1000 piskeslag – fordi jeg sa det jeg tenkte av Raif Badawi

Tittel: 1000 piskeslag fordi jeg sa det jeg tenkte
Org.tittel: Alf jalda
Forfatter: Raif Badawi
Forlag: Gyldendal
År: 2016

Fra forlaget
Bloggeren Raif Badawi ble dømt til 10 års fengsel og 1000 piskeslag for å ha kritisert islam og det saudiarabiske regimet. 50 piskeslag fordelt på 20 uker. Hva var det han sa som de konservative herskerne ikke tålte?

Badawi utfordret saudisk tenkning rundt religiøse, moralske og sosiale temaer da bloggen hans ble stengt og han havnet i fengsel. I denne pamfletten er noen av Badawis viktigste tekster samlet, slik at leseren selv kan se hva det er Badawi er anklaget for.

Saudi-Arabia nevnes stadig oftere som både arnested for terror og religiøs ekstremisme. Dødsstraff og pisking for kritikere av regimet forekommer jevnlig. Mange vestlige land – deriblant Norge – blir jevnlig klandret for sin unnfallenhet i møter med saudiarabiske myndigheter. Både Amnesty International og PEN har engasjert seg i Raif Badawi og andre saudiarabiske samvittighetsfangers kamp for ytringsfriheten.

Utarbeidet i samarbeid med Constantin Schreiber.

Forord av Knut Nærum.

Min opplevelse

Det er ikke alle land som har ytringsfrihet. Saudi-Arabia er ett av dem. Raif Badawi hadde en blogg hvor han satte på trykk sine tanker på hvordan religionen praktiseres i landet hans. Særlig kommer det frem på en godt skjult måte at kvinner er undertrykt. De må skjule ansiktene sine i offentligheten. Hans bestemor hadde fortalt ham at for 30 år siden jobbet kvinner og menn side om side i jordbruket. Ingen dekket seg til i hennes landsby. Han tar også opp at også kvinner har behov for å jobbe for å få mat på bordet. Påpeker at i Koranen står det ikke noe om at kvinner skal dekke seg til og ikke skal kunne be i samme rom som menn. Der står det til og med at de før i tiden vasket seg fra samme fat og bad sammen. Det er synd at forfatteren ble fengslet på grunn av disse tekstene, de var ikke så sterke. Nydelig skrevet.

«Boka» fant jeg på  eBokBib. Det tar ikke lang tid å lese den.

Fant masse på nettet om forfatteren, men det var at han var fengslet i 10 år og 1000 piskeslag fordelt på 50 hver uke. Etter at vesten fikk vite om straffen og protesterte, er de utsatt.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.