Historia om det tapte barnet av Elena Ferrante

historia-om-det-tapte-barnet
Tittel: Historia om det tapte barnet
Org. tittel: Storia della bambina perduta
Forfatter: Elena Ferrante
Forlag: Samlaget/Lydbokforlaget
År: 2016

Omtale fra forlaget
Ei kraftfull avslutning på historia om eit livslangt vennskap. Dette er den fengslande historia om to kvinner, den briljante, boklærde Elena og den lidenskaplege, ubereknelege Lila. Begge er no vaksne og har store drama i livet bak seg. Begge slost ein gong for å komme seg vekk frå strøket der dei vaks opp – eit nabolag prega av vald og ufridom. Elena har gifta seg, flytta til Firenze, stifta familie og gitt ut fleire kritikarroste bøker. Men no har ho komme tilbake til Napoli for å vere saman med mannen ho alltid har elska. Lila, derimot, har aldri lykkast med å frigjere seg frå Napoli. Ho har blitt ein suksessrik bedriftseigar, men nærkontakten med den verda ho alltid har tatt avstand frå, set ho på prøve. Men Lila er ustoppeleg, uregjerleg, uforgløymeleg! Med Napoli som bakteppe, ein by like forførande som han er farleg, i ei verd i dramatisk endring, er historia om eit livslangt vennskap fortald djupt ærleg og med ein briljans som saknar sidestykke. Dei fire binda i denne serien utgjer ei lang og eineståande historie som lesarane vil vende tilbake til igjen og igjen, og som Elena og Lila sjølve vil dei kvar gong oppdage nye ting. Den fjerde og avsluttande boka i Napoli-kvartetten stadfestar attesten New York Times har gitt forfattaren Elena Ferrante: «ein av vår tids største romanforfattarar».

Min opplevelse
Etter å ha hørt de 3 foregående bøkene, var jeg blitt hektet. Var tidlig ute og bestilte den siste lydboka på biblioteket. Var først i køen da den kom. Hvis en har vansker med å lese nynorsk, kan lydbok være et godt alternativ.

Boka startet der den forrige sluttet, med den heftige romansen mellom Elena og Nino. Han ville hun skulle komme til Napoli til ham og skille seg fra mannen sin. Hun tar med seg barna og flytter til Napoli, men ikke der hun er oppvokst. Nino skiller seg ikke fra sin kone. Dette blir en kilde til uenighet.

Denne serien går inn i rekken av bokserier som tar for seg historien sett fra en annen persons øyne. Jan Guillou har skrevet om Det store århundret hvor han satte et brødrepar fra Bergen som hovedpersoner. Ken Follet har skrevet en historisk roman fra forrige århundre. Ketil Bjørnstad skriver om hvert at tiårene han har levd, satt seg selv inn i historien. Napolikvartetten forteller om levevilkår og politiske skiftninger i Italia i siste halvdel av 1900-tallet.

Må innrømme at høreopplevelsen var god. Det gikk litt ut over nattesøvnen. Når endelig historien om det tapte barnet ble fortalt, ble det satt følelser i sving.

Anbefaler virkelig denne serien.

Kilde: lånt lydbok på biblioteket

Andre som har skrevet om boka
Nrk
Kleppanrova
Tine
VG

Bok 1: Mi brilliante venninne (ikke blogget om)
Bok 2: Historia om det nye navnet
Bok 3: Dei som flyktar og det som blir

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.