Biter av lykke av Anne Ch. Østby

biter av lykke
Tittel: Biter av lykke
Forfatter: Anne Ch Østby
Forlag: Font forlag
År: 2016

Om forfatteren
Anne Ch. Østby (født 1958) har utgitt 10 romaner for barn, ungdom og voksne siden debuten i 1999. Side 1990 har hun bodd med familien i Danmark, Malaysia, Pakistan, Afghanistan, Kazakhstan, USA, Iran og Fiji før Øst-Timor, der hun nå er bosatt. Østbys bøker er oversatt til flere språk.

Omtale fra forlaget
Biter av lykke er en sjarmerende roman om en gruppe pensjonerte venninner som forlater Norge for å starte kakaoplantasje på Fiji. Hvordan vil virkeligheten møte drømmene? Humoristisk, varmt og tankevekkende om å starte på ny i moden alder.

Kjære gode venn – Kan jeg fortsatt kalle deg det?

Stemplene på brevet fikk deg til å lure, men du har allerede skjønt hvem det er fra, ikke sant? Frimerker med kannibalklubber og papegøyefisk kan bare komme fra Kat. En stemme fra en fortid for lenge siden, et fellesskap vi hadde en gang. Tror du det er mulig å finne det igjen? Vil du forlate kalde Norge en gang for alle? Bytte ut isskrape og Fjordlandmiddag med palmesus og azurblått hav?

Idet brevene fra Fiji kommer, åpner de en dør til en annen verden for Sina, Lisbeth, Maya og Ingrid – venninnene som ble igjen i hjembyen den gangen den livlige og ukonvensjonelle Kat dro ut i den store verden. Sina har levd for sønnen sin, Maya for lærergjerningen, Lisbeth for andres blikk og Ingrid for seg selv. Nå nærmer de seg pensjonsalderen. Kat er blitt enke og eneeier av en kakaoplantasje på Fiji, og inviterer venninnene fra den gang til å danne et kollektiv der sammen med henne. Tør de følge drømmen?

Min leseropplevelse
Biter av lykke. Hvem er det som biter hvem tenkte jeg med en jgang eg så tittelen. Svaret kom på side 81. «-Ja lykke! Med det bildet folk hjemme har av Fiji: rene råstoffer, krystallklart vann, kan vi markedsføre sjokoladen som … biter av lykke!»

De fire som fikk brev var passert 66 år og var sluttet å arbeide. De har alle vært venninner i ungdomstiden, men flere mistet kontakten etter gymnaset. Alle fire svarte ja til å komme ned til Fiji til Kat. Med damer opp i årene og med den bagasjen de har med seg fra sitt liv, kan det gå bra? Blir det gnissninger når 5 stykker skal dele en husholdning? Hva med livsopphold og betaling?

Dette er en varm historie om gamle venninner som tar vare på hverandre og om befolkningen i landsbyen de bor i. Hvor godt de også sørger for hverandre.

Anbefaler boka på det varmeste.

Kilde: Takk til forlaget for lesereksemplar

Andre som har skrevet
Bentebing’s weblog
VG

2 kommentarer til “Biter av lykke av Anne Ch. Østby

  1. Mari Høe

    Dette høres ut som en bok man kan hygge seg med. Jeg har bare lest en bok av Østby tidligere, en ungdomsroman, og den var jeg dessverre ikke så altfor begeistret for. Kanskje denne boken er mer interessant. Fiji har jeg ikke lest om tidligere, så settingen i seg selv er jo spennende.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.