Når månen står lavt av Nadia Hashimi


Tittel: Når nånen står lavt
Org.tittel: When The Moon is Low
Forfatter: Nadia Hashimi
Forlag: Korall
År: 2016

Fra Forlaget
Når ektemannen blir drept av Taliban, må Fereiba flykte fra Afghanistan med sine tre barn. Hun har bare ett håp om å overleve: å komme seg til søsteren i England.

Med falske papirer og hjelp fra fremmede de møter på veien, klarer de å komme seg til Iran, og videre til Hellas. Men på et travelt torg i Athen tar skjebnen en ny og skremmende vending når tenåringssønnen Saleem blir borte.

Min opplevelse

Boka starter med fødselen av Fareiba:

«Min skjebne ble beseglet med blod den dagen jeg ble født. Mens jeg strevde med å komme meg inn i denne kompliserte verden, oppgav min mor den og tok med seg mine sjanser til å bli en virkelig datter. Jordmoren klippet over navlestrengen og befridde min mor for alle forpliktelser overfor meg. Kroppen hennes ble hvitt mens min ble rosa; hun sluttet å puste mens jeg lærte å skrike. Jeg ble vasket, pakket inn i et teppe og hentet ut til min rfar som, takket være meg, var blitt enkemann.» s.15

Vi følger bokas hovedperson opp gjennom barneårene. Hennes kamp for å få gå på skolen. Hun misunte hennes halvsøstre. Hun måtte stelle hus og hage samt lage mat til resten av familien. Til slutt fikk hun sin sjanse ved å gjøre plikter før og etter skolen. Skolen ble gjennomført i rekordfart. Hun var dyktig og strukturert.
Så var tiden kommet dit hen at hun skulle giftes bort. Komplikasjoner måtte jo komme. Tidene i Afghanistan ble verre og verre for kvinnene når Taliban kommer til makten. De fikk ikke jobbe og bevege seg ute uten burka eller alene uten mannlig følge.
Det ble besluttet at Fareiba og barna skulle flykte til England. Reisen dit og alle strabasene tar resten av boka, ca. 2/3. Hennes sønn Saalem kommer inn i boka med egne kapitler når han har nådd puberteten. Den kan være hennes historie med hans øyne og hans egen reise.

Selv om boka kom ut på senhøsten, har jeg ikke sett at noen har flagget ut at de har lest den. Det er pussig for boka er god. Smussomslaget ser jo også spennende ut. En har sett bilder og filmsnutter fra flyktningerutene gjennom Europa, så det er lett å se for seg forholdene familien Waziri har opplevd.

 

2 kommentarer til “Når månen står lavt av Nadia Hashimi

 1. Mari - Flukten fra virkeligheten

  Denne utgivelsen har jeg ikke hørt om tidligere, men det høres ut til å være en god bok. Uff, ja de forferdelige og traumatiske opplevelsene mange mennesker opplever på ferd mot et bedre liv, det gjør vondt å tenke på. En kan bare forestille seg hvordan det må være å leve i det, en av de virkelig viktige tingene med bøker er at de lar oss gjøre nettopp det.

  Svar
  1. Sissel

   Du har rett i at de fleste om ikke alle de på flukt opplever ting vi som har vokst opp i Norge ikke kan forestille oss. Da jeg startet å lese denne boka, ble jeg berørt. Så da jeg satte meg ned for å finne andre anmeldelser på norsk ble jeg skuffet – fant ingen. Dette er virkelig en bok som bør leses.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.