg lyst til å lese den. Elsker historiske bøker, men da som prosa og ikke som en ren historiebok med årstall etter årstall i hulter og bulter, og med personer som skifter navn. Siste halvdel av boka var viet til persongalleri over alle som var nevnt i første halvdel. Anbefaler å lese persongalleriene først. Bakerst var det 18 sider med referanselitteratur. Forfatteren har lest mye om emnet og satt seg godt inn i stoffet. Så at det var mange kilder fra Nederland og lurer på om han kan nederlansk. Det var morro å lese at det faktisk var normenn i Amerika før den offisielle utvandringen i andre halvdel av 1800-tallet. Når jeg tenker tilbake nå når det har gått noen dager siden boka var ferdiglest, var den interessant. Eiendommene som ble beskrevet, hadde referanser til hvor de er i dag, så hvis en er kjent i New York blir den enda mer aktuell.

Takk til forlaget for boka

Linker:
http://forskning.no/historie/2010/10/fant-5000-norske-kvinner-i-amsterdam

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.