Verdens beste bygd av Arto Paasilinna,


Tittel: Verdens beste bygd
Org.tittel: Mallman paras kylä
Forfatter: Arto Paasilinna
Forlag: Aschehoug
År: 2016

Fra forlaget
Asser Toropainen ligger på dødsleiet med dårlig samvittighet etter å ha satt fyr på flere kirker. Nå vil han at barnebarnet Eemeli skal gjøre opp for hans synder ved å grunnlegge en Dødskirkestiftelse og bygge en kirke i stedet for de han har brent. Den fantastiske stavkirken lokker til seg alle slags mennesker, og etter hvert utvikler et underlig lite samfunn seg.

Og mens Europa går til grunne og USA drukner i sin egen skit, bryter verdenskrigen ut. Forholdene er ikke ideelle i Finland heller, men livet i det lille kirkesoknet ved Ukkosjøen preges av langt mer fornuft, selv om Eemeli får nok av problemer på nakken.

Min opplevelse av boka
Å komme inn i Paasilinnas fantasi har alltid vært morsomt. Til i dag er det kun en bok jeg ikke har likt, før nå når han har gitt seg hen til sci-fi. Boka kom ut på orginalspråket i 1992. Måtte finne det ut da det i boka henviste til år som var nær i tid og opp til begynnelsen av 2020-tallet. At Paasilinna har fantasi er vel alle enige om. Det skulle nå ha vært utbrutt den 3. verdenskrig.

Den såkalte Dødskirkestiftelsen fant et vakkert sted å bygge kirken sin. Startet byggingen og med den kom jo håndverkere og andre folk til stedet. Det lå noe øde til. Det kom flere og flere og bosatte seg der. Fikk assosiasjoner til Øystein Sundes sang «Danske med campingvogn» Det blir et lite samfunn for seg selv i Finland. De var selvberget. Hadde mer enn nok mat når resten av Finland sultet. Alt hadde de felles, i ren sosialistisk stil.

Etter at 3. verdenskrig var slutt, kom det en komet som ble nøye overvåket. At verdens beste bygd fremdeles består er vel ingen hemmelighet.

Synes ikke denne boka var så morsom som mange av de andre bøkene Passilinna har skrevet.

Kilde: Lydbok fra biblioteket

Andre som her skrevet om boka:

erikvalebrok   (fant bare en utenom salgssteder)

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.