Den klossete gutten av Keith Stuart


Tittel: Den klossete gutten
Org.tittel: A Boy Made of Blocks
Forfatter: Keith Stuart
Forlag: Cappelen Damm
År: 2016

Min opplevelse
Vi møter Sam, en autistisk gutt som fikk sine raseriutbrudd og hadde få ord. gikk på skolen, men trivdes ikke, da han ble mobbet både inne i klassen og ute i skolegården. Moren Judy som hadde gutten som jobb i 24 timer i døgnet. Jeg-personen Alex som jobber som finansrådgiver på et meglerfirma. Han og kona bestemmer seg for å gå fra hverandre, Alex mister både jobben og kona og står der uten noe som helst. Alex hadde ikke tatt del av Sams barndom, da han heller hadde vært på jobben utover ettermiddagen. Nå når han var arbeidsledig, måtte han ta mer ansvar. I bakgrunnen lurer Alex sin avdøde bror. Han bebreider seg selv for at han døde.
Alex søkte tilflukt hos sin beste venn Dan. En vet at handlingen foregår i England når noen som trenger trøst får servert universalmiddelet te.
«Teen er ferdig,» sier Dan ute i gangen. «Jeg trodde jeg hadde sjokoladekjeks, men det eneste jeg fant, var denne pakken med Rich Tea. Jeg vet ikke helt om de gjør samme nytten.»
han kommer til syne i døren, kikke ned og ser meg sittende på gulvet med beida i kors og hodet i hendene mens jeg hulket ukontrollert.
«Okei, greit,» sier han og setter tekoppen forsiktig ned på skrivebordet. «Jeg leter litt mer etter sjokoladekjeksen.»
Vi lar vær å drikke oss fulle. s.10

En annen barndomskamerat, Matt, har kone og fire barn. Hjemmet ders er i et et eneste rot forklart på en humoristisk måte:
» Men det beroligende er at hjemmet deres er like rotete som vårt. Verre til og med. Matt slipper meg inn i entreen som er en demilitarisert sone i lekeland. Delvis påkledde Barbie og Ken-dukker ligger strødd utover gulvet sammen med sine knøttsmå klær som om det var dagen derpå etter en speielt utsvenvende fest i en lekeutgave av Playboy Mansion. En Lego-modell av AT-AT fra Star Wars ligger sammenknekt i trappen og spyr ut byggeklosser på en lyserød Barbie sportsbil. Hundrevis av små plastsoldater danner tropper som utgjør en stor trussel mot barbeint fremrykking. I stuen har en stor sofa kapitulert mot en angrepsstyrke bestående av Beany Babies kosedyr»  S.59

Boka er full av slike morsomme beskrivelser av hverdagslige hendelser. Jeg likte skrivemåten, den humoristiske stilen som beskrev et alvorlig tema ved det å ha et barn som ikke er som alle andre. Den er også hjertevarm, da Alex finner ut hvem Sam egentlig er og begynner og forstå og elske ham.
Hva oversetteren har ment med tittelen på boka er uvisst, men jeg opplevde ikke Sam som klosset i betydningen av å være klossete. Det kan være fordi Sam elsket å bygge med klosser som det gjøres i dataspillet Minecraft.
Takk til forlaget som lot meg få lese denne interessante boken og få lært litt om hva autisme egenlig er.

Andre som har skrevet om boka

Heartart

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.