Doktor Fredrikis kabinett av Jørgen Brekke

doktor-fredriks-kabinett
Tittel: Doktor Fredrikis kabinett
Forfatter: Jørgen Brekke
Forlag: Gyldendal/lydbokforlaget
År: 2014

Forlagets omtale
TRONDHEIM ANNO 1769:

Politimester Nils Bayer kjemper en daglig kamp mot sine indre demoner. Han har lovet Ingrid Smeddatter å holde seg unna de sterke drikker for å bevise sin kjærlighet og sine ærlige hensikter. Da liket av en ung kvinne blir funnet i skogen utenfor byen, griper han derfor begjærlig muligheten til å utfordre morderen med sin kløkt og innsikt.

Det uforklarlige mordet ryster Trondheims borgere, og kvinnene frykter for sine liv. Uroen tiltar da byens tidligere lege, stadsfysikus Fredriki, vender tilbake etter mer enn ett år i utlendighet. Han har med seg en mystisk søvngjenger med profetiske evner. Søvngjengeren vises frem på en av byens kroer, og kommer med en truende spådom.

Min opplevelse

Denne boka har stått på leselisten min i over 2 år, endelig ble det på tide.

Boka foregår i Trondheim i hustrig vintervær som den kan være i Trondheim, slaps og kulde i 1769. Starter med en forsvunnet pike som to soldater finner i Småbergan. Småbergan var min lekegrind som liten, så jeg så for meg skogen der den da sikkert strakk seg fra husene på Bakklandet og opp til festningen. Mye av handlingen utspant seg på et vertshuset på Bakklandet. Hvor det lå nøyaktig får vi ikke vite. Der ankommer stadsfysikus Frederiki som hadde vært i utlandet i ett år. Han hadde med seg et skap med en søvngjenger. Denne kunne forutsi fremtiden til folk, og folk lot seg lure. Flere mord til setter fart i politimesteren.

Slik forfatteren har beskrevet Trondheim for ca. 250 år siden er mesterlig. En fornemmer de smale veitene, luktene fra nattpottene som ble tømt ut vinduet. De kondisjonertes bruk av parfyme for å skjule luktene. Fattiglemmer som levde ute på tukthuset og deres levevilkår. Politimesteren gikk til gudstjeneste i Hospitalkirken. Kråker har også fått en sentral plass i boka.

Hvis en etter å ha lest denne, kan jeg anbefale boka Bøddel som også er lagt til Trondheim, men enda 100 når tidligere.

Kilde: lydbok på biblioteket

Andre som har skrevet om boka
Adressa
Bokbloggberit
Reading Randi
Tine
VG

 

5 kommentarer til “Doktor Fredrikis kabinett av Jørgen Brekke

  1. sdalhoi Innleggsforfatter

   Jeg har også liste med bøker jeg bare MÅ lese, men har også en bunke med bøker jeg bør lese ganske så snart.

   Svar
 1. Tine

  1700-tallet er spennende, og denne boken ga en flott beskrivelse. Takk for linkin, kjekt å lese om en bok som jeg selv har lest for en stund siden. Har lest Bøddel også, men den er vel litt mer sakprosa enn denne her?

  Svar
  1. sdalhoi Innleggsforfatter

   Ja, jeg er enig i at 1700-tallet er spennende. Måtte bare reklamere for Bøddel som kom ut i år og som også har handlingen lagt til Trondheim.

   Svar
  2. progressive auto insurace

   Vakker ja, men jeg har tatt den bort fra hagen min… Syns imidlertid ikke at den burde utryddes. Det er jo egentlig bare Ã¥ klippe dem ned etter blomstring, da unngÃ¥r man i alle fall deler av spredningen…

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.