60 damer du skulle ha møtt av Marta Breen og Jenny Jordahl

Tittel: 60 damer du skulle ha møtt
Forfattere: Marta Breen og Jenny Jordahl
Forlag: Forlaget Manifest
År: 2016

Forlagets beskrivelse
8 av 10 biografier som kommer ut i Norge i dag, handler om menn. 87 prosent av alle omtalte personer i de vanligste svenske lærebøkene er menn. I visse skolebøker er det flere navngitte nazister enn kvinner…

Marta Breen (forfatter) og Jenny Jordahl (illustratør) synes det var deprimerende å innse at historiene om mennesket i så stor grad blir fortalt med kvinner i en evig birolle. De har derfor laget sin egen historiebok – og det i tegneserieform!

Her kan du bli kjent med fascinerende personligheter som krigsreporter Lise Lindbæk, presten Ingrid Bjerkås, samepionér Elsa Laula Renberg, kommunist Ellisif Wessel, jazzsanger Radka Toneff, ostegründer Synnøve Finden og 56 andre gode kvinnfolk.

Breen og Jordahl har tidligere samarbeidet om boka «F-ordet. 155 grunner til å være feminist» (Manifest, 2015), som nylig ble tildelt Kulturdepartementets fagbokpris for ungdom.

Min opplevelse
Denne boka er jokeren i kortlisten på bøker som var nominert til Bokbloggerprisen for 2016. For min del har jeg aldri som voksen lest en tegneseriebok i hardcover. Det tok ikke så lang tid heller. Om jeg husker alle damene som e portretert er usikkert. Mange var kjente, andre var damer jeg ikke hadde hørt om. Sikkert fordi som det står i innledningen; historien handler om menn. Innledningen er også tegneseriestriper. Lånte boka på biblioteket. Planen var å sitte der og kose meg med den og ikke ta en med hjem. Lørdag på biblioteket er ikke stedet for rolig lesing. Den ble med hjem til godstolen. Om jeg vil anbefale boka? Ja, alltid interessant å lese om damer som har gjort seg bemerket i historien. Bakerst i boka var det en tidalinje hvor damene står oppført i rekkefølge på når de gjorde bragdene sine.

Kilde: Biblioteket

Andre som har skrevet om boka
Artemisas verden
Dagsavisen
Elikkens bokhylle
nrk
Tine

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.